Autor Wątek: Działanie systemu multimedialnego w Corolli 2023  (Przeczytany 1908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 TS
Działanie systemu multimedialnego w Corolli 2023
« dnia: 21 Stycznia 2024, 09:30:00 »
Witam
Ponieważ od miesiąca jeżdżę nową Corollą 1.8 TS, to mam w związku z tym pytanie o działanie jednostki multimedialnej. Generalnie chodzi mi o wykres słupkowy zużycia paliwa. U mnie to wygląda w ten sposób, że wykres zużycia paliwa albo się pojawi albo nie. Czasami jest tak, że ja jadę 20.01, a na wykresie pojawi się słupek z datą 19.01. Jak nacisnę przycisk aktualizuj, to wtedy zostaje u mnie wyzerowane spalanie łącznej średniej i całą historię sobie mogę wsadzić, wiadomo gdzie. Wyzerowanie tej wartości zadziała również po naciśnięciu przycisku wyczyść dane - obie funkcje działają u mnie chyba tak samo i nie wiem dlaczego. Byłem z tym problemem w ASO i jednostka została zaktualizowana, przy jeździe próbnej, zaraz po upgradzie wszystko funkcjonowało, spalanie paliwa pojawiło się na wykresie, a nawet jego wysokość zmieniała się dynamicznie, czego wcześniej nie zaobserwowałem. Działało to normalnie do końca dnia, a następnego dnia problem powrócił. Teraz Serwis zalecił mi jazdę, bez dotykania czegokolwiek na tym wykresie, no to tak działam, ale nie wydaje mi się, żeby to miało pomóc. Moje pytania: czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Jeśli tak, to czy ten problem został rozwiązany? Co mogło być powodem takiej sytuacji? Co zrobiono w celu poprawy działania auta? Czy w tym aucie można ustawić datę, albo sprawdzić jaką datę mamy w danym momencie? Czy na wykresie tym pod jedną datą będzie tyle słupków ile było przejazdów? Z rozmowy w ASO wnioskuję, że chyba nie bardzo wiedzą, co mogą dalej z tym problemem zrobić.
Z góry dziękuje za ewentualne podpowiedzi.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Odp: Działanie systemu multimedialnego w Corolli 2023
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Stycznia 2024, 10:32:59 »
U mnie działa to tak jak u większosci  :-P
ODO trip A, po zatankowaniu na full, wciskam i resetuję na zero.
Przy kolejnym tankowaniu na full dzielę ilość zatankowanego paliwa przez kilometry i wychodzi średnia.
....a cała reszta to bajery.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Stycznia 2024, 11:06:56 »
U mnie działa to tak jak u większosci  :-P
ODO trip A, po zatankowaniu na full, wciskam i resetuję na zero.
Przy kolejnym tankowaniu na full dzielę ilość zatankowanego paliwa przez kilometry i wychodzi średnia.
....a cała reszta to bajery.

Tyle to ja wiem. Robię dokładnie tak samo, ale nie po to płaciłem ponad 140 tyś. żeby teraz z tego nie móc korzystać.

Offline Sejsmolog

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lutego 2024, 21:45:33 »
Po pierwsze ... chciałem się przywitać jako nowy użytkownik forum  :grin: Miło Was poznać!

Aby nie zakładać nowego wątku, pozwolę sobie zadać tu kilka pytań. Mam nadzieję, że dla Was prostych. Dla mnie jako toyotowego nowicjusza, niekoniecznie  :-)

1. Jak z ekranu Android Auto (czyli z podłączonym tel) wrócić do normalnego ekranu? Jest jakiś gest, jakiś guzik? Na razie wpadłem na to, żeby (nie odłączając tel) wymusić poleceniem głosowym np. wyświetlenie listy stacji radiowych.
2. Czy da się jakoś zmienić głos tej irytującej lektorki od nawigacji? O głosie i wymowie tej asystentki od "Hej Toyota" nawet nie wspomnę ...
3. Czy da się ustawić w menu, żeby zawsze po włączeniu zapłonu działała domyślnie funckcja HOLD?

W instrukcji z Internetu jakoś nie znalazłem rozwiązań  :|
Corolla TS GR Sport 1.8 hybrid 2023

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lutego 2024, 23:15:30 »
1. Ikonka Toyoty na liście aplikacji AA.
2. Nie da się. Jest fatalna, racja. Ja przełączyłem na angielski.
3. Niestety nie.

Witamy na forum :)

Offline Sejsmolog

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Lutego 2024, 15:14:45 »
Dziękuję za odpowiedź.
Co to pkt. 1 to mam wrażenie, że naciśnięcie Toyoty nie wywołuje u mnie skutków. Sprawdzę to jeszcze dokładnie, bo może coś mam źle poustawiane.

Offline Sejsmolog

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Marca 2024, 20:08:14 »
Faktycznie działa po wciśnięciu ikonki Toyota. Dzięki!

Jeszcze jedno pytanko. Czy też tak macie, że jak ostatnio był połączony na kablu telefon (działał Android Auto), to po ponownym uruchomieniu nie łączy z telefonem po BT tylko ręcznie w menu trzeba powiązać telefon? Nie umiem ustawić, żeby łączył z telefonem po BT, bez względu czy poprzednio był połączony AA.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Marca 2024, 22:55:37 »
Jeszcze jedno pytanko. Czy też tak macie, że jak ostatnio był połączony na kablu telefon (działał Android Auto), to po ponownym uruchomieniu nie łączy z telefonem po BT tylko ręcznie w menu trzeba powiązać telefon? Nie umiem ustawić, żeby łączył z telefonem po BT, bez względu czy poprzednio był połączony AA.
Różnie - raz łączy, innym razem nie i trzeba ręcznie. Nie zaobserwowałem żadnej zależności.
Mam rocznik 2022, telewizor z jednym pokrętłem

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Marca 2024, 20:29:03 »
Witam
Chciałbym „odgrzać starego kotleta”, bo jakoś nikt mi wcześniej nic nie napisał, a ja dalej motam się z tymi multimediami i nie wiem, czy nie powinienem tego zareklamować. Mam pytanie odnośnie wykresu słupkowego w corolli 2023. Jak to u Was wyglada? Czy jeden słupek na wykresie oznacza jeden przejazd (od włączenia zapłonu do zgaszenia auta). Ile będzie przejazdów tyle pojawi się nowych słupków? Czy też pojawia się każdego dnia inny słupek pod warunkiem rzecz jasna, że auto jeździło i nie zależy to ile przejazdów było danego dnia? Czy też slupek pokazuje zużycie paliwa od chwili naciśnięcia przycisku aktualizuj. Krótko mówiąc ile razy naciśnie się przycisk aktualizuj, tyle słupków się pojawi? Co do łączenia telefonu z autem, to ja akurat korzystam z iPhone i póki co nie miałem z tym problemu. Łączy się telefon z samochodem automatycznie i nic nie muszę ustawiać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl