Okej, próbowałem zainstalować te mapy 2020v3 ale potrzebny jest kod weryfikacyjny, którego nie mam.
Mogę aktualizować bezpiecznie zgodnie z tym poradnikiem bez aktualizacji map?
Potrzebuję tylko USB3, czy wszytkich?
Poradnik z innego wątku:
Poniższy opis będzie adekwatny do mojej konfiguracji, nie wiem jak z innymi.
Identyfikator modelu:
DCU: 17TDT1EU-CA01
MEU: 17TMT2EU-FA00
Numer części:
DCU: 86140-42E80
MEU: 86840-06041
Audio: 1215
Nawigacja: 1520
navdb_version: 2020 v1
Pendrive powinny być sformatowane w systemie plików FAT32 (można tym programem). U mnie zadziałały pendrive w standardzie 2.0 i 3.0.
Co będzie potrzebne:
USB1 - USB1_MEU intervention script. W głównym katalogu pendrive powinien być folder "intervention". 1 MB.
USB2 - USB2_DCU MM17 latest software and MEU kwi files and RC2002+. W głównym katalogu pendrive powinny być pliki *.kwi. 10,5 GB.
USB3 - USB3_DCU Toyota upgrade_Pana_DTEN. W głównym katalogu pendrive powinny być pliki *.kwi oraz pozostałe foldery/pliki. 21,8 GB.
[bonus] USB4 - 17TMT2EU-FA10_Latest.
W głównym katalogu pendrive powinien być plik kwi. 1,46 GB. Dzięki @Arder za info.
Miej zapas benzyny bo samochód będzie chodził cały czas, zaparkuj w bezpiecznym miejscu, automatycznia skrzynia biegów ustawiona na P.
USB1 podłącz do portu
Włącz samochód
Czekaj aż skrypt ukończy operacje
Wyłącz samochód gdy na ekranie będzie napisane "RESULT: SUCCESS! DO NOT NUPLUG THE USB1! RESTART THE SYSTEM!"
Włącz samochód
Czekaj aż proces się zakończy (na ekranie będzie napisane: "STATUS: DONE. REMOVE CURRENT USB STICK. PLUG IN KWI FILE AND INITIATE SOFTWARE UPDATE")
Wyłącz samochód
Wyjmij USB1
Włóż USB2
Włącz samochód
Aktualizacja nie zostanie wykrywa automatycznie. Przejdź do Menu --> Ogólne --> Aktualizacja oprogramowania --> (poczekaj chwile aż system wykryje aktulizację z USB2) --> kliknij przycisk Aktualizacja oprogramowania
Zaakceptuj warunki świadczenia usługi (u mnie były po rosyjsku, być może niżej są w innych językach)
Kliknij na "Tak"
Wyświetli się okno "Nowe oprogramowanie ma 1502.7 MB. Uruchomić aktualizację oprogramowanie?". Kliknij "Tak".
Instalacja trwa około 15 minut. Zaktulizuje to jednostkę MEU (z 17TMT2EU-FA00 to 17TMT2EU-FA10 u mnie). Po zakończeniu zobaczysz komunikat "Nowe oprogramowanie jest gotowe do aktualizacji".
Wyłącz samochód
Wyjmij USB2
Włóż USB3
Włącz samochód
Aktualizacja nie zostanie wykrywa automatycznie. Przejdź do Menu --> Ogólne --> Aktualizacja oprogramowania --> (poczekaj chwile aż system wykryje aktulizację z USB3) --> kliknij przycisk Aktualizacja oprogramowania (Aktualizacja potrwa około 10 minut).
Zobaczysz opis co zostanie zaktualizowane. Klikij na "OK" oraz zaakceptuj warunki świadczenia usługi. Pojawi się okno "Nowe oprogramowania ma 399.3 MB. Uruchomić aktualizację oprogramowania?" Kliknij na "Tak". Instalacja potrwa około 10 minut. Po zakończeniu zobaczysz komunikat "Nowe oprogramowanie jest gotowe do aktualizacji".
Wyłącz samochód gdy pojawi się informacja "Nowe oprogramowanie jest gotowe do aktualizacji".
Wyjmij USB3
Włóż USB1
Włącz samochód
W tym momencie na ekranie powinno być napisane "Aktualizacja oprogramowania... Nie wyłączaj silnika". Po ukończeniu tej aktualizacji system się sam uruchomi ponownie.
Nastepnie na ekranie wyświetli się "Replicate system" i będą lecieć procenty. Potrwa to około 5 minut.
Wyłącz samochód gdy na ekranie pojawi się napis: "Replicate system: Finished. Wait for process to finish then restart the system". To zaktualizowało jednostkę DCU z 17TDT1EU-CA01 do 17TDT1EU-CA32.
Wyjmij USB1
Włoż USB4 do portu
Włącz samochód. Po chwili na ekranie samochodu powinien pojawić się napis "Your device has been upgraded to MM19 Retrofit with online services subscription!"
Przejdź do Menu --> Ogólne --> Aktualizacja oprogramowania --> (poczekaj chwile aż system wykryje aktulizację z USB4) --> kliknij przycisk Aktualizacja oprogramowania.
W kolejnym oknie "Szczegóły aktualizacji oprogramowania" powinno być napisane "Update for system". Kliknij "OK". Zaakceptuj warunki świadczenia usługi (u mnie były po angielsku, być może niżej są w innych językach)
Pojawi się okno "Nowe oprogramowanie ma 1501.2 MB. Uruchomić aktualizację oprogramowania?". Kliknij "Tak". Aktualizacja potrwa 10 minut.
Wyłącz samochód (gdy na ekranie pojawi się napis "Nowe oprogramowanie jest gotowe do aktualizacji")
Wyjmij USB4
Włącz samochód
Podłaczyć wifi do samochodu i poczekaj (zaktualizuje to informacje w aplikacji My Toyota). Nie podłączaj jeszcze telefonu do samochodu (gdy jest podłaczony nie działa Toyota Online Services)
Gotowe!
Możliwe że instalacja aktualizacji spowoduje odparowanie urządzeń Bluetooth oraz reset ustawień.
Wynik aktualizacji:
Identyfikator modelu DCU: 17TDT1EU-CA01 --> 17TDT1EU-CA32
Identyfikator modelu MEU: 17TMT2EU-FA00 --> 17TMT2EU-FA10