Witam !
Jako świeży użytkownik Rav4 C+S 4x4 Hybryda, jestem bardzo zadowolony z faktu posiadania tego cacka.
Jednak kilka spraw dosyć mocno mnie denerwuje, może drodzy uczestnicy tego forum, macie te tematy już rozpracowane.
Pewnie dobrym adresatem tych pytań jest dealer, ale jak to zwykle bywa, to nie jest taka prosta sprawa, szczególnie, że auto kupowałem w dosyć odległym od zamieszkania miejscu.
Ale do rzeczy.
1. RSA, czyli rozpoznawanie znaków. Mam problem z ustawieniami związanymi właśnie z RSA.
RSA można wyłączyć - na poziomie głównego menu ustawień - i to można zrobić podczas jazdy. Można też, wejść głębiej do ustawień tej opcji (a więc nie ją włączyć/ wyłączyć) i tam ustawić sposób powiadamiania, np. związanego z przekroczeniem dozwolonej prędkości (to ustawienie dostępne jest tylko na postoju, podobnie jak wiele innych, co mnie strasznie irytuje)
Może to powiadomienie być wyłączone, może to być powiadomienie wizualne lub wizualne + dźwiękowe.
Domyślnie włączone jest właśnie powiadomienie wizualno-dźwiękowe, co powoduje, że Ravka bipa 3x, jeśli przekroczy się dopuszczalną prędkość.
Pomijając, że nie ma tu miejsca na ustawienie jakiegoś progu przekroczenia (np. w fordzie tak mam - bipa jeśli przekraczam szybkość o więcej niż 10km/h), to te ustawienia - tj. sposób powiadamiania oraz ogólnie całe RSA - działają tylko do czasu wyłączenia samochodu.
Ponowne odpalenie, powoduje, że RSA jest włączone, a powiadomienie o przekroczeniu prędkości działa w wersji wizualno-dźwiękowej.
Czy Wy też tak macie?
2. Zdalne uruchamianie klimatyzacji z czarnej aplikacji My Toyota. Działa, klima się uruchamia.
Podchodzę do tak "uruchomionego samochodu", w chwili otwarcia drzwi silnik się wyłącza... i co gorsza, nie mogę go już normalnie odpalić.
Jestem przekonany, że to jest związane z zabezpieczeniem Cobra-Pro, które mam. Podejrzewam, że w chwili odpalenia zdalnego, Cobra poszukuje mojej pastylki, a skoro jej nie widzi, to zabezpieczenie jest aktywowane.
Finalnie, muszę wyjść z auta, zamknąć je i ponownie wejść - wtedy normalnie odpala.
Czy macie na to jakiś patent?
3. Wchodząc w ustawienia (na tablecie), potem w nawigację, wybierając opcję aktualizacji map - mam komunikat o błędzie aktualizacji i konieczności kontaktu z dealerem. Na ten kontakt czekam, ale może ktoś, coś?!
4. Nie mogę znaleźć ustawień odpowiedzialnych za pobieranie mejli z telefonu po BT - wcale nie chcę mieć w wiadomościach mejli - SMSy mi wystarczą.
Mejle mam co kilka minut (z reguły spamy) i nie chcę być o tym fakcie co chwilę powiadamiany a tym bardziej pytany, czy mi takiego mejla nie przeczytać.
Mając okazje jeździć innymi modelami Toyoty, zawsze te mejle się pojawiały, ale to nie był moje samochody, tylko auta zastępcze, więc nie stanowiło to problemu. Obecnie doprowadza mnie to do szału.
Z góry dzięki za info!
Rychu