Autor Wątek: Jazda hybrydą na samym prądzie po poziomej jezdni dystans opis parametrów jazdy.  (Przeczytany 764 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius I
Toyota Prius XW11 z roku 2002 po dokonanej kilka dni temu naprawie , regeneracji akumulatora trakcyjnego HV , wymieniono pięć pakietów, ogniw Ni-Mh 7,2V  na sprawne.  *** Dystans na samym prądzie 2200 metrów ***, prędkość jazdy do 40 kilometrów na godzinę , start (początek pomiaru) przy prędkości 0 km/h, koniec pomiaru gdy prędkość jazdy spadła do 10 km/h.

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
     Od kilku tygodni zaczynam doświadczać ekonomicznej jazdy moim Priusem XW 11 z roku 2002 . Przy starcie po nocy z temperaturą 5 stopni Celsjusza, zaczyna gasić silnik spalinowy dopiero po przejechaniu 10 kilometrów po Warszawie.  Przy takim rozgrzewaniu po Warszawie spala wówczas ok 7 litrów na sto kilometrów.  Gdy silnik jest w pełni rozgrzany , często gasi się silnik spalinowy i sporo można jeździć na prądzie , a wówczas jeżdżąc po Warszawie spala mi około 4,5 litra na sto kilometrów przy stosowaniu metody jazdy Pulse and Glide.

Offline keybee

• Toyot Leżący
  • *
Bardzo przyzwoity wynik. Na początku hybryda wcale mało nie spala dopóki się nie rozgrzeje. Dobrze mieć sprawny termostat chociaż ja wymieniłem i w zimę ciężko przy niższych temperaturach jeżdżąc po mieście mieć powyżej 75 stopni.

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
Aby maksymalizować zyski z jazdy pulse and glide i ze względu na to że w moim Priusie prawie nie słychać czy silnik spalinowy pracuje czy nie , zainstalowałem wskaźnik zgaszonego silnika spalinowego. Gdy silnik zgaśnie należy delikatnie jechać na samym prądzie , a gdy zapali umiarkowanie cały czas rozpędzać do ulubionej prędkości , następnie odjąć nacisk pedału gazu i gdy zauważymy że silnik spalinowy  zgasł ponownie starajmy się jechać łagodnie na samym prądzie . Wydaje mi się że jest to najoszczędniejszy styl jazdy łączący pulse and glide z tak zwanym żeglowaniem. Już niedługo będę miał długi wyjazd Warszawa - Włoszczowa - Warszawa . Napiszę tutaj o wyniku jaki uda mi się osiągnąć.

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
elme1, jest podpięty dedykowany wątek dla tego tematu. Może tam kontynuuj, żeby nie powielać.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=31981.0
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
Start na zimnym silniku po nocy 3 stopnie Celsjusza , jazda po Warszawie  z ul. Janowskiego 9 do ul. Wróbla 2 ( 3 kilometry ),  spalanie 9 l/100 km , silnik w ogóle się nie gasił . Powrót na ciepłym silniku - po około 1 kilometrze zgasł silnik i resztę drogi ( 2 kilometry )pokonałem na samym silniku elektrycznym . Spalanie w drodze powrotnej wyniosło 2,95 l?100 km . Średnio w tą i z powrotem spalanie wyniosło (9+2,95) / 11.95 = około 6 l/100 km. Jazda odbyła się Priusem XW11 z 2002 roku z silnikiem spalinowym o mocy 72 KM .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl