Autor Wątek: klimatyzacja i jazda na niej przez cały rok  (Przeczytany 13139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: klimatyzacja i jazda na niej przez cały rok
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Sierpnia 2023, 22:06:22 »
Poza tym mówią i piszą, że klimatyzacja rzadko używana

I w tym właśnie rzecz że najwięcej mają do powiedzenia a g... się znają, podobnie jak nasza władza w PL.

Czy używasz często czy używasz sporadycznie to i tak zapach będzie powstawał.

Do wnętrza auta dostają się różne zapachy i zanieczyszczenia zasysane przez wentylator z zewnątrz. Cześć z nich osiada na pylkowym a cześć przedostaje się na mokry parownik i tam się łączy z wilgocią. Po jego wyschnięciu, czyli gdy parownik nie pobiera ciepła z otoczenia (klima nie działa) dochodzi do uwolnienia zapachów z takiej oto mieszanki, co powoduje nieprzyjemny zapach w kabinie. Zapachy mogą pochodzić z kanałów nawiewowych, tzn zapach pierwszego podmuch, zapach może być odczuwalny na początku pracy kompresora (wilgoć uwalnia zapach z powierzchni parownika) albo śmierdzi cały czas gdy paruje woda na parowniku.

Dbanie o czystość wnętrza, systematyczna wymiana pylkowego i Dezynfekcja ścianek parownika to fundamenty. Tyle w temacie.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Sierpnia 2023, 22:58:08 »
Mam inne spostrzeżenia ale być może wynikają one z faktu, że jeżdżę dużo więcej niż przeciętny kierowca.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Sierpnia 2023, 09:47:42 »
A jak to jest w HSD z elektryczną sprężarką?

Offline krzysztofbr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Sierpnia 2023, 13:11:29 »
bardzo dziekuje za odpowiedzi. duzo mi to rozjasniło i pomoglo.
co do wypowiedzi, ze klima nie szkodzi..hmm:) niestety okuliści mają inne zdanie ale to nie jest forum okulistyczne:)

pytanie co do filtra. jaki używacie? najtanszy  filtron czy jakies lepsze weglowe? ja kupilem weglowy Deneckerman. nie wiem czy autosugestia ale chyba lepszy, wyglada porzadniej od tego filtrona.

Offline topoll

• Toyot Spamer
klimatyzacja i jazda na niej przez cały rok
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Sierpnia 2023, 14:10:39 »
Klimatyzacja może szkodzić na oczy, gdy za bardzo wysusza powietrze. Taka sytuacja może mieć miejsce w pomieszczeniu zamkniętym z zainstalowaną siolidną centralą klimatyzacyjną. Nie grozi to w samochodzie, gdzie sprawność układu jest dużo niższa a wymiana powietrza dużo wyższa.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Sierpnia 2023, 14:26:15 »
Klimatyzacja może szkodzić na oczy, gdy za bardzo wysusza powietrze. Taka sytuacja może mieć miejsce w pomieszczeniu zamkniętym z zainstalowaną siolidną centralą klimatyzacyjną. Nie grozi to w samochodzie, gdzie sprawność układu jest dużo niższa a wymiana powietrza dużo wyższa.
Wypowiedział się lekarz okulista. Widzę, że oprócz fizyki znasz się na medycynie. Prawdziwy człowiek renesansu.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Sierpnia 2023, 16:41:02 »
Wypowiedział się lekarz okulista. Widzę, że oprócz fizyki znasz się na medycynie. Prawdziwy człowiek renesansu.
Wypowiedział się i ma trochę racji. Nie przypadkowo zalecane jest uchylanie szyb co jakiś czas jadąc z włączoną klimatyzacją. A tym co im szybko oczy wysychają zaleca się częste mruganie.  :-P

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Sierpnia 2023, 17:37:42 »
I w tym właśnie rzecz że najwięcej mają do powiedzenia a g... się znają, podobnie jak nasza władza w PL.

To możliwe ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Sierpnia 2023, 02:42:59 »
Dobry filtr, jak MANN trzeciego poziomu. Parownik i tak zarośnie, można jedynie ograniczyć ilość wilgoci na czas postoju. Czyli trochę wcześniej, przed zgaszeniem auta, wyłączyć AC. No i ja to stosuję, smrodu brak. Woda po czasie zawsze daje efekt smrodka, tym bardziej w zamkniętym prawie i z bakteriozą, grzybami. Kto ma myjkę to wie jak pachnie woda pierwsza, a myjkę mam nową. Klima latem chłodzi, zimą i latem zapobiega zaparowaniu, np. przy deszczu. Używam zawsze, ale czasem bez AC.

podobnie jak nasza władza

Każda władza wie najlepiej, a nawet lepiej niż jej wyborcy. Każdy mechanik wobec innych też wie najlepiej. Ale garażowi znawcy swoje wiedzą.  :-) Język którym mówimy, zasadniczo najpierw świadczy o nas, a dopiero o tym co jest w treści. Kiedyś i nadal na extremum mówi się patos.  :-(
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2023, 02:54:57 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Listopada 2023, 08:53:21 »
W sierpniu zadałem pytanie: jakie sprężarki są w Corolli Verso 2,2 D-4D, 136 KM, r.p. 2007 oraz w Aurisie 1,6, 132 KM, r.p. 2011? Sprzęgłowe czy pracujące stale?
w obydwu koło sprężarki nie posiada sprzęgła jak klasyczne, obie są z regulacją wydajności sterowaną elektromagnetycznym zaworem
Dzisiaj, po uzyskaniu informacji z Centrali Toyoty w Warszawie wiem, że to są sprężarki tłokowe, o zmiennej wydajności/pojemności, sterowane elektrozaworem, ze sprzęgłem stałym, tzw. zrywnym (w razie awarii kompresora). Wał tych kompresorów jest na stałe złączony z wałem pracującego silnika poprzez to sprzęgło zrywne. Przycisk A/C służy jedynie do włączenia elektrozaworu, który reguluje wielkość skoku tłoków sprężarki. W przypadku wyłączenia przycisku A/C wał kompresora obraca się razem z wałem silnika, lecz tłoki wykonuję bardzo minimalne ruchy/praktycznie prawie stoją w miejscu. Fakt, że wał sprężarki pracuje i tłoki wykonują bardzo minimalne ruchy, powoduje, że sprężarka jest cały czas smarowana olejem, lecz w układzie klimatyzacji nie jest wytwarzane ciśnienie czynnika chłodzącego niezbędne do działania klimatyzacji.
Wróciłem do tematu, gdyż w serwisie przekazano mi błędne informacje. Przykre to. Nie pierwszy raz zresztą. :-(  Może to się komuś przyda.
Colin@ - chylę czoła przed Twoją wiedzą. Bardzo lubię czytać Twoje odpowiedzi. Wyczuwam w nich dużą dozę inteligencji. Twój avatar bardzo współgra z tym, co napisałem :grin:
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2023, 08:57:39 wysłana przez josef »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Listopada 2023, 09:54:55 »
Wróciłem do tematu, gdyż w serwisie przekazano mi błędne informacje. Przykre to. Nie pierwszy raz zresztą

A mają dostęp do szkoleń, dokumentacji, wiedzy i doświadczenia...

Colin@
dużą dozę inteligencji.

haha - dziękuję, miło że widzisz i dostrzegasz te "smaczki"
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Listopada 2023, 20:47:59 »
Macie tematy… czy dany forumowicz jest przystojny czy nie? dobre. :).
Bawcie się tak dalej… dziewczyny.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Listopada 2023, 14:44:36 »
A mają dostęp do szkoleń, dokumentacji, wiedzy i doświadczenia.

Przecie to za głęboka wiedza, przekracza zwykłe wymiany i tyle. O tym wie może jeden na cały serwis, albo jeden w centrali. Do gwarancji doleci, to wobec tego jest wiedza "zbędna".  :grin:

Panowie 11 postów z peanami osobistymi. Wiedza się liczy, ocena avatara to jaki w tym sens. :shock: Ja bym raczej zapytał @Colina o taki paradoks raczej. Ci co mają wiedzę fest, są zbyt zapracowani aby się bawić w fora. No chyba, że reklama swojej strony/firmy. @Colin jaki masz powód/cel bycia tu i jak z czasem na to ?

Moje domysły. Robiłeś w ASO, stwierdziłeś shit i kupa durni, a teraz robisz im koło du... pomagając na takim forum właśnie. Albo szukasz klientów z okolic. Oczywiście mogę się mylić, takie moje zdanie. 

« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2023, 14:47:14 wysłana przez Rademenes »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Listopada 2023, 21:14:59 »
Rademenes, moim zdaniem to bardzo dobrze, że człowiek, który zawodowo zajmuje się serwisem aut tu się udziela i poświęca swój czas.
Często spieramy się tu na forum o to czy tamto i nie raz temat się rozjaśnia po wypowiedzi Colina.
To, że przy okazji buduje wizerunek swojej firmy to też dobrze - w razie potrzeby może ktoś skorzysta jak mu się gwarancja / leasing skończy i nie będzie miał za daleko.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Listopada 2023, 22:06:25 »
Nie mam nic przeciw, sam skorzystam. Ja nie mam wszech wiedzy, czasem obstawiam, czasem się mylę. Nie zawsze się temat wyjaśnia, przeważnie tak. To nie jest atak, umniejszanie, no tak jest fizycznie tu. Nie wiem czy ma firmę, oczywiście niech ludzie korzystają. Mi chodzi o to co kolegą kieruje, przy takim precedensie. To to samo, jak na forum oil nie pisze żaden czynny chemik z koncernu. Ma kopkę kasy i może zakaz podziału wiedzy. No pisał jeden zagramaniczny, ale on był już na emeryturze. Poczekajmy na myśl przewodnią @Colina. Był, jest a odpowiedzi brak.  :|

Zrozumcie, nie mam nic przeciwko, interesuje mnie motywacja i klu powodów. Bo nie znam mechanika, który ma wiedzę, po całe podwórko roboty i jeszcze chęci na pisanie na forum. Większość ma pierwsze dwa aspekty, kasa leci i wywalone na jakieś uświadamianie na forum. Dochodzi jeszcze uszczerbek wiedzy, a u innych uzysk. Oczywiście pomiędzy wiem, a zrobię sam czasem i tak jest daleko. Może to za głęboki temat, ale mnie to bardziej interesuje niż laiki powyżej.  :-P
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2023, 22:10:16 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl