Autor Wątek: Spalanie po 18000km  (Przeczytany 31237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Spalanie po 18000km
« Odpowiedź #45 dnia: 29 Kwietnia 2023, 18:42:35 »

Hybryda ma ogólnie niskie koszty eksploatacji , brak alternatora i rozrusznika to powoduje większą wytrzymałość zespołu napędowego które na co dzień osoba musi często odpalać kilka razy dziennie po mieście.
Zawsze mnie bawi do łez ten slogan rodem od "Zientarskiego" :) Miałem wiele różnych aut i tylko raz przy przebiegu 185kkm w fieście zepsuł się alternator - koszt naprawy to było 0k.200zł na dzisiejsze czasy. Jeśli ktoś jeździ złomami to tak, robi to różnicę, tylko w takim wypadku i w wiekowych hybrydach są różne rewelacje.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #46 dnia: 29 Kwietnia 2023, 19:02:16 »
koszt naprawy to było 0k.200zł na dzisiejsze czasy.
Dam Ci taką zagadkę tylko nie zaglądaj do internetu  :-)

Zgadnij ile kosztuje alternator do np.jakiegoś peżocika blue HDi 2,0start&stop ?  :grin:
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2023, 19:05:52 wysłana przez ledziu »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 29 Kwietnia 2023, 19:37:33 »

Jeśli ktoś jeździ złomami to tak, robi to różnicę, tylko w takim wypadku i w wiekowych hybrydach są różne rewelacje.
O jakich rewelacjach w hybrydach mówisz? Chce wiedzieć co mnie czeka bo moja hybryda może nie wiekowa rocznikiem ale przebiegiem to już ze 25 lat ma.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 29 Kwietnia 2023, 20:36:41 »
Zaczynamy nową bitwę.
Nie ma Pireusa to już nie będzie o wyższości MB nad Toyotą.
Teraz będzie kłótnia o wyższości hybrydy nad benzyną :).
Nie ma nikogo z zewnątrz to pożrecie się między sobą.
Idę po popcorn, jak już ktoś kiedyś napisał.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #49 dnia: 29 Kwietnia 2023, 21:54:00 »

Hybryda ma ogólnie niskie koszty eksploatacji , brak alternatora i rozrusznika to powoduje większą wytrzymałość zespołu napędowego które na co dzień osoba musi często odpalać kilka razy dziennie po mieście.
Zawsze mnie bawi do łez ten slogan rodem od "Zientarskiego" :) Miałem wiele różnych aut i tylko raz przy przebiegu 185kkm w fieście zepsuł się alternator - koszt naprawy to było 0k.200zł na dzisiejsze czasy. Jeśli ktoś jeździ złomami to tak, robi to różnicę, tylko w takim wypadku i w wiekowych hybrydach są różne rewelacje.

Baw się do łez. Tylko nie dziw się ile się czeka na zamówienie hybrydy a z tym zwykłą 2.0. Doświadczeni wiedzą czym się różnią nawet na rynku wtórnym zwykłą benzynka, że traci więcej wartości niż hybryda. Fiesta to co za klasa?  :shock:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 29 Kwietnia 2023, 22:23:52 »
Zgadnij ile kosztuje alternator do np.jakiegoś peżocika blue HDi 2,0start&stop ?� 
A i le kosztuje taki kabel zasilający do silnika w AWDi (popularne ostatnio na forum), czy zestaw baterii, czy falownik (kolega musiał się zmierzyć z jego wymianą) itd, itp... czcza gadanina. Wszystko się może popsuć, lub uszkodzić z winy kogoś, naszej czy gryzoni, Zderzak w rav4 kompletny wymiana w ASO...14kpln...ten tego no ;)
Fiesta to co za klasa?� 
...ale tak w ogóle, zrozumiałeś choć trochę treść wpisu?

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 29 Kwietnia 2023, 22:58:01 »
A i le kosztuje taki kabel zasilający do silnika w AWDi (popularne ostatnio na forum), czy zestaw baterii, czy falownik (kolega musiał się zmierzyć z jego wymianą) itd, itp... czcza gadanina. Wszystko się może popsuć, lub uszkodzić z winy kogoś, naszej czy gryzoni, Zderzak w rav4 kompletny wymiana w ASO...14kpln...ten tego no
Wymyślasz na siłę. To może Cię uświadomię alternator o którym pisze kosztuje w internecie 3300 zł plus wymiana i gwarantuje Ci że częściej się wysypie niż bateria albo falownik w hybrydzie :-)

A co do zderzaka to w sumie nic nadzwyczajnego  :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 29 Kwietnia 2023, 23:00:56 »
Wymyślasz na siłę.
Taaa, ten kabel też "na siłę" Błagam  :cool: Co do HDI, dlatego kupiłem benzynę i to toyoty  :grin: Ta się przecież nie psuje  :-P

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 29 Kwietnia 2023, 23:10:51 »
Wymyślasz na siłę.
Taaa, ten kabel też "na siłę" Błagam  :cool: Co do HDI, dlatego kupiłem benzynę i to toyoty  :grin: Ta się przecież nie psuje  :-P
Tylko jak strasznie Ci kabel przeszkadza to kupisz bez AWD a jak chcesz benę/ diesla to alternator must have  :-)

Co do reszty kwestia wyboru i potrzeb a ekonomia hmmm raczej jej się nie oszuka zaczynajác od spalania kończąc na sprzedaży auta.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Kwietnia 2023, 23:45:19 »
Diesla nie chcę, a suv bez napędu na 4 koła...dziękuję, postoję :)

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 30 Kwietnia 2023, 08:15:48 »
Diesla nie chcę
I słusznie  :-)
a suv bez napędu na 4 koła...dziękuję, postoję
Kwestia potrzeb i preferencji.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #56 dnia: 30 Kwietnia 2023, 09:05:56 »
Diesla nie chcę
I słusznie  :-)
a suv bez napędu na 4 koła...dziękuję, postoję
Kwestia potrzeb i preferencji.

Jakbym miał komentować te 2 wypowiedzi Krissmana, to mógłbym napisać dokładnie to samo, co ty, tylko odwrotnie:P

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 30 Kwietnia 2023, 10:21:34 »
Jakbym miał komentować te 2 wypowiedzi Krissmana, to mógłbym napisać dokładnie to samo, co ty, tylko odwrotnie:P
Wszystko się zgadza tylko troska o kabelek za kilka lat użytkowania może być błogosławieństwem przy trosce o nowoczesnego dieselka za kilka lat. A jest grubo nawet bym powiedział że bardzo grubo   :-)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 30 Kwietnia 2023, 10:23:55 »
Wszystko się zgadza tylko troska o kabelek za kilka lat użytkowania może być błogosławieństwem przy trosce o nowoczesnego dieselka za kilka lat. A jest grubo nawet bym powiedział że bardzo grubo   :-)
Życie jest za krótkie aby jeździć dieslem ;)
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #59 dnia: 30 Kwietnia 2023, 12:04:12 »
Życie jest za krótkie aby jeździć dieslem
Ostatnio jechałem uberem Golfem diesel 1,6 2019rok, jako pasażer na tylnym siedzeniu. W ruchu miejskim nie byłem w stanie rozpoznać, czy jadę dieslem czy benzyną. Ogólnie naprawdę podobało mi się, choć wiadomo że te silniki już potrafią brać olej i w perspektywie możliwe różne problemy. Dotychczasowy 2,0HDI przejechałem 250kkm i nie wymieniałem żadnego drogiego "dieslowego "pozdespołu". Nowy właściciel jeździ już ponad 2 lata. Już głośno pewnie z powodu dwumasy. Ale jak już napisano, naprawy eksploatacyjne diesla mogą zrujnować kieszeń.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2023, 12:06:09 wysłana przez surrender »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl