wymaga rozebrania połowy samochodu
To tylko tak strasznie wygląda na rysunkach. Niezależnie czy montujesz "oryginał" Toyota czy inny rejestrator to wspomniana instrukcja przyda Ci się w celach poglądowych - umieszczenie zaczepów.
Jeśli chodzi Ci tylko o przód i nie masz zamiaru podłączać kamery bezpośrednio do bezpieczników, masz do wyboru kilka opcji:
1) najmniej estetyczna - kamera obok lusterka, kabel do gniazda zapalniczki. Przewód wisi w poprzek przedniej szyby - mnie by denerwowało
2) bardziej estetyczna - kamery mają uchwyty samoprzylepne do przewodu a sam przewód zasilający jest długi. U góry bez problemu wsuniesz go pod podsufitkę, dalej przyklejasz obok bocznego słupka itd.
3) wersja najbardziej estetyczna - przewód schowany pod podsufitką, w bocznym słupku (uwaga na kurtynę powietrzną), pod plastikami, wychodzi przy gnieździe zapalniczki. Tu przyda Ci się wspomniana instrukcja i jej fragmenty dotyczące zdejmowania paneli. Łatwiej dostać się od strony pasażera.
Wersja z kamerą na tył - tu czeka Cię trochę zabawy. Teoretycznie najłatwiej przeciągnąć kabel nad podsufitką, ale znalazłem informacje o sporadycznych zakłóceniach radia, problemach z działaniem DAB itp.
Montowałem Viofo - tylny rejestrator ma bodajże przewód o długości 6m. Droga -> kamera przednia -> prawy narożnik szyby -> dół progami -> bagażnik -> klapa tylna zostało ok 0,5m luzu
a u siebie zakładam FitCamX dwukanałowy
Z tego co się orientuje nie masz YC. Sposób montażu i łatwość/trudność przeciągania przewodu na tył auta może być różna, ale bez względu na model nie jest to skomplikowana praca. Wymaga jednak nieco planowania i cierpliwości. Np. W YC do klapy tylnej łatwiej dostać się przez prawy gumowy kanał - więcej w nim miejsca.