Autor Wątek: Niedziałający przycisk awaryjnych i "grubsza sprawa" panie...  (Przeczytany 12797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
Odp: Niedziałający przycisk awaryjnych i "grubsza sprawa" panie...
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Maja 2023, 00:09:35 »
Przeszlifowała się ?
Chyba nie, ale przed ostatnią wizytą już umyłem. I poprosiłem o nie włączanie przedniej wycieraczki - tak na wszelki wypadek.
Porób sobie foty przed oddaniem
Nowy samochód to jednak wygoda - tylko lać paliwo i jeździć :)
Dobrze, że w końcu bez leasingu, bo jeszcze więcej zachodu z byle pierdołą by było...
Ale jednak co by nie mówić warto się pomęczyć, bo niedawno jechałem moją starą A4 i JEST różnica.
To znaczy A4 było dużo szybsze przy niewiele wyższym spalaniu, szosa moja, ale RAV-ką - nawet w trybie emeryckim - jakoś fajniej mi się jeździ.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Czerwca 2023, 00:12:57 »
Dzisiaj, ups, wczoraj zadzwoniłem w końcu. Serwis w Szczecinie. Umówiłem termin i poprosiłem o samochód zastępczy, bo "nie wiedzą ile im to zajmie".
Oddzwonili, jest dostępny, 100 pln/dzień czy jakoś tak. Powiedziałem, że oni mi mogą zapłacić za zmarnowany dzień, a właściwie już drugi. Temat był już przerabiany w innym wątku - ale ja dalej nie wiem - samochód zastępczy się należy, nie należy, zależy od widzi mi się dealera. W tym przypadku moja Ravka jest "jeżdżąca" i się nie należy. To jak to w końcu jest?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Czerwca 2023, 06:36:29 »
Jeszcze parę takich akcji. Czego Ci nie życzę i zrozumiesz mój krytyczny stosunek do Toyota Central Europe…
Toyota jako marka jest super, ale obsługa klienta w Europie Wschodniej to odwrotność niezawodności marki.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Czerwca 2023, 06:40:51 »
nie wiedzą ile im to zajmie

wdłg mnie góra 60 minut
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Czerwca 2023, 08:54:33 »
Temat był już przerabiany w innym wątku - ale ja dalej nie wiem - samochód zastępczy się należy, nie należy, zależy od widzi mi się dealera. W tym przypadku moja Ravka jest "jeżdżąca" i się nie należy. To jak to w końcu jest?
Miałem przegląd po 15 tys. Zastępczy zaproponowali sami za darmo. Musiałem tylko uzupełnić paliwo do stanu, z jakim brałem. Nie uzupełniałem, bo stan się nie zmienił po przejechaniu 15 km:) Auto Park Czarnik.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Czerwca 2023, 11:56:35 »
wdłg mnie góra 60 minut
Szkoda tylko, że do Ciebie mam pół Polski. A tutaj "grubsza sprawa"...
Auto Park Czarnik
Też pół Polski. Mi bardziej chodzi o odgórny przepis - nie ma?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Czerwca 2023, 13:43:37 »
Też pół Polski. Mi bardziej chodzi o odgórny przepis - nie ma?
Myślę, że to kwestia dostępności samochodu zastępczego i samego podejścia serwisu. Ja umawiałem się tydzień wcześniej, mieli czas, żeby zabukować samochód.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Czerwca 2023, 16:15:21 »
Myślę, że to kwestia dostępności samochodu zastępczego i samego podejścia serwisu. Ja umawiałem się tydzień wcześniej, mieli czas, żeby zabukować samochód.
jest dostępny, 100 pln/dzień
Samochód jest, ale ja się pytam z jakiej racji płatny?!?!?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Czerwca 2023, 16:55:42 »
Samochód jest, ale ja się pytam z jakiej racji płatny?!?!?
Hmmm bez racji :grin: to się nazywa czynnik ludzki. I możesz się denerwować, tracić zdrowie a tego nie przeskoczysz. Jedynie pocieszające jest to że problem pracowników aktualnie dotyczy każdej dziedziny życia.

Daj na luz, poproś kierownika i tyle :-)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Czerwca 2023, 17:30:19 »
Samochód z urzędu należy się jedynie jak naprawisz szkodę wyrządzoną przez kogoś z jego OC i wtedy płatnikiem jest TU sprawcy. W innych przypadkach zależy to od dobrej woli serwisu. Spróbuj bez nerwów porozmawiać, że przecież wydali ci niesprawny samochód i teraz tracisz przez to czas, a jeszcze chcą pieniędzy... Może uda się wynegocjować

Tak jeszcze myślę, że oni chyba mają obowiązek sprawdzić auto przed wydaniem. Nie zrobili tego (dokładnie), więc to ich wina
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2023, 17:32:02 wysłana przez firek »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #40 dnia: 06 Czerwca 2023, 18:22:26 »
A nie lepiej poczekać, wypić kawę zjeść kanapkę i zerkać, czy czegoś znowu nie psują? ;)
Będą zdejmować plastiki wokół kierownicy i pewnie cos porysują :-(

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #41 dnia: 06 Czerwca 2023, 19:34:11 »
Samochód z urzędu należy się jedynie jak naprawisz szkodę wyrządzoną przez kogoś z jego OC i wtedy płatnikiem jest TU sprawcy. W innych przypadkach zależy to od dobrej woli serwisu.
Jeszcze z reguły na gwarancji, samochód zastępczy się należy, kiedy auto jest unieruchomione i wjedzie do sersiwu na lawecie. Ale tutaj trzeba sprawdzić warunki gwarancji.
I właśnie moim zdaniem, ja bym się kłócił, bo światła awaryjne to wymagane prawnie wyposażenie, skoro tego nie ma, to auto nie powinno być dopuszczone do ruchu drogowego.
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2023, 19:58:42 wysłana przez lol19pl »

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Czerwca 2023, 19:34:22 »
Tak jeszcze myślę, że oni chyba mają obowiązek sprawdzić auto przed wydaniem. Nie zrobili tego (dokładnie), więc to ich wina
Jeśli "oni" to serwis, a nie Toyota, to niestety nie "oni" - to serwis w Gorzowie nie sprawdził.
Ja uważam, że wszelkie koszty serwis naprawiający powinien ściągnąć sobie z Mszczonowa.
A nie lepiej poczekać, wypić kawę zjeść kanapkę i zerkać, czy czegoś znowu nie psują?
Będą zdejmować plastiki wokół kierownicy i pewnie cos porysują
Ty już lepiej mnie TAK nie pocieszaj :)

Ale jeśli te 60 minut Colina nie potrwa dłużej niż 2-3h, to "spokojnie" poczekam.
Mogę też dać Juniorowi samochód do odstawienia - pracuje niedaleko serwisu - ale nie jestem jeszcze na to psychicznie gotowy :)

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Czerwca 2023, 19:35:50 »
Jeszcze z reguły na gwarancji, samochód zastępczy się należy, kiedy auto jest unieruchomione i wjedzie do sersiwu na lawecie.
W tym przypadku moja Ravka jest "jeżdżąca" i się nie należy. T

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Czerwca 2023, 20:28:39 »
Awaryjnymi sterują zegary. Skoro kierunki lewo i prawo działają to należy sprawdzic: bezpiecznik 10A "HAZ" do sprawdzenia oraz złącze przycisku awaryjnych czy podaje masę na załączenie i czy ta masa pojawia się w złączu na zegarach. Tyle w temacie. Po kilku chwilach wiadomo co się stało.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl