Autor Wątek: nawigacja do C-HR w wersji comfort  (Przeczytany 5692 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
nawigacja do C-HR w wersji comfort
« dnia: 22 Listopada 2023, 18:39:33 »
Witam. Zakupiłem właśnie nową C-HR w wersji comfort czyli przysłowiowego "golasa". Brakuje mi fabrycznej nawigacji (miałem taką w 1,2 t z 2018 r.), co prawda jest apple car ale działa jedynie po kablu. Nie potrafię dołączyć iphona SE bezprzewodowo mimo postępowania zgodnie z instrukcją ( instrukcja dołączona do auta zawiera inne radio - z jednym pokrętłem a u mnie są dwa są też różnice w menu ustawień). W serwisie powiedzieli mi, że do tego modelu można dodać moduł nawigacji o nr fabrycznym 86840-K0011. Znalazłem nawet taki w allegro (pochodzi z camry).
Pytanie: czy ktoś z szanownych forumowiczów miał doświadczenie z instalacją takiego modułu? Czy można to czymś zastąpić (moduł od innej toyoty)?
jak podłączyć iphona bezprzewodowo?
Mapy fabryczne choć nie są zbyt aktualne ale działają dobrze. Nigdy mnie nie zawiodła.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: nawigacja do C-HR w wersji comfort
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Listopada 2023, 18:50:33 »
Witaj, zrób zdjęcie włączonego ekranu radia byśmy mogli zobaczyć jaki system audio masz w chr
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopada 2023, 12:53:55 »
Jak się dołącza zdjęcia???

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Listopada 2023, 13:10:25 »

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Listopada 2023, 13:10:49 »
Ok. jakoś to poszło.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Listopada 2023, 16:35:33 »
można dodać moduł nawigacji

Tylko oryginalny moduł będzie pasował, by mieć system wzbogacony o fabryczną NAVI + do tego potrzeba wiązki montażowe i mocowanie modułu (używka z allegro może tego nie mieć).
Moduł dało się zakupić jako AKCESORIA a nie jako część zamienną o numerze, który dostałeś

Nic innego z tym radiem jako navi działać nie będzie.

CarPlay bezprzewodowo tylko po zastosowaniu "carplay bezprzewodowy adapter"
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Listopada 2023, 18:06:57 »
Rozumiem, ale co znaczy oryginalny? W ASO Toyoty podali mi nr fabryczny taki jak wpisałem wyżej. Mam też jakieś wydruki z rysunkami modułu i okablowania. Nie szukam zamiennika tylko informacji czy ktoś może uzupełniał w swoim aucie taki moduł navi. W ofercie z allegro widziałem zdjęcia tego modułu i oznaczenie się zgadza tyle, że to wydłubane było z camry. Oczywiście bez kabli i mocowań. Oryginał zamówiony w ASO kosztuje tyl co niejeden samochód w dobrym stanie.
A może tak zastępczo. W tym radiu nie mogę lub nie potrafię skonfigurować połączenia iphona bezprzewodowo. Działa to jedynie po kablu. Opisy z toyoty i apple są takie, że wszystko można av a w praktyce nic z tego. Znajomy posiada Rav4 w wersji golas i też nie może sobie z tym poradzić. Przyzwyczaiłem się do widoku mapy po uruchomieniu samochodu i brak tego mnie nęka koszmarami.

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopada 2023, 18:14:09 »
Przepraszam ale nie doczytałem tekstu do końca. Coś do polecenia z akcesoriów bezprzewodowych żeby działało jak tylko odpalę auto?

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopada 2023, 22:07:58 »
Oryginalne radio z fabryczną nawi jeszcze jakoś dało się przełknąć ale już odpłatne aktualizacje map po darmowym okresie to już porażka.
Więc ja zainwestowałem w takie coś https://pl.aliexpress.com/item/1005003554321983.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.51.c0dd1c24Emf85x&gatewayAdapt=glo2pol
Udało mi się wyrwać za 1600zł + opłata 70zł przy odbiorze na Poczcie  :-)
Jestem mega zadowolony bo zainstalowałem Yanosika i TmTom GO jako nawigację!
Jest też AndroidAuto i CarPlay ale akurat z tego nie kożystam bo po co  :cheesy:

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Listopada 2023, 20:19:29 »
A jak się takie coś montuje? Trzeba dokonywać zmian w oprogramowaniu całego samochodu czy też to coś integruje się zaraz po wpięciu? Teraz to radio kosztuje prawie 2k PLN. Auto mam na gwarancji więc mam obawy co do gmerania w elektronice. Czy pasuje do każdej wersji  C-HR? U mnie jest radio z dwoma pokrętłami. W 1,2 t miałem panel  dotykowy.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopada 2023, 20:46:57 »
Co do montażu to są filmy na you tube, ja mam ch-r z początku produkcji i wszystko pasowało jak ulał, kable złączki itp. wszystko zadziałało
Na forum był temat o tym "zamienniku" i jak zauważyłem wszyscy się ten sprzęt chwalą, choć były opinie że niektórzy mieli problem z oryginalną kamerą cofania, ja też miałem obawy ale jak się okazało, wszystko śmiga aż miło.
Są też modele do toyoty po face liftingu, trzeba tylko znaleźć.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2023, 20:49:20 wysłana przez zdenek2007 »

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopada 2023, 09:54:16 »
Dzięki za starania. Ciekawe czy nie trzeba z zamianą czekać do końca gwarancji.
A coś na zastępstwo? Np.: moduł do bezprzewodowego car play? Macie jakieś doświadczenia z konkretnymi modelami?

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Listopada 2023, 20:39:12 »
Moduły to już nie moja bajka a jeśli chodzi o gwarancję to nie ingerujesz w elektryką i elektronikę więc zawsze można wrócić do starego toyotowego sprzętu i nawet podmianki nikt nie zauważy.  :cheesy:

Offline sendilkelm

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Grudnia 2023, 16:52:27 »
...odpłatne aktualizacje map po darmowym okresie...
A tak przy okazji. Czy po darmowym okresie traffic też się wyłącza, czy powinien być dalej?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl