Autor Wątek: Spalanie po 18000km  (Przeczytany 31301 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Spalanie po 18000km
« Odpowiedź #90 dnia: 21 Maja 2023, 18:55:11 »
Po pierwsze: wiadomo, że nie ma coś analizować odcinków po kilka km, bo tu wyniki są strasznie rozbieżne przez czynniki, o których sam wspomniałeś (temperatura na zewnątrz, temperatura silnika i baterii, stopień naładowania baterii, ukształtowanie trasy...), ale myślę, że samą jazdę "autostradową" na przestrzeni co najmniej kilkudziesięciu km porównać można i tu już niewiele zależy od kierowcy.
Nie uwierzę, że na autostradzie z prędkościami rzędu 140-150km/h można w tym aucie zejść ze spalaniem poniżej 6l. Fizyki nie oszukasz. Stąd wniosek, że jechałeś raczej 110-120km/h, a że średnią miałeś blisko 100km/h, to musiałeś jechać z tą prędkością stałe, bez zwężeń, bramek, zatorów... W takich idealnych warunkach myślę, że da się tyle spalić

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 21 Maja 2023, 20:20:01 »
ale myślę, że samą jazdę "autostradową" na przestrzeni co najmniej kilkudziesięciu km porównać można i tu już niewiele zależy od kierowcy
No właśnie...wstawiłeś też z jazdy autostradowej i masz średnią mniejszą od mojej i spalanie 2l/100km wieksze... i piszesz, że jechałeś 150km/h, a ja się dowiaduję:

że jechałeś raczej 110-120km/h, a że średnią miałeś blisko 100km/h, to musiałeś jechać z tą prędkością stałe, bez zwężeń, bramek, zatorów...
czy ja to napisałem, że idealne waruni miałem? Bardzo się cieszę jak ktoś wie ile ja jechałem i jakie waruni mieć musiałem...A  i ponoć rowery na haku obniżają nie tylko średnią ale i spalanie...

Umówmy sie tak, że jak następnym razem będziemy gdzies dalej jechać to wszystko zarejestrujemy przy pomocy HybridAssistant...wtedy będzie można dokładnie zobaczyć gdzie kto w zator wpadł i jak chwilowo jechał...tylko twarde dowody...a tak to tylko przepychanka...bez sensu
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #92 dnia: 21 Maja 2023, 20:38:27 »
Ale co my mamy sobie udowadniać? Nie rozumiem czemu ani razu nie napisałeś jakie miałeś prędkości (poza samą średnią), przez co inni (ja) muszą zakładać jak było. Jeśli chcesz napisać, że miałeś takie spalanie przy prędkościach nawet 130-140km/h (150 już odpuszczam), to naprawdę nie potrafię w to uwierzyć. Jeździłem już ravką "pare razy" autostradą i wiem ile to pije, bo przecież pić musi - gabaryt i waga robią swoje, a bateria za wiele na autostradzie nie daje ...

PS: rowery na haku nie zwiększają za bardzo spalania. Nie rzutują prawie w ogóle na opór powietrza, jedynie tyle, że trochę ważą, ale nie dajmy się zwariować - 3 elektryki to tyle, co jedna dorosła osoba, trochę więcej, niż pełny bak paliwa...

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #93 dnia: 21 Maja 2023, 20:40:14 »
Jakoś nie mogę znaleźć tego HybridAssistanta. Może coś innego?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #94 dnia: 21 Maja 2023, 21:25:19 »
Przy prędkościach autostradowych z wiatrem/pod wiatr ma duże znaczenie .

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 21 Maja 2023, 22:16:06 »
Jeździłem już ravką "pare razy" autostradą i wiem ile to pije, bo przecież pić musi - gabaryt i waga robią swoje, a bateria za wiele na autostradzie nie daje ...
a co to za wartości w zrzutach "Czas jazdy w trybie EV" i "dystans jazdy w trybie EV" czemu na autostradzie nie w okolicy 0 jak nic nie daje ? Bo jak chwilowo większą moc potrzeba to pomaga bateria...bo jak może to ją doładuje...
Proponuję podpiąć się pod OBD2 i zapisać dane z jazdy...będzie większa świadomośc jak pracuje cały układ.
Takie to moje gadanie ...
Kiedyś jeździłem Touranem 1.2 TSI ...i na pusto ledwo byłem w stanie osiągnąć takie wyniki, chociaż się starałem, jak dużo cięższą, z dwa razy większm silnikiem, ponad 2 razy mocniejszą, po dach załadowaną Rav4. Przy takich warunkach spalanie w Touranie miałem w okolicach 7,5l/100km.
Ponad 2/3 z mojego całego przebiegu RAV4 to trasy autostradowe - a średnie spalanie z całego przebiegu mam 5,9l/100km ...Wystarczy zobaczyć u mnie w stopce... A kto często bywa w DE wie jak się jeżdzi po A2, A10, A13 i ile trzeba mieć szczęscia żeby gdzieś nie ugrząść ...Ale ja zawsze mam z wiatrem, z górki, i bez zatorów...to moje szczęście..czego i Wam życzę  :-)
Pozdrawiam

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #96 dnia: 21 Maja 2023, 23:06:02 »
Dlaczego wciąż nie napisałeś z jakimi prędkościami jeździsz po tych autostradach?

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 22 Maja 2023, 00:14:53 »
Dlaczego wciąż nie napisałeś z jakimi prędkościami jeździsz po tych autostradach?
140, 130, 120, 110, 100, 80, tak jak ograniczenia pokazują tak jak ruch pozwala ... A Ty wiesz co to jest średnia? Sam to co zamieściłeś to pokazuje średnią prędkość ...co nam po wartości chwilowej - jak miałbyś długo utrzymaną wysoką prędkość to i średnia byłaby wysoka a nie jest... A zużycie wysokie bo pewnie dużo mocnych przyspieszeń, hamowań etc... Co mam Tobie napisać, że jechałem 600km ze stałą prędkością..to nie będzie prawdą...tempomatu nie używam ...jechałem, tak jak napisałem w pierwszym tego posta zdaniu.
Polecam HybridAssistenta ...można się sporo o swoim aucie dowiedzieć...swoją drogą zamieszczałem kiedyś na tym forum zrzuty z niego...
Pozdrawiam

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #98 dnia: 22 Maja 2023, 00:23:00 »
140, 130, 120, 110, 100, 80, tak jak ograniczenia pokazują tak jak ruch pozwala ... A Ty wiesz co to jest średnia? Sam to co zamieściłeś to pokazuje średnią prędkość ...co nam po wartości chwilowej - jak miałbyś długo utrzymaną wysoką prędkość to i średnia byłaby wysoka a nie jest... A zużycie wysokie bo pewnie dużo mocnych przyspieszeń, hamowań etc... Co mam Tobie napisać, że jechałem 600km ze stałą prędkością..to nie będzie prawdą...tempomatu nie używam ...jechałem, tak jak napisałem w pierwszym tego posta zdaniu.
Polecam HybridAssistenta ...można się sporo o swoim aucie dowiedzieć...swoją drogą zamieszczałem kiedyś na tym forum zrzuty z niego...

Masz gdzieś linka do tego asystenta?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #99 dnia: 22 Maja 2023, 07:28:32 »
Z tą średnią kmh trochę lipa bo ostatnio tankowałem auto w mieście. Zrobiłem 12km i wjechałem na trasę eksprepresową. Jechałem na tempomacie 128kmh. Średnia prędkość po przejechaniu 300km bez ani jednego spowolnienia 104km/h i spalanie 8l.
Więc jak mam opisać taką podróż żeby pokazać ile auto spaliło ?
Średnia 104kmh ale tylko 2,5% trasy było poniżej tempomat owego 128kmh (gpsowego 122km/h).
Pewnie jak bym jechał na tempomacie 145kmh to doszedłbym do 120kmh średniej po 300km tylko auto by spaliło 9l pb no i znowu pytanie jechałem 120kmh w/g licznika średniej czy jechałem 140kmh bo z trasy 300km tylko 11-12 km było spowolnień a potem stała prędkość.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #100 dnia: 22 Maja 2023, 08:02:55 »
Widocznie za mało, jeździsz autostradami :). A tak na poważnie. W Polsce nie ma takiej możliwości, żebyś jechał przez 300 km z prędkością stałą ustawioną na tempomacie np. 128 km/h. Jak trafisz na dwa wyprzedzające się tiry to nic z Twoich rozważań, że przejechałeś 300 km i masz średnią 104 km/h. Przecież takie dwa tiry wyprzedzają się co najmniej 5 min. Jak na drodze spotkasz np. co najmniej 12 to już masz godzinę opóźnienia :).

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #101 dnia: 22 Maja 2023, 08:18:40 »

Ale co my mamy sobie udowadniać? Nie rozumiem czemu ani razu nie napisałeś jakie miałeś prędkości (poza samą średnią), przez co inni (ja) muszą zakładać jak było. Jeśli chcesz napisać, że miałeś takie spalanie przy prędkościach nawet 130-140km/h (150 już odpuszczam), to naprawdę nie potrafię w to uwierzyć. Jeździłem już ravką "pare razy" autostradą i wiem ile to pije, bo przecież pić musi - gabaryt i waga robią swoje, a bateria za wiele na autostradzie nie daje ...

PS: rowery na haku nie zwiększają za bardzo spalania. Nie rzutują prawie w ogóle na opór powietrza, jedynie tyle, że trochę ważą, ale nie dajmy się zwariować - 3 elektryki to tyle, co jedna dorosła osoba, trochę więcej, niż pełny bak paliwa...

Jestem tego samego zdania. Tak samo nie wierzę temu koledze co po przejechaniu zwykłą benzyną po 18 000 km ma średnie spalanie na poziomie 6,1 l/100km - jak i koledze strzmiele który na odcinku 300 km - przy średniej prędkości 100 km/h jedzie w większości po autostradzie z prędkością 140 km/h. Może na tym dystansie  przejechał - odcinek 10 km i przy takiej prędkości uznał, że jedzie dobre dwie godziny (bo taka prędkość była) a było to tylko chwilowe wyprzedzenie tirów :). Jeżdżę dużo to wiem jak to wygląda i widzę kogo wyprzedzam. Albo tiry, albo hybrydy Toyoty :).

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #102 dnia: 22 Maja 2023, 08:43:58 »
Widocznie za mało, jeździsz autostradami . A tak na poważnie. W Polsce nie ma takiej możliwości, żebyś jechał przez 300 km z prędkością stałą ustawioną na tempomacie np. 128 km/h. Jak trafisz na dwa wyprzedzające się tiry to nic z Twoich rozważań, że przejechałeś 300 km i masz średnią 104 km/h. Przecież takie dwa tiry wyprzedzają się co najmniej 5 min. Jak na drodze spotkasz np. co najmniej 12 to już masz godzinę opóźnienia .
Podaje Ci konkretną sytuację z życia wziętą. Mam stałą trasę raz w tygodniu w nocny weekend i nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Jeżeli już to jechałem miejscami minimalnie szybciej jak wyprzedzałem auto.

Dla mnie nie ma problemu opisowego bo zazwyczaj mówię że jechałem trasą na tempomacie tyle i tyle a spalanie było xx l.pb.

Jeżeli podałbym średnią 104kmh kmh to wyszłaby głupota bo tyle ani razu na odcinku 300km +-5km nie jechałem jedynie tankowałem auto przed trasą około 12km wcześniej.
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2023, 09:00:09 wysłana przez ledziu »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #103 dnia: 22 Maja 2023, 09:02:39 »
140, 130, 120, 110, 100, 80, tak jak ograniczenia pokazują tak jak ruch pozwala ... A Ty wiesz co to jest średnia?
Wiem tyle, że jeśli przejadę połowę trasy z prędkością 160km/h, a drugą połowę w korku 20km/h, to średnia będzie identyczna, jak w przypadku przejechania całej trasy 90km/h, a spalanie diametralnie inne (choć w hybrydzie ta różnica będzie zdecydowanie mniejsza, niż w spalinowce)

To nadal nic nie mówi. Może autostradą, która jechałeś miała remont pasa na połowie długości i wlokles się tam 80-90km/h? Tylko trochę nadużyciem jest pisanie w takie sytuacji o "spalaniu na autostradzie"

Było tu już sporo dyskusji na ten temat. Przy normalnej jeździe z prędkościami autostradowymi wszystkim to pali 9-10l. Wliczając w to wolniejsze odcinki można zejść ze średnią do 8l, ale poniżej 6? Tyle miał tylko Bartek, który jechał bardzo "emerycko"

PS: jakiego interfejsu używasz do HA?

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 22 Maja 2023, 11:58:11 »
Wiem tyle, że jeśli przejadę połowę trasy z prędkością 160km/h, a drugą połowę w korku 20km/h, to średnia będzie identyczna, jak w przypadku przejechania całej trasy 90km/h

no to źle wiesz - to nie jest zwykła średnia arytmetyczna - prosta praca klasowa z matematyki szkoły podstawowej oblana.
Np. dla łatwiejszego rachunku - trasa 320km
pokonujesz 160km z prędkością 160 km/h - czas przejazdu - 1h
pokonujesy 160km z prędkością 20 km/h - czas przejazdu - 8h
według Ciebie średnia prędkość to 90kmh i czas przejazdu okolo 3,5h a faktycznie przejechałeś 320km w 9h czyli średną 320/9 =  35,5 km/h

Jeszcze mam coś wyjaśnić?
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2023, 12:01:22 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl