Autor Wątek: Yaris Cross - dodatkowe akcesoria, kamera, modyfikacje itp  (Przeczytany 36896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris Cross
Odp: Yaris Cross - dodatkowe akcesoria, kamera, modyfikacje itp
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Sierpnia 2023, 08:10:52 »
Ewentualnie jak ktoś nie chcę robić sam to można chyba takie coś zamówić i też powinno usztywnić podłogę i dodać schowków
https://www.toyota-tech.eu/aimuploads/f4e1adb6-39cb-4814-9ad0-7fc7b570d9a0/Yaris-Cross_Storage_Box%20_PW241_0D004_AIM_006_162_0.pdf?utm_source=ToyotaOwnersClub&utm_medium=ForumLinks

To nie jest wypełnienie do Twojej wersji. Comfort + Style i Tech ma inną wytłoczkę. Mogę się mylić ale to wypełnienie do Cross 4x4. Niczego nie podpiera, jedynie maskuje przestrzeń wokół wytłoczki.

Cytat: T2023 w Wczoraj o 10:21:36
Innym przydatnym gadżetem z kategorii maty, jest dywanik dla tylnych siedzeń. Dostarczany przez Toyotę (materiałowy lub gumowy) jest źle zaprojektowany i nie wchodzi pod przednie fotele. Nie chroni więc przed dostawaniem się pod nie błota, piasku itp. Rezaw-Plast ma fajne dywaniki ale nie sprzedaje oddzielnie tylko tylnego.

Odnośnie tych od Toyoty to mówisz o tych matach ochronnych siedzeń co są dzielone 40-20-40 jak siedzenia w wersji wyższej od Comfort? Jeśli tak to one chyba nie będą pasowały właśnie do wersji Comfort.

Nie chodzi mi o maty zabezpieczające plecy tylnych siedzeń ale o dywaniki.

Wiem, że górną podłogę dla wersji Comfort przy niewielkich kosztach można przy lekkiej zabawie zrobić samemu jako cała półka lub jak ktoś tu podał (ciekawy pomysł) jako dzielona horyzontalnie 30/70, ale może ktoś znalazł jakąś fajną godną polecenia gotową górną podłogę, która byłaby dobrze zrobiona i wytrzymała ewentualnie kilkadziesiąt kg ciężaru.

Kiedyś zastanawiałem się nad drugą podłogą, ale przeszło mi :-) Miałem taką w Yarisie II i tam była bardzo przydatna. W YC odstęp pomiędzy dolną a dodaną podłogą jest niewielki. Pełna dodatkowa podłoga bez możliwości składania jej tak aby gdy nie jest potrzebna można ją położyć na dolnej jest mało funkcjonalna i jedynie zabiera przestrzeń bagażnika.

Jakie ledy polecacie do wymiany oświetlenia przedniej kabiny oraz bagażnika?, które dawałby neutralne dzienne światło i miały wystarczającą ilość lumenów (ale tak by też nie robiły latarni w samochodzie

Kup, przetestuj, wybierz pod swoje preferencje. Ja mam 5000k i jest ok. Uwaga! Przy pierwszym razie wymiana w5w w podsufitce jest nieco stresująca. Poszukaj instrukcji lub filmu na YT pokazującego gdzie znajdują się zaczepy.

Czy czarne listwy boczne na drzwi od Toyoty (PW170-0D000) do ochrony przed uderzeniami innych kierowców ktoś poleci, w dobrym miejscu są umieszczone (nie za nisko lub wysoko)? Ja wybrałem lakier royal grey to może jakoś nadto nie szpeciły by wyglądu i może wtopiłyby się wizualnie w lakier.

Jak dla mnie są paskudne i im jaśniejszy lakier, tym bardziej szpecą auto.
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2023, 08:42:23 wysłana przez T2023 »

Offline rafal180

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Sierpnia 2023, 21:35:48 »
Również proszę o opinie (jeżeli będzie pasowała mata) czy warto brać oryginalną matę z toyoty - ze zdjęć wydaje się, że jest zrobiona z dobrej gumy i gruba

Jeśli jest taka jak w zwykłym Yarisie to nie wiem czy mogę polecić :/ dość sztywna i cienka, bardziej wygląda jakby była z plastiku niż z gumy.

Przed zakupem :grin: jakiejś maty bagażnika od zewnetrznego producenta udało mi się sprawdzić na żywo jak się prezentuje oryginalna mata od toyoty i powiem tak dobrze to wyglada tylko na zdjęciach. Cały czar pryska gdy weźmiemy ją do ręki i potwierdzam wszystko to co napisałeś tj. mata jest sztywna, lekka, cienka i faktycznie jest  wykonana w większej części z plastiku. Produkt w tej cenie moim zdaniem bardzo słabej jakości (Toyota liczy sobie ponad 400zł, a ja nie wiem czy bym dał za to 50zł). W porównaniu do dywaników gumowych pod nogi od Toyoty to jest przepaść (dywaniki pod nogi są giętkie, ciężkie i czuć, że są wykonane z gumy - moim zdaniem są naprawdę fajne mimo minusów, które opisywał T2023 w zakresie tylnych dywaników. Nie są może warte ponad 400zł jak liczy toyota ale można znaleść na aukcjach taniej - mi się udało za 200zł i uważam, że są warte takiej ceny). Natomiast mata bagażnika jak już zostało powiedziane jest bardzo lekka, cienka i wyżłobienia-ranty uginają się z łatwością pod lekkim naciskiem palca. Mata faktycznie jest chyba wykonana prawie w całości z plastiku, gdyż ma oznakowanie  PP/PE + TPEK - czyli jak rozumiem plastik/plastik + dodatek gumy  :grin:. Waga całej maty to może 1kg i bardzo możliwe, że w przypadku pustego bagażnika latała by po bagażniku na wybojach lub garbach.

Jeszcze raz dzięki T2023 za polecenie rezaw-plast i faktycznie chyba w tym kierunku pójdę przy wyborze maty do bagażnika bo z tego co przeglądałem wydaje się (po zdjęciach) najlepiej wykonana z zewnętrznych producentów - oby tylko nie okazało się jak ze zdjęciami oryginalnej maty toyoty  :grin:

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Sierpnia 2023, 10:10:55 »
bardzo możliwe, że w przypadku pustego bagażnika latała by po bagażniku na wybojach lub garbach.

Mi akurat w Y4 nie lata (chociaż może za wolno na progi wjeżdżam :D ), generalnie jako zabezpieczenie przed zapaskudzeniem wyściółki bagażnika się sprawdza, jakiś opór przed przesuwaniem się przedmiotów też stawia bo jak ostatnio wieźliśmy szamkę na rodzinnego grilla na talerzach to wszystko zostało na swoich miejscach ;) ale no jakoś to nie budzi zaufania. Brałem w ciemno razem z dywanikami żeby na coś sensownego przepalić kasę z vouchera 1000 zł na akcesoria. Za gotówkę drugi raz bym na pewno nie kupił.

Offline rafal180

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Sierpnia 2023, 20:22:27 »
Mam już matę dolną bagażnika z rezaw-plast i jestem zadowolony z jej jakości. Jest zdecydowanie lepsza od oryginalnej od Toyoty. Jest cięższa, grubsza, bardziej plastyczna, ma odpowiednie wycięcia (chodzi mi o wycięcie na zawias znajdujący się pomiędzy siedzeniami) i jest tańsza od oryginału. Mogę polecić tą matę do bagażnika, a oryginał jak pisałem wyżej odradzam nawet gdyby był w cenie 100zł.

Offline Ola-BA

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: ToyotaYarisCros
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Stycznia 2024, 10:56:42 »
Mam już matę dolną bagażnika z rezaw-plast i jestem zadowolony z jej jakości. Jest zdecydowanie lepsza od oryginalnej od Toyoty. Jest cięższa, grubsza, bardziej plastyczna, ma odpowiednie wycięcia (chodzi mi o wycięcie na zawias znajdujący się pomiędzy siedzeniami) i jest tańsza od oryginału. Mogę polecić tą matę do bagażnika, a oryginał jak pisałem wyżej odradzam nawet gdyby był w cenie 100zł.
Witam, poda ktoś link do maty? widzę na allegro od 190 zł - https://allegro.pl/produkt/mata-bagaznika-rezaw-plast-231787-do-toyota-yaris-cross-czarna-024b3580-d947-4e94-af0b-9cce3cf93e47 , a na stronie producenta jest kilka rodzajów - gumowe dywaniki do bagażnika, dywaniki z gumową powłoką do bagażnika, wykładzina bagażnika PE - o których mowa, które polecacie?

Offline rafal180

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Stycznia 2024, 11:18:30 »
Tak są tańsze z plastiku lub dodatkiem plastiku i 100% guma TPE i ja polecam tą 100% guma, która kosztuje ok 200zł. Ja kupowałem tu https://allegro.pl/oferta/gumowa-mata-bagaznika-toyota-yaris-cross-od-2021-12549596628 ale to co podałeś linki to też będzie to samo.

Offline Ola-BA

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Stycznia 2024, 11:29:17 »
Tak są tańsze z plastiku lub dodatkiem plastiku i 100% guma TPE i ja polecam tą 100% guma, która kosztuje ok 200zł. Ja kupowałem tu https://allegro.pl/oferta/gumowa-mata-bagaznika-toyota-yaris-cross-od-2021-12549596628 ale to co podałeś linki to też będzie to samo.
super, bardzo dziękuję :) reasumując - czyli plan na zakup z bonu (sklep toyota) dywaników gumowych do samochodu - przód i tył, mam na myśli tam gdzie siedzenia, ma jakiś sens, ale gumowa mata już REZAWPLAST
A co powiecie na jakieś gadżety typu folia ochronna pod klamki, albo do tylnego zderzaka? ma to sens? no na coś trzeba wydać te bony.. czy lepiej kupić apteczkę, trójkąt i kamizelkę? :D

Offline rafal180

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Stycznia 2024, 18:45:54 »
Tak oryginalne dywaniki TYC są moim zdaniem ok, są dobrej jakości, z dobrej gumy, dość ciężkie itd… nie ma porównania do oryginalnej maty bagażnika. Niektórzy narzekają na tylne dywaniki, że są za krótkie i mogłyby być dłuższe (zgadza się) ale do przednich nie ma do czego się przyczepić. Moim zdaniem warto na nie przeznaczyć kasę z aplikacji. Co do folii, ja kupiłem pod klamki i krawędziowe pod drzwi. Pod klamki spoko (5 miesięcy i się trzyma póki co), choć nie wiem czy to tak mocno potrzebne. Foli krawędziowej nie polecam, u mnie po tygodniu zaczęła się odklejać (na wszystkich drzwiach) i w ramach gwarancji muszę to wymienić na coś innego. Fajne były chlapacze ale od prawie roku nie da się tego kupić. Aktualnie teraz nie wiem na co przeznaczyć kasę w zamian za folię krawędziową.

Offline Ola-BA

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Stycznia 2024, 17:23:16 »
Czy czarne listwy boczne na drzwi od Toyoty (PW170-0D000) do ochrony przed uderzeniami innych kierowców ktoś poleci, w dobrym miejscu są umieszczone (nie za nisko lub wysoko)? Ja wybrałem lakier royal grey to może jakoś nadto nie szpeciły by wyglądu i może wtopiłyby się wizualnie w lakier.

ktoś coś może dodać o listwach bocznych? też się nad nimi zastanawiam, biorę yarisa cross w kolorze warm gold, niby wstawki czarne, które są na dole drzwi i na nadkolach już się ładnie wyróżniają, myślę jak z dodatkową listwą boczną.. poza tym co z jej funkcjonalnością? sprawdzi się? I jak z montażem tego, czy po ewentualnym ściągnięciu/odpadnięciu (bo o to też się boję, ale nie wiem jak się je montuje i na ile są trwałe) nie ma śladu?

Offline tetryk

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Stycznia 2024, 10:51:38 »
Zamówiłem listwy boczne jako bonus z aplikacji i polecam.
Zamontowali (gratis) w salonie Toyoty i raczej nie ma szans odpaść... :laugh:
Polecam.

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Stycznia 2024, 13:45:19 »
biorę yarisa cross w kolorze warm gold, niby wstawki czarne, które są na dole drzwi i na nadkolach już się ładnie wyróżniają, myślę jak z dodatkową listwą boczną

Ja do Warm Gold czarnej listwy na drzwiach za nic bym nie dołożył, ale to tylko moja opinia.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Lutego 2024, 06:27:15 »
Witam,
Mam listwy boczne w mojej rudej YC i uważam, że są super. Poza walorami estetycznymi (oczywiście kwestia gustu) mają czysto praktyczne zalety.
Po prostu zabezpieczają drzwi przed obiciem przez parkujących obok.
Ja polecam.
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Lutego 2024, 11:30:10 »
zabezpieczają drzwi przed obiciem przez parkujących obok

Jedynie zmniejszają szansę obicia. Nie ma 100% metody zabezpieczającej przed tego typu szkodami. Drogie jak za cztery kawałki plastiku, ale jeśli na coś trzeba wydać bonus a nie ma innych alternatyw można je zamówić.

Mają na krawędzi jakąś uszczelkę przylegającą do blachy, czy nie mają i zbierają kurz/brud w górnej szczelinie?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Lutego 2024, 12:40:38 »
Po prostu zabezpieczają drzwi przed obiciem przez parkujących obok.
Żebyś się nie zdziwił. Najczęściej, inne samochody, obijają tylne drzwi otwierane przez dzieci. W tym przypadku listwy nic nie dają.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Lutego 2024, 14:42:44 »
Tez myślę że niewiele dają bo drzwi najczęściej obrywają nie tam gdzie sa listwy tylko tam gdzie drzwi auta sąsiedniego sa najbardziej "wybrzuszone" czyli u góry

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl