Autor Wątek: Ogrzewanie przy wysokiej temp. na dworze  (Przeczytany 1775 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stemplowski

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2
Ogrzewanie przy wysokiej temp. na dworze
« dnia: 31 Lipca 2023, 19:57:14 »
Witam,
Mam pytanie zwiazane z ogrzewaniem. Zawsze jak mialem ustawioną temp 24,5 stopnia czułem lekkie ciepełko w mojej auris 1.6. 132km. Dzisiaj przy temp 27,5 stopnia na dworze  dmucha praktycznie zimne powietrze. Czy to jest wziazane z temp na zewnątrz?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Ogrzewanie przy wysokiej temp. na dworze
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Lipca 2023, 20:28:53 »
Przy ustawionej temperaturze 24.5 st. ciepełko będziesz miał tylko późną jesienią, wczesną wiosną i zimą. W lecie zawsze będzie leciało chłodne lub zimne powietrze. 27,5 st. na dworze to jest dość gorąco i z nawiewów musi lecieć zimne powietrze. Przy ustawionej temperaturze 24,5 st. w lecie ciepełko możesz mieć chłodną nocą lub w pochmurny chłodny dzień. Piszę to na podstawie moich doświadczeń z poprzednim Aurisem 1,6 132 KM. Odpowiedź więc brzmi - tak, to jest związane z temperaturą na zewnątrz.
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2023, 21:03:04 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline stemplowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Lipca 2023, 20:51:49 »
Dziękuje za odpowiedź. Czy możesz mi wytłumaczyć od czego to zależy jest jakis czujnik w kabinie czy tez na zewnątrz?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Lipca 2023, 21:02:17 »
Oj, dokładnie tego nie wiem, ale to chyba prosta i oczywista rzecz. Wiem, że są czujniki temperatury w kabinie, które wspólnie z komputerem i klimatyzacją dbają, abyś w środku miał taką temperaturę, jaką masz ustawioną na wyświetlaczu. I jeśli na dworze jest zimno i kabina się schładza, to czujniki w środku "mówią" komputerowi, żeby włączył ciepłe powietrze. A jeśli na dworze jest ciepło lub gorąco i w środku temperatura robi się za wysoka, to czujniki dają sygnał, żeby komputer puścił do środka chłodne lub zimne powietrze. W obecnej Corolli mam bardzo podobnie, jak w poprzednim Aurisie. W lecie w ciepłe i gorące dni temperaturę w środku mam ustawioną na 24 - 25 st. i z nawiewów zawsze leci mi chłodne lub zimne powietrze. Ciepełko leci, jak jadę chłodną nocą lub w chłodny, pochmurny dzień.
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2023, 21:13:44 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Lipca 2023, 23:10:32 »
Jest czujnik temperatury wewnętrznej w okolicy przycisku Start lub stacyjki. Dodatkowy czujnik jest na zewnątrz gdzieś przy za przednim zderzakiem zapewne i on mierzy temperaturę na zewnątrz. Kolejny czujnik jest na podszybiu i jest to czujnik nasłonecznienia, który daje informację czy słońce świeci czy jest za chmurami. Komputer analizując dane z tych czynników oraz zapewne z czujnika prędkości aby wiedzieć czy auto stoi czy się porusza podejmuje odpowiednie działania według zaprogramowanego algorytmu. Dotyczy to trybu Auto klimatyzacji.

Offline stemplowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Lipca 2023, 23:49:08 »
Dzięki. Teraz jestem spokojny, że wszystko działa.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sierpnia 2023, 01:57:27 »
Czujnik zew. jest przed chłodnicą, po stronie aku. Zaobserwowałem że na zegarach temp. zew. mierzona jest na nowo przy każdym odpalaniu silnika, początkowo są dwie kreski poziome. W innych autach po odpaleniu pokazuje się temp. ta co była przy gaszeniu i dopiero podlega powolnym zmianom aktualizującym.

Wyloty pow. na tyle też mają jakąś w tym rolę.

Ja mam np. jeszcze ogrzewanie elektryczne, czyli nagrzewnica przy parowniku gdzieś. Wtedy zimą mimo chwili po odpaleniu, zaczyna lecieć ciepełko, ale zaczyna dopiero jak auto już jedzie.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2023, 02:00:43 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl