Autor Wątek: Przegląd 30tys. km  (Przeczytany 9227 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Przegląd 30tys. km
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Sierpnia 2024, 22:12:44 »
Nie istnieje też coś takiego, jak unieważnienie gwarancji z tego powodu. Wciskanie kitu i straszenie utratą czegokolwiek to już poważna sprzeczność z zasadami wolnej konkurencji

« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2024, 22:44:39 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Sierpnia 2024, 13:18:29 »
Z tymi gwarancjami to tylko same problemy a jak coś, to i tak się trzeba kopać z koniem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Sierpnia 2024, 14:10:54 »
Z tymi gwarancjami to tylko same problemy a jak coś, to i tak się trzeba kopać z koniem.
Nigdy nie miałem problemu z uslugą  na gwarancji. Jedyny problem, to czas oczekiwania na części.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hubert 1977

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Hilux
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Sierpnia 2024, 19:09:51 »
Ciesz się, że Ci nie dolali adblue. U nich cena jednego litra to odpowiednik 10l w pierwszym lepszym sklepie motoryzacyjnym.

nie rozumiem dlaczego - w pakiecie serwisowym jest adblue jako część do sprawdzenia i uzupełnienia - w cenie - bez względu na potrzebna ilość - pytałem o to gdy zadzwonili aby potwierdzić  jakość usługi

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Sierpnia 2024, 20:56:44 »
część do sprawdzenia i uzupełnienia - w cenie - bez względu na potrzebna ilość -

W cenie czego? Wszystkie koszta będziesz miał podsumowane na zleceniu co do grosza. Do zbiornika, gdy pusty, wchodzi 21 L.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Września 2025, 20:32:40 »
Witam. Czeka mnie przegląd po 30tys., i rozglądam się za serwisem. Rozrzut cen ogromny od ponad 1500 poprzez ponad 2100 i jeszcze wyżej. Co ciekawe w danym rejonie serwisy stosują prawie identyczne ceny. W związku z powyższym czy to już "zmowa cenowa". I kolejne pytanie czy zakres czynności jest identyczny przy tak różnych cenach? Jakie macie doświadczenia w tym zakresie?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Września 2025, 11:53:32 »
Heh to już zmowa cenowa - tak samo Lidl w każdym sklepie ma narzuconą taką samą cenę cukru, a w sklepach Biedronki są różne ceny. 

Sory za offtop ale tak mi się skojarzyło. :)

Przegląd robię zawsze w najbliższym ASO Toyoty bo jeszcze mi jakoś specjalnie nie podpadli, a moim zdaniem rozważanie + 100 czy minus 100 zł i gdzieś dalej jeżdżenie to w sumie bez sensu.

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Września 2025, 12:51:17 »
Porównywałem ceny przed moim przeglądem na 30 tysięcy i w jednym krakowskim ASO było to 2489 zł w Nowym Sączu 1809 zł.
Zakres usługi i ceny można przeglądać w zakładce Online Service Booking.

Porównywałem wymienione w opisie czynności serwisowe i w obu ASO były takie same.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Września 2025, 18:42:21 »
https://zapodaj.net/images/7a3dbd0ef695f.jpg
Własny olej 0w-16 od Toyoty.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Września 2025, 11:55:37 »
Czy warto wybrać ten Relax? Wiecie może ile to jest droższe i czy realnie sprawdzają/robią coś więcej na takim przeglądzie?
Też mi się zbliża 30k przebieg i 3 lata więc formalnie kończy się gwarancja na auto.

:grin: :grin: :grin: ta ekspert kruszynka sprawdzi mi bieżnik więc chyba warto
« Ostatnia zmiana: 09 Września 2025, 12:01:02 wysłana przez SNCF »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Września 2025, 12:04:18 »
No chyba wszystko juz było o tym.
Relax nie kosztuje nic wiecej od normalnego przeglądu. Nic tez wiecej nie robią. Jedyna różnica jest taka, że nie możesz przynieść swojego oleju. I to jest w sumie ukryty koszt za Relax. Ja kupowalem olej za 170-200 zł a ASO liczy sobie 440. (dane z faktury za przegląd na 60kkm).
No chyba że chciałes robic przegląd poza ASO np. u Colina. Wtedy pewnie róznica ceny samego przegladu jest większa.
Aha, no i jesli juz skończyła sie gwarancja fabryczna, a poprzedni przeglad nie był relax to robiąc relaxa teraz jest chyba jakas karencja kiedy się gwarancja wznowi. Ja byłem w takiej sytuacji ale nie dopytałem w ASO. Ktoś tu o tym pisał.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Września 2025, 12:07:55 »
Relax nie kosztuje nic wiecej od normalnego przeglądu

O, dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Września 2025, 15:07:39 »
Czy warto wybrać ten Relax?

Ja bym sobie dał spokój.

Też mi się zbliża 30k przebieg i 3 lata więc formalnie kończy się gwarancja na auto.

Czyli w końcu będziesz miał dowolność dysponowania własnym autem.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Września 2025, 15:40:51 »
zyli w końcu będziesz miał dowolność dysponowania własnym autem.
No przecież zawsze ją ma :) Od wyjazdu z salonu może wlewać olej słonecznikowy zamiast 0w20. To jest tylko kwestia wyboru czy chce się w razie czego skorzystac z gwarancji czy nie.. W okresie gwarancji wymogi sa luźne. Wystarczy mieć potwierdzone wykonanie przeglądów - niekoniecznie w ASO Toyoty. To wynika zdaje sie z przepisów prawa. A to, że po okresie gwarancji Toyota daje relax to już jest tylko ich propozycja i mogą stawiać swoje warunki, na które możesz chcieć przystać lub nie.   
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Września 2025, 16:01:36 »
Mi tam pasuje jak ten relax nie jest droższy bo akurat w ASO Wrocław robią mi dobrą cenę za przeglądy roczne. A jakaśtam ograniczona ale gwarancja lepiej mieć niż nie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl