Autor Wątek: Szybsze ubywanie kilometrów z zasięgu Corolla 1.8 hybrid  (Przeczytany 6989 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BHs

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla hyb1.8
Hej,
Od tygodnia borykam się z dziwnym zachowaniem licznika zasięgu kilometrów w mojej Cori  :shock:.
Powiedzmy że codziennie do roboty w jedną stronę mam 14km, trasę pokonuję spokojnie, spalanie komputer na końcu jazdy pokazuje 3,8-4,2l/100km. W międzyczasie tych jazd zasięg spada o około 11-12km.
Od tygodnia jednakże komputer pokazuje mi spadek zasięgu o 18-20km, przy czym spalanie, użycie EV w trasie, itd. są na tych samych poziomach.
W jeździe nic się nie zmieniło, nie zacząłem np. nagle wozić tony na pace, pędzić na złamanie karku, paliwo to samo. Jeżdżę w trybie "normal". Klima w użyciu manualnym, kiedy naprawdę trzeba, chociaż w ciągu ostatniego tygodnia po zauważeniu tego "problemu" nie jest włączana.
Auto Toyota Corolla hybrid 1.8 combi executive, 2021 rocznik. Ma circa 38k km nalotu, ostatni przegląd grudzień 2022, bez problemów.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2023, 08:24:15 wysłana przez BHs »

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Szybsze ubywanie kilometrów z zasięgu Corolla 1.8 hybrid
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipca 2023, 08:45:08 »
Moje doświadczenia z jazdy hybrydą (ok.300 tys.km) mówią, że klima powinna być włączona cały czas (nawet zimą) w trybie Auto. Wyłączanie jej szczególnie na cały okres jesienno zimowo wiosenny spowoduje problemy ze smrodem kiedy zostanie włączona latem. W hybrydzie jest elektryczna sprężarka, której wydajność jest regulowana w szerokim zakresie.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipca 2023, 10:16:17 »
zasięg spada o około 11-12km.
Na jakim tle pomiarowym ?
Na mozliwych 700 km do zrobienia ?
To promill błedu.
Ja golfem jadac 10 km do pracy raz mam 6,4 a w innej sytuacji drogowej 11,5. Komputer przelicza możliwy zasieg na podstawie aktualnego z użycia i te wartości potrafią się rozjechać o prawie 100%
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline BHs

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla hyb1.8
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipca 2023, 10:31:01 »
Przyjmijmy, że od kwietnia (kwestia temperatur).
Zimą stosunek przejechanych kilometrów do "zużytych" kilometrów był mniej więcej równy.
Natomiast od kwietnia do ostatniego tygodnia był obserwowany stały nazwijmy to "zysk" kilometrów przejechany w stosunku do zużytych w rejonie 10-15%.
Dodam, że pojawiły się też sytuacje, kiedy z zasięgu nagle ubywa 2km na przestrzeni 200-300 metrów spokojnej jazdy, co poprzednio nigdy nie miało miejsca (i nie, nie jest to sytuacja kiedy silnik jest jeszcze zimny, ale np. po przejechaniu 10km).
Zgodzę się, że pomiar pomiarowi nierówny, ale obecna sytuacja jest stała - mam już 7 przejazdów na tej samej trasie i warunkach, w każdym raportowane zużyte kilometry w stosunku do przejechanych utrzymują się na poziomie 110-115%, przy czym finalne zużycie paliwa nadal oscyluje 3,8-4,2l.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2023, 10:36:06 wysłana przez BHs »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipca 2023, 19:35:47 »
Że też chce ci się przejmować takimi duperelami. Ten zasięg to jest tak mocno orientacyjna wartość, że ja w ogóle nie zwracam na to uwagi. Rzucę czasem okiem na ten zasięg, bez analizowania, czy pokazuje więcej, czy mniej. To nie ma żadnego wpływu na niezawodność auta, żeby to tak analizować. Może jak przestaniesz tak bardzo zwracać na to uwagę, to wszystko wróci do normy ;)

Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipca 2023, 20:34:55 »
Następująco to u mnie wygląda. Przy standardowej miejsko-podmiejskiej jeździe spalanie mam na poziomie 4,5-4,8. Po zatankowaniu do pełna komputer pokazuje ok. 820 km zasięgu. Po ciut ponad 700 km zapala się rezerwa i zasięg wskazuje ok 50 km. Do baku wchodzi wtedy równo 33 L, czyli można jeszcze ze 200 km przejechać. Także to wskazanie zasięgu jest baaaardzo orientacyjne. Dodam jeszcze, że auto mam 2,5 roku i zawsze jest tak samo.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipca 2023, 21:02:44 »
Przyjmijmy, że od kwietnia (kwestia temperatur).
Zimą stosunek przejechanych kilometrów do "zużytych" kilometrów był mniej więcej równy.
Natomiast od kwietnia do ostatniego tygodnia był obserwowany stały nazwijmy to "zysk" kilometrów przejechany w stosunku do zużytych w rejonie 10-15%.
Dodam, że pojawiły się też sytuacje, kiedy z zasięgu nagle ubywa 2km na przestrzeni 200-300 metrów spokojnej jazdy, co poprzednio nigdy nie miało miejsca (i nie, nie jest to sytuacja kiedy silnik jest jeszcze zimny, ale np. po przejechaniu 10km).
Zgodzę się, że pomiar pomiarowi nierówny, ale obecna sytuacja jest stała - mam już 7 przejazdów na tej samej trasie i warunkach, w każdym raportowane zużyte kilometry w stosunku do przejechanych utrzymują się na poziomie 110-115%, przy czym finalne zużycie paliwa nadal oscyluje 3,8-4,2l.
Może była jakaś aktualizacja i zmodyfikowali algorytm?
Tym niemniej nie ma co sobie tym głowy zawracać. Zasięg to teoretyczne kilometry. Istotne jest by faktycznie przejechane kilometry się zgadzały.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2023, 21:37:40 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipca 2023, 21:36:49 »
Po zatankowaniu do pełna komputer pokazuje ok. 820 km zasięgu./quote]

Masz hybrydę? W mojej Corolli po zatankowaniu do pełna komputer pokazuje 1100 km zasięgu.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lipca 2023, 22:02:39 »
Masz hybrydę? W mojej Corolli po zatankowaniu do pełna komputer pokazuje 1100 km zasięgu.
Hybryda 1.8. Od pierwszego tankowania tak pokazuje.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lipca 2023, 22:04:55 »
Jeszcze pytanie jaki Zbiornik. U mnie sedan, czyli 43L.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Lipca 2023, 12:42:52 »
U mnie HB, zbiornik również 43 l.

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lipca 2023, 01:26:02 »
Jeśli nie używasz klimatyzacji to bateria nie pracuje w optymalny sposób, gdyż jest ona chłodzona powietrzem z kabiny. Jeśli jest gorąco to powietrze zamiast chłodzić utrzymuje jej temperaturę. To prowadzi do większego zużycia paliwa o czym komputer pokładowy wie i bierze to pod uwagę przy obliczaniu pozostałego zasięgu na paliwie w zbiorniku. To samo dzieje się zimą. Aby cały układ pracował optymalnie to w zimie musi być „ciepło” a w lecie „chłodno”. Bateria nie ma innego układu regulującego jej temperaturę oprócz powietrza w kabinie. Dlatego ważne jest zapewnienie czystości wentylatora i filtra oraz odpowiedniej temperatury we wnętrzu auta.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Września 2023, 10:07:57 »
Jeśli nie używasz klimatyzacji to bateria nie pracuje w optymalny sposób, gdyż jest ona chłodzona powietrzem z kabiny. Jeśli jest gorąco to powietrze zamiast chłodzić utrzymuje jej temperaturę. To prowadzi do większego zużycia paliwa o czym komputer pokładowy wie i bierze to pod uwagę przy obliczaniu pozostałego zasięgu na paliwie w zbiorniku. To samo dzieje się zimą. Aby cały układ pracował optymalnie to w zimie musi być „ciepło” a w lecie „chłodno”. Bateria nie ma innego układu regulującego jej temperaturę oprócz powietrza w kabinie. Dlatego ważne jest zapewnienie czystości wentylatora i filtra oraz odpowiedniej temperatury we wnętrzu auta.

Bardzo ciekawa kwestia, wynika z tego, że oszczędniej jest z klimą, co faktycznie  - w przypadku hybryd- ma swoje uzasadnienie przez umiejscowienie baterii.
W elektrykach baterie chyba są inaczej chłodzone?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl