Autor Wątek: Toyota relax  (Przeczytany 16705 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Toyota relax
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Lutego 2024, 21:18:48 »
Wczoraj znajomej ktoś na parkingu przydzwonił w tylny zderzak. Monitoringu i winnych brak. Zderzak do wymiany na własny koszt bo AC nie ma. Jak ktoś ma pecha to i w drewnianym kościele cegła mu na łeb spadnie...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Lutego 2024, 07:29:45 »
Ja przerabiałem zderzak w rav4 w podobnych okolicznościach. Uszkodzony dolny róg zderzaka przód, ale poszło jedno mocowanie i zarysowana ta srebrna blenda. Piszę z pamięci, ale całkowity koszt zderzaka kompletnego w ASO wyszedł coś ok.13-14kpln, oczywiście z ubezpieczenia. Ubezpieczyciel na początku proponował mi 4000-5000zł
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Lutego 2024, 10:38:44 »
Wczoraj znajomej ktoś na parkingu przydzwonił w tylny zderzak. Monitoringu i winnych brak. Zderzak do wymiany na własny koszt bo AC nie ma.

Nie na własny koszt, bo odzyskała składki na niepłaceniu za AC i pewnie zyskała więcej, niż wyniesie naprawa zderzaka, bo kilka lat ;) Nie co roku zdarza się taki dzwon. Gorzej, jak dzwon jest taki, że przewyższy zysk ze składek. Na parkingach pod blokami to tak bywa. A jeśli jest garaż, to ryzyko mniejsze. Garaż i emeryturka, że nie trza jeździć codziennie i w każdych warunkach i parkować na parkingach ;) U mnie w PZU to chcą górę kasy za AC i do tego zaniżają wartość auta. Jak chcę podnieść wartość auta zgodnie z cenami na rynku, to chcą jeszcze więcej kasy za AC. Ja kiedys myślałem, że na AC są też takie zniżki za bezszkodowość, jak na OC i że za 2 - 3 lata będę mnie płacił. Ale nic z tego. To jest zawsze od wartości auta. Lipa trochę :-( Ileż można płacić za auto - OC i AC, przeglądy, paliwo, to kupa kasy na rok, że cena przewyższa wygodę jazdy autem. I jeszcze ewentualnie ten Relax :-(
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2024, 10:46:07 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Lutego 2024, 10:48:26 »
Ona podjechała do szpitala i na godzinę zostawiła auto na parkingu więc sytuacja, która może zdarzyć się każdemu. Niestety nie odkładała na kupkę zaoszczędzonych na niepłaceniu AC pieniędzy.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Lutego 2024, 10:50:52 »
Ja kiedys myślałem, że na AC są też takie zniżki za bezszkodowość, jak na OC i że za 2 - 3 lata będę mnie płacił. Ale
Przecież są zniżki tak jak przy OC, tylko trzeba mieć jakąś ciągłość w tym ubezpieczeniu. Wystarczy że przestaniesz opłacać AC to tracisz zniżki.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Lutego 2024, 11:46:51 »
Przecież są zniżki tak jak przy OC

Nie dogadałem się, czy są zniżki. Pytałem, nic takiego nie załapałem. Jakby były zniżki, to po dwóch latach płacenia AC, miałbym jakąś zniżkę, a tu niestety, lipa. Po dwóch latach babka wyceniła mi AC tak samo, jak po wyjeździe z salonu, 3600 zł razem z OC i do tego zaniżyła wartość auta. Zniechęciło nie to zdzierstwo. Poprosiłem o samo OC, to zrobiła taka minę, jakby się na mnie śmiertelnie obraziła. Wiadomo, straciła 3000 zł dla PZU od najlepszego klienta, bo ja przez 40 lat /30 lat auta i 10 lat motocykl/ nie miałem żadnej szkody. Nawet więcej, jak 40 lat, jeśli wliczyć ubezpieczenia "Komarka". pireus, to nie są chyba żadne zniżki, tylko płaci się coraz mniej, bo co roku wartość auta spada. Płaci się od wartości auta. Ja nawet takiej zniżki nie dostałem. Po roku wartość auta zaniżyła i chciała tyle samo za AC, co za auto prosto z salonu :-(

Niestety nie odkładała na kupkę zaoszczędzonych na niepłaceniu AC pieniędzy.

Tak, to prawda. Zaoszczędziła tak teoretycznie. Ale to tak samo, jak zakładają gaz w aucie i liczą, dyskutują, ile i kiedy zaoszczędzą na paliwie, kiedy im się zwróci montaż gazu itp. A ja wiem, że zaoszczędzą tylko teoretycznie, bo w praktyce nic nie zaoszczędzą. Będą tylko mniej płacili przy dystrybutorze i z tego będą się cieszyli. Podobnie z hybrydami ;)
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2024, 11:52:47 wysłana przez fynooh »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Lutego 2024, 11:50:42 »
Jakby były zniżki, to po dwóch latach płacenia AC, miałbym jakąś zniżkę, a tu niestety, lipa.
Jak możesz dostać zniżkę po 2 latach, jeżeli ubezpieczyciel nie może określić w tak krótkim czasie swojego ryzyka? Zniżki zaczynają się najczęściej od +3 lata.
Wiadomo, straciła 3000 zł dla PZU od najlepszego klienta, bo ja przez 40 lat nie miałem żadnej szkody. Nawet więcej, jak 40 lat
Płacący tylko ubezpieczenie OC ,nawet przez 100 lat bez żadnej szkody, nie jest najlepszym klientem. Ubezpieczyciel zarabia najwięcej na AC.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2024, 11:55:59 wysłana przez pireus »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Lutego 2024, 11:55:06 »
Jakiego ryzyka? Czy jeżdżę bezszkodowo? No to ma 40 letni dowód na OC. Oj, bez sensu to trochę. Zdzierstwo i koniec :-( Nawet jeśli po + 3 są zniżki, to po jakiejś stłuczce i naprawie znów następuje zwyżka. Za drogo :-(
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2024, 11:57:20 wysłana przez fynooh »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Lutego 2024, 11:58:38 »
Jakiego ryzyka?
Normalnego. A skąd ubezpieczyciel ma wiedzieć ile napraw dokonywałeś samodzielnie na własny koszt, bo nie miałeś AC ?
Nawet jeśli po + 3 są zniżki, to po jakiejś stłuczce i naprawie znów następuje zwyżka. Za drogo :-(
Niekoniecznie, możesz wykupić opcję która przed tym chroni. Ale dotyczy to tylko tego ubezpieczyciela.
Możesz przecież przestać płacić też OC, może się uchowasz, bo ile razy miałes kontrolę policyjną przez te 40 lat? A jak  Cię złapią i wlepią karę , to zapłacisz z tego co zaoszczędziłes.
Najczęsciej chytry 2 razy traci, jest to tylko kwestia czasu.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2024, 12:05:31 wysłana przez pireus »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Lutego 2024, 12:29:48 »
Z OC nie mogę zrezygnować, bo to kryminał, nie przesadzaj pireus, jestem zbyt uczciwy, nie ze mną te numery ;) A chytry dwa razy traci? Kwestia czasu? To nie jest chytrość, tylko chłodna kalkulacja. Chytry to jest PZU. Nie zdarzają mi się niebezpieczne sytuacje na drodze, wyjątkowo rzadko, jestem dość ostrożny, nie bawię się telefonem w czasie jazdy, nie gapię się, nie rozmawiam, nie palę fajek w czasie jazdy, nie piję, nie ćpam, nawet radia nie włączam, co by rozpraszało, jeżdżę spokojnie i ostrożnie, zachowuję dystans. Co najwyżej mogę dostać dzwona od kogoś, ale to nie ja będę płacił za naprawę. Spokojnie pireus ;)
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2024, 12:33:35 wysłana przez fynooh »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Lutego 2024, 12:43:13 »
Z OC nie mogę zrezygnować, bo to kryminał,
Spokojnie, nikt Cię do więzienia nie wsadzi,kara za brak ubezpieczenia OC przedawnia się po 3 latach od daty przeprowadzenia kontroli. "Liczba pojazdów samochodowych posiadających aktualną polisę OC stan na 31 października 2022 r. wynosi 21 mln 124 tys. 579". To oznacza, że w przypadku ponad 10 mln pojazdów nie zostało wykupione obowiązkowe ubezpieczenie.
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/wiemy-ile-pojazdow-jest-w-polsce-i-jak-duzo-z-nich-nie-ma-oc-i-badan-technicznych/fjcny5s
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2024, 12:45:21 wysłana przez pireus »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Lutego 2024, 13:24:17 »
Z OC nie mogę zrezygnować, bo to kryminał, nie przesadzaj pireus, jestem zbyt uczciwy, nie ze mną te numery ;) A chytry dwa razy traci? Kwestia czasu? To nie jest chytrość, tylko chłodna kalkulacja. Chytry to jest PZU. Nie zdarzają mi się niebezpieczne sytuacje na drodze, wyjątkowo rzadko, jestem dość ostrożny, nie bawię się telefonem w czasie jazdy, nie gapię się, nie rozmawiam, nie palę fajek w czasie jazdy, nie piję, nie ćpam, nawet radia nie włączam, co by rozpraszało, jeżdżę spokojnie i ostrożnie, zachowuję dystans. Co najwyżej mogę dostać dzwona od kogoś, ale to nie ja będę płacił za naprawę. Spokojnie pireus ;)
Masz rację a zarazem nie masz racji. Przez 13 lat jazdy Jeepem na gazie nie wydałem na paliwo jakieś 80-90 tysięcy złotych. Natomiast wydałem to na inne rzeczy…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Lutego 2024, 14:52:30 »
Czy jeżdżę bezszkodowo?
Tak z ciekawości, wygeneruj sobie raport eSCOR w wklej tu wynik. To dużo nam powie.
Bedziesz miał taki wynik bedziesz dobry

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Lutego 2024, 16:11:37 »
"Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny informuje, że przyznanych ocen nie należy porównywać między użytkownikami. W szczególności, jeśli są przypisani do różnych grup. Tak więc w praktyce ocena 3 w jednej grupie wcale nie musi stwarzać większego ryzyka niż ocena 4 w innej grupie."

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Lutego 2024, 16:20:03 »
 Wiec jaki jest sens wyliczenia tego algorytmu?
Mam sie porównywac w swojej grupie wiekowej i swojej wsi?
Składowe okresu ubezpieczeniowego, bezszkodowosci, wieku, wielkosci miasta generują wynik.
Co za tym idzie skladowe rzutują na ocenę i ta jest porównywalna.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl