Autor Wątek: Maksymalna predkosc w trybie EV  (Przeczytany 6284 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wowo2040

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: prius 3
Maksymalna predkosc w trybie EV
« dnia: 30 Stycznia 2024, 18:34:53 »
Witam Serdecznie Wszystkich.

Nie umie znazezc odpowiedzi na takie pytanie ? :)
Czy da sie (jakos), wiem ze to proste pewnie nie jest , podniesc predkosc graniczna w trybie EV z 48 do np 75 km/h .
Inaczej mowiac czy jakiemus Hariemu tutaj udal sie taki trick :)?
Prady , napiecia ogniw itd biore na siebie :)

Prosze dac znac

Pozdrawiam.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Maksymalna predkosc w trybie EV
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Stycznia 2024, 18:45:02 »
Witamy, tutaj nikomu ale gdybyś zmodyfikował oprogramowanie sterownika hybrydy to owszem byłbyś pierwszy
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Stycznia 2024, 20:32:39 »
Pytanie po co?, żeby się 500m przejechać?

Offline wowo2040

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Stycznia 2024, 20:54:49 »
Pytanie po co?, żeby się 500m przejechać?

Spali sie silnik pozniej czy co ?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Stycznia 2024, 21:01:50 »
Bateria się rozładuje.

Offline wowo2040

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Stycznia 2024, 21:06:04 »
Ahh to dzieki Bogu, bo juz myslalem ze cos gorszego ;)

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Stycznia 2024, 21:29:07 »
Ale prędkość na EV to przecież jest 70 km/h.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Stycznia 2024, 23:17:41 »
W trybie EV aktywowanym przyciskiem?

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Stycznia 2024, 09:43:31 »
Nie, myślałem, że autorowi chodzi o ten domyślny tryb, nie ten wymuszony.

Offline wowo2040

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Stycznia 2024, 11:28:13 »
Od nie dawna mam ten samochod. Ale rzeczywiscie do 50km/h na baterii potrafi jechac , ale tylko wtedy kiedy jest pelna.
 Blad jest mylacy!, a bateria juz tez chyba ledwo co dycha , bo sie bardzo szybko rozladowywuje - nawet jak samochod stoi.
Musze pomierzyc wpierw te ogniwa! a jak juz jestem w tym kosciele to jedno podstawowe ogniwo NIMH 1,2V , 6,5Ah<, to jest jakas standartowa obudowa? typu 18650 albo cos takiego? czy jakies dziwactwo ?

Pozdrawiam

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Stycznia 2024, 11:33:45 »
Dziwactwo. Jest 28 modułów 7.2V NiMH połączonych szeregowo.

Offline wowo2040

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Stycznia 2024, 12:51:19 »
Pewnego dnia bedzie trzeba to rozkrecic i zbadac sprawe czy nie szlo by tam upchac, jakichs LIONOW, o wiekszej pojemnosci lub chociaz takiej samej.
Dzisiejsze liony sa bardzo wydajne i nie drogie , dla przykladu 3,6V 2,5Ah samsunga, o pradzie ladowania 1,3C i permamentnym pradzie rozladowywania 20A kupilem za 2,50 euro sztuke.
I sa nowe - nie sa szemrane jak wiekszosc , naprawde takie parametry maja!

4 baterie 2 w szeregu i potem rownolegle , daja nasze 7,2V , co przy troszke drozszych dalo by nawet do 8Ah na modul, i pradzie 20A jak nic.
Wiec 20x200=4KW , wystarczy taka moc ?
No i czy bedzie tam na to miejsce, bo chce sie do maksymum ograniczyc z partyzantka :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Stycznia 2024, 13:00:18 »
Te oryginalne ogniwa 100A potrafią przyjąć i oddać. Moduły łączone są w bloku po 2szt. więc jest 14 bloków, którymi zarządza moduł BMS. Raczej nie da się tego modułu oszukać i wstawić inne ogniwa. Dochodzi jeszcze kwestia trzech sensorów temperatury umieszczonych w baterii a ich odczyty mają kluczowy wpływ na działanie całego układu hybrydowego.

Offline wowo2040

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Stycznia 2024, 15:00:22 »
Te oryginalne ogniwa 100A potrafią przyjąć i oddać. Moduły łączone są w bloku po 2szt. więc jest 14 bloków, którymi zarządza moduł BMS. Raczej nie da się tego modułu oszukać i wstawić inne ogniwa. Dochodzi jeszcze kwestia trzech sensorów temperatury umieszczonych w baterii a ich odczyty mają kluczowy wpływ na działanie całego układu hybrydowego.

Aha , 100A to nie w kij dmuchal. 100 A lub wiecej to wiem ze SuperCapy lykaja , ale ze akumulatory ? niezle.
I ze w 2010 juz takie ogniwa byly i to NIMH - zaskoczylo mnie to.

Offline wowo2040

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lutego 2024, 01:35:13 »

Aha , 100A to nie w kij dmuchal. 100 A lub wiecej to wiem ze SuperCapy lykaja , ale ze akumulatory ? niezle.
I ze w 2010 juz takie ogniwa byly i to NIMH - zaskoczylo mnie to.

To teraz tak juz byle jak liczac , biorac pod uwage wedlug wikipedii - priusa plugina  z 2012 roku ktory na energi 4,4Kw/h z predkoscia do 100 km /h i waga baterii 2 razy ciezsza przemierza spokojnie 25 km ! , to juz pomijajac to ze energia rosnie z predkoscia do kwadratu - ten moj ! musialby na dobrej baterii przejechac przynajmniej, juz grubo zanizajac , te 10 km z predkoscia na eco co sie u mnie udaje , na maks 48km/h .
 a daje rady 1km. 
Wiec bateria do kitu, albo nie doladowywuje jak by sie chcialo! a do pomiaru podejrzewam bierze tylko napiecie baterii,  bo wiecej by sie nie oplacalo! i tak od gory do dolu okresla poziom naladowania (pewnie jakies analogowe wejscie), zreszta ta predkosc tez pewnie jakies analogowe wejscie ! co najwyzej czestotliwosc.
I tu mozna by moze tez cos pocyganic , ale komu chce sie studiowac te schematy , jak sie je wogole ma!.

Ale teraz widze jednak jakis sens montowania paneli fotowoltanicznych ! bo przy sloneczku po zimne  piwo do najblizszego sklepu mozna Napewno skoczyc ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl