Autor Wątek: co kupić??? pomóżcie!  (Przeczytany 4781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Odp: co kupić??? pomóżcie!
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Lipca 2023, 12:55:26 »
Na Otomoto, na 233 Corolle E16 (2012-19) jest jest 26 diesli. Tedeik to trochę inna bajka w innych czasach.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Lipca 2023, 13:45:01 »
Zapominasz, że mowa o aucie kupionym  dawno, "9 lat zanim sprzedał" i  kwestia kiedy to bylo. Wtedy diesle nie były tak passe, a wręcz poszukiwane na rynku wtórnym.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2023, 13:47:42 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
co kupić[emoji47] pomóżcie!
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Lipca 2023, 14:01:56 »
W sumie z podobnych przesłanek kupuję RAV4… ekonomiczne wozidło.

Ekonomiczny to jest  aygo.
Przy załozonych 10 tys km na rok zestaw koszt przejechania 100 km z ujeciem ubezpieczeń, serwisu, paliwa itd.
Nie bierzesz całości tylko wycinek. 194cm i koło 140kg gdzie do Aygo? A gdzie komfort i wygoda wysokiego siedzenia w samochodzie?
Poza tym czy koszt paliwa w Aygo będzie dużo mniejszy od RAV4 w hybrydzie? Do tego katowania się jeżdżenia puszką do śledzi. O ile w ogóle dam radę wsiąść a potem jeszcze wysiąść O WŁASNYCH siłach ;)
 I clou całości. Pojazd referencyjny to amerykański Jeepa V8. Średnie zużycie paliwa 17l/100km. Przy nim niemal każdy przeciętny samochód będzie ekonomiczniejszy…
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2023, 14:04:18 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Lipca 2023, 14:08:29 »
Na Otomoto, na 233 Corolle E16 (2012-19) jest jest 26 diesli. Tedeik to trochę inna bajka w innych czasach.
Toż napisałem, że TeDeIk zaczął erę szybkich i ekonomicznych diesli. Od wejścia CR zaczęło się hamowanie wzrostu a potem spadki, teraz przez to nowomodne wymysły nieraz trudniej sprzedać diesla jak benzynę. A jak są mało warte to ludzie nie sprzedają dobrych acz niemodnych diesli za psie poszycie.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Lipca 2023, 14:23:21 »
Panowie co do diesla to mówicie tylko o wycinku tego co jest w rzeczywistości. Diesle popadły w niełaskę stopniowo i z wielu powodów. Aktualne diesle są max skomplikowane a w połączeniu z max badziewnym ich wykonaniem robią się nadzwyczajnie w świecie nieopłacalne.

Żeby może Was uświadomić na przykładzie jednej ze znajomych firm busy jednej marki z takimi samymi silnikami w normie euro 5 spokojnie dojeżdżają 350-400k. Ten sam silnik w euro6 ledwo dobija do 300k.km.i ...koszty naprawy są X2. Ostatnio miałem podobny zestaw "naprawczy" starszego/nowszego dieselka i jeden zmieścił się 12k a drugi miał problem żeby zmieścić się w 30k.

Jeszcze dodam że ekologia to nie tylko DPF, adblue, czujniki, przewodziki itp.ale też cała elektrotechnika i budowa silnika gdzie dobicie do głupich 200k.km obarczone jest ryzykiem w najlepszym wypadku bardzo drogiej naprawy jak nie wymiany całego silnika.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Lipca 2023, 14:38:34 »
Tak, to wszystko prawda, to co napisałem jest tego skrótem.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Lipca 2023, 17:53:43 »
Wtedy diesle nie były tak passe
Nie chodzi o ekologiczny marketing. Same salony Toyoty specjalnie się nie afiszowały z dieslami, może z wyłączeniem Ravki. A naprawdę... używana Corolla na wsi zdetronizowała Passerati, ale w dieslu to ze świecą szukać. Nie mówimy tu o dieslu ogólnie, tylko o Corolli w dieslu.
Ale nie o tym był mój post. Po prostu przebieg każdego używanego samochodu należy zweryfikować. Nawet jeśli jest uprawdopodobniony to tym bardziej, bo taki był zamysł ewentualnego krętacza.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2023, 17:57:53 wysłana przez surrender »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Lipca 2023, 20:02:41 »
No tak, krętactwa nie brakuje i nie brakowało, nawet w wypowiedziach. Coś na wzór "jestem za, a nawet przeciw"
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Lipca 2023, 13:07:51 »
Nie wiem co wy tak na tego diesla jedziecie w komentarzach. Mam 1.4 D4D i 10 lat starszego, rok 2004 w Corolli, jak dla mnie rewelacja silnik. Prawie 300 tys przebiegu i praktycznie żadnych problemów, jedynie wymiana listwy bo zaczął szwankować czujnik ciśnienia zimą. Poprzedniej zimy dowiedziałem się że mam padnięte wszystkie świece bo przy minus 12 musiałem go 2x kręcić, do minus 8 w poprzednie poranki od pierwszego kręcenia. Jazda po mieście czy odcinki do 10 km w jedną stronę to max spalanie 6L miasto a te krótkie trasy to 5,3L i to zimą. Latem autostrada przez.cala Polskę 120 do 150 km/h to na dystrybutorze 5,3L. Spokojnie na lokalnych drogach jadąc normalnie przepisowo mogę zejść do 4,3 - 4.5L. Spalanie nie z komputera a z dystrybutora. Uwielbiam ten samochód i ten silnik. Ale to model jeszcze bez dpf, dwumasy i bardziej wytrzymałe wtryskiwacze jak w nowszych wariantach. Mimo to osobiście polecam.

Wysłane z mojego Pixel 6 Pro przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2023, 13:56:49 wysłana przez eref »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Lipca 2023, 18:33:42 »
U Ciebie jeszcze stary dobry Diesel Toyoty a nie współczesne ekowydumki….

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Lipca 2023, 19:12:08 »
To prawda, stary, pewny, sprawdzony, wiem, że mogę w każdej chwili wsiadać w niego i zrobić długą trasę i wrócić, tak jestem pewny jego stanu. Ale też nie żałuję mu na wymianach oleju i filtrów, zawsze dobry olej 5w30 co max 12 tys, filtr paliwa też raz do roku i pozostałe filtry zawsze kupuję sprawdzonych producentów, nie oszczędzam. Jak kto dba tak ma. Od paru miesięcy jestem też posiadaczem kilkuletniego golfa z 1.6 tdi, sprowadziłem z Niemiec od rodziny więc jestem pewny przebiegu i stanu no ale szczerze mówiąc nie mogę się całkiem do niego przekonać, 1.4 D4D Toyoty nie ma czego się przy nim wstydzić, niby VW ma kilkadziesiąt KM więcej ale przez te całą ekologię tego nie za bardzo czuć. Toyota moja od paru lat jeździ tylko na ropie lepszej i silnik jest tak cichy jak benzyna a dymka co najwyżej puści raz jak mu przycisnę na trasie po dłużej jeździe na krótkich dystansach a potem to mogę ją cisnąć a z tyłu i tak czysto. Ja każdemu polecam 1.4 D4D ale wiadomo, zaniedbania serwisowe mogą zabić szybko i najbardziej pancerny silnik.

Wysłane z mojego Pixel 6 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Lipca 2023, 19:19:46 »
Ja mam jeszcze po Tacie Passata w TeDeIku 110KM 1999. Jak nie lubię diesla tak tym z przyjemnością pojeżdżę. Pali od strzała, o dziwo nie kopci…

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Lipca 2023, 19:52:47 »
No dobra, sprowokowaliscie mnie.
seat Arosa 99' wehikuł z XX wieku
1,7 SDI  mieści się w 4 litrach na 100km
Nie kopci, 60 kucyków ciągnie az miło.
380 tys km silnik czysty, suchy. Ruda go omija.
Zimą po 2 kilometrach mozna w krótkim rękawku w środku siedzieć. Wszędzie się przy parkowaniu wciśnie.
Ma tylko dwa male minusy
Jeździ na trzeciej skrzyni biegów i fabryka nie dala mu klimy.

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline topoll

• Toyot Spamer
co kupić[emoji47] pomóżcie!
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Lipca 2023, 20:01:14 »
Mój Passat na oryginalnym silniku, turbinie i skrzyni biegów do dzisiaj - 344 tysiące. 3 minusy - padła klima, koszt naprawy przekracza wartość samochodu ;) , nie działa centralny zamek i ogólnie blacharsko poobijany
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2023, 20:04:08 wysłana przez topoll »

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Lipca 2023, 20:27:09 »
No dobra, sprowokowaliscie mnie.
seat Arosa 99' wehikuł z XX wieku
1,7 SDI  mieści się w 4 litrach na 100km
Nie kopci, 60 kucyków ciągnie az miło.
380 tys km silnik czysty, suchy. Ruda go omija.
Zimą po 2 kilometrach mozna w krótkim rękawku w środku siedzieć. Wszędzie się przy parkowaniu wciśnie.
Ma tylko dwa male minusy
Jeździ na trzeciej skrzyni biegów i fabryka nie dala mu klimy.
No i trzeci minus, przy tej mocy wyprzedzają go wszystkie miejskie autobusy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl