Autor Wątek: RAV4 z salonu - jak zabezpieczyć auto?  (Przeczytany 12851 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
Odp: RAV4 z salonu - jak zabezpieczyć auto?
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Stycznia 2024, 18:15:09 »
Jeśli ktoś potrafi wypiąć trzy garście spinek  plus demontaż osłon podwozia i ma dostęp do podnośnika najlepiej, takiego na godziny, to taki zabieg woskowania może wykonać sobie sam . Zalać woskiem najbardziej nefralgiczne miejsca w podwoziu.

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Stycznia 2024, 20:50:12 »
Szacun jak to zrobiłeś ,choć z drugiej strony czy to normalne bo raczej nie , żeby płacić za auto ok.200tys, i dostawać takiego gniota. Hybryda dopracowana przez toyotę super, a resztę mają w du..., bo jak to inaczej wytłumaczyć ?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Stycznia 2024, 20:54:15 »
Toyota Lexus do tej pory nie wykonują fabrycznie woskowania.  Mazda wyciągnęła wnioski i zalewa swoje wszystkie nowe auta jak dotrą do PL  od 2018 roku jak się nie mylę. Każde jedno auto od nich zalane woskiem od dołu jak leci , nawet po osłonach .

Offline sparrov

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Stycznia 2024, 22:38:10 »
Początkowo chciałem robić konserwację w ASO przed odbiorem auta, ale sporo sobie życzą za taką usługę i słyszałem, że podobno średnio z jakością wykonania.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Stycznia 2024, 22:46:34 »
Raczej dają do podwykonawców.
Ja poszedłem w Krowna.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Stycznia 2024, 23:19:34 »
Ja poszedłem w Krowna.
Też zrobiłem tam jeden samochód((obecnie uważam, że nie ma to sensu), trudno to nazwać zabezpieczeniem. Trzeba jeździć co rok, bo inaczej nie dają żadnej gwarancji. Jedna zaleta to szybko i teoretycznie tanio ( chociaż płacąc co rok niezupełnie )

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Stycznia 2024, 23:33:43 »
Każde jedno auto od nich zalane woskiem od dołu jak leci , nawet po osłonach .

Dobrze napisałeś, zrobione jest to byle jak i byle gdzie. Np. Po sprężynach, po plastikach, osłony plastikowe spsikane, pod osłonami już nie. Obliczam czas tej konserwacji bez ściągania czegokolwiek na 5 minut/samochod
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Stycznia 2024, 12:34:38 »
Sparrov. Taka usługa w ASO to koszt ok. 5-6 tyś. Warto  czasami odpuścić inne gadżety.  Masz na to gwarancje 3 letnią i później co rok uzupełniają powłokę.  Nie patrz na atrakcyjną cenę, ja to przerabiałem na poprzednich autach. Nie warto, lepiej w ogóle nic nie robić, przynajmniej zostanie w kieszeni ze 2000 a nie pójdzie do śmietnika.

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Stycznia 2024, 13:17:12 »
Film naszego szanownego kolegi z forum, tak dla porównania:
https://youtu.be/9I8aUv-au7g?si=yqIlUkJfM_OvL_SN

Edit: Dla równowagi. Mój kolega diagnosta powiedział mi we wrześniu ubiegłego roku tak: "Nie wiem jak to robi toyota, ale mimo braku zabezpieczenia podwozia, gnije najmniej z trójki wielkich (japońskich)".
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2024, 13:21:38 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Stycznia 2024, 15:29:42 »
Krisman. Dlatego warto zabezpieczyć przed wyjazdem z salonu i później delikatnie kontrolować najlepiej w serwisie, gdyż biorą za to odpowiedzialność.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Stycznia 2024, 17:15:08 »
Krisman. Dlatego warto zabezpieczyć przed wyjazdem z salonu i później delikatnie kontrolować najlepiej w serwisie, gdyż biorą za to odpowiedzialność.
Jaką odpowiedzialność ? Przez 3-5 lat nic się nie wydarzy, bez względu na to czy zabezpieczałeś czy nie. Zresztą i tak, ta cała gwarancja na lakier i perforację praktycznie nic nie jest warta. Zawsze zwalają winę na użytkownika.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Stycznia 2024, 19:34:11 »
Zawsze zwalają winę na użytkownika.

Nawet do tego doszło że gdy Land Cruiser albo Hilux mają skorodowane spawy na ramie (a wszystkie mają) to odrzucenie roszczenia Klienta "w związku z postępujaca korozją" bardzo często następuje na skutek... użytkowania samochodu w terenie SIC!
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2024, 19:36:15 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Stycznia 2024, 21:48:05 »
Cześć Pireus. Kwiatki wychodzą już po pierwszej zimie, a zawsze lepiej jest nałożyć specyfiki jak jest wszystko nowe, dłużej posłuży tym bardziej jak ktoś chce użytkować dłuższy czas samochód. Z gwarancją masz i macie racje między bajki można ją wsadzić, ( mi chodzi o samo podwozie) ale jednak jak robisz coś u kogoś konsekwentnie i cię znają to w większości ci pomogą a nie zostawią samemu sobie z problemem. Chyba że trafi się na zwykłego "Dziada" wtedy jest problem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Stycznia 2024, 22:07:46 »
Kwiatki wychodzą już po pierwszej zimie, a zawsze lepiej jest nałożyć specyfiki jak jest wszystko nowe, dłużej posłuży tym bardziej jak ktoś chce użytkować dłuższy czas samochód. Z
Masz rację, tylko nie zrobisz tego tanio, jak np. Krown. A porządnie to już koszty w tysiącach zł. Ale jak zamierzasz użytkować auto długo tzn. powyżej 8-10 lat to może warto. Ale chyba samochód wcześniej Ci się znudzi.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Stycznia 2024, 22:18:57 »
Naprawdę Panowie trzy warstwy wosku załatwią sprawę, mowa oczywiście o nowym aucie, lub karoserii dobrze umytej i wysuszonej. Ja mam swoje auto zalane woskiem prosto po odebraniu i do tej pory nie ma mowy o żadnych ogniskach rudej , nawet tych minimalnych,bo ostatnio akurat robiłem dokładny przegląd podwozia po dwóch zimach i znam każdy zakamarek auta . Kilka litrów wosku , dobry pistolet z rurką dokującą do otworów technologicznych, aby ładnie rozprowadzić i mamy spokój na lata.
Jeśli ktoś chce inwestować w masy polimerowe dodatkowo to czemu nie, ale dla mnie to jest bez sensu i szkoda kasy.
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2024, 22:20:54 wysłana przez Bartek79 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl