Autor Wątek: Jak docieracie fabrycznie nowe silniki w Waszych nowych toyotach ?  (Przeczytany 22743 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
Odp: Jak docieracie fabrycznie nowe silniki w Waszych nowych toyotach ?
« Odpowiedź #120 dnia: 23 Kwietnia 2024, 11:10:01 »
Chodzi tylko o to, czy chcesz tym samochodem�  jeździć 2-3 lata czy 10 .�  Czy samochód jest Twój czy w leasingu ? Jeżeli�  jest Twoją własnością i masz zamiar nim jeździć dłużej - wymień olej z filtrem po 1000-1800 km, czyli po dotarciu silnika .
Jak widać wciąż wielu użytkowników nie wyszło z epoki dużego fiata i poloneza...

Jak ja uwielbiam komentarze z serii "przecież mamy XXI wiek"...

No i co z tego, że jest XXI wiek? Silnik spalinowy, to silnik spalinowy - te dzisiejsze są udoskonalone i być może dokładniej spasowane, ale zasada działania pozostaje ta sama.

Odpowiednie docieranie ma później wpływ na kondycję silnika - jego kulturę pracy, osiągi, to czy żre olej i jaki finalnie zrobi przebieg. Przerobiłem już wiele aut - w większości ze słusznymi przebiegami - i o każdym z nich niemal na pewno mogę powiedzieć jak były traktowane w trakcie docierania.  Jedne chodziły idealnie pomimo dużego nalotu, inne pracowały jak śmietniki pomimo stosunkowo niedużego przebiegu.

Podejście w stylu "mam w dupie bo kupuję nowy i i tak za chwilę oddam" jest oznaką braku kultury technicznej.

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #121 dnia: 23 Kwietnia 2024, 11:16:50 »
Kolor oleju  świadczy o tym, że spełnia swoje zadanie myjąc nagary powstałe przy bezpośrednim wtrysku

Zdecydowanie tak i zapomnialem o tym, ze olej na zdjeciu moze byc z takiego silnika. Sam wybralem 1.8 m.in. po to, zeby tego bezposredniego wtrysku nie miec.

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #122 dnia: 23 Kwietnia 2024, 12:04:30 »
Jako podsumowanie tej jakże owocnej i pożytecznej dyskusji niech posłuży fotka próbki oleju 0W16 z silnika Toyoty po przebiegu 2900 km. W tzw. próbie bibułowej widać tysiące opiłków metalu, opiłki widać również na bagnecie do pomiaru poziomu oleju. Co ciekawe, z dwóch ASO Toyoty zostałem kulturalnie przegnany ,,a po co to panu, nie ma sensu"[/img][/img]
Znowu kłamiesz i siejesz ferment.
Nie wiem co to za olej i skąd, ale na pewno nie z toyoty hybrydy. Ja też wymieniałem w corolli samodzielnie po 3 tys. km. I wyglądał prawie jak nowy. Opiłków też nie było. Wymieniłem, bo też uważam, że silnik się dociera, układa.
Wymieniałem też w priusie, i to w kilku sztukach kolegów w taxi, po 10 tys. km. i nigdy olej tak nie wyglądał. Oleje średnio wymieniam co 3 miesiące.
Po około 12-15 tys. czuć było lekko benzyną. I nawet wtedy tak nie wyglądał.
Mój prius ma nalotu 250 tys., kolegi 200. To zdjęcie jest z diesla, w benzynie nigdy tak nie  wygląda, chyba że pali koszmarne ilości oleju, co najmniej litr na tysiąc.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #123 dnia: 23 Kwietnia 2024, 12:25:41 »
Jako podsumowanie tej jakże owocnej i pożytecznej dyskusji niech posłuży fotka próbki oleju 0W16 z silnika Toyoty po przebiegu 2900 km. W tzw. próbie bibułowej widać tysiące opiłków metalu, opiłki widać również na bagnecie do pomiaru poziomu oleju. Co ciekawe, z dwóch ASO Toyoty zostałem kulturalnie przegnany ,,a po co to panu, nie ma sensu"[/img][/img]

A skąd masz tą fotę ? Dla mnie jest to jakaś ściema na 99%. 

pireus

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: 23 Kwietnia 2024, 12:55:54 »
Oleje średnio wymieniam co 3 miesiące.
Jeździsz po 5 tys.km miesięcznie, czy się po prostu nudzisz i nie masz nic lepszego do roboty?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #125 dnia: 23 Kwietnia 2024, 13:27:49 »
Oleje średnio wymieniam co 3 miesiące.
Jeździsz po 5 tys.km miesięcznie, czy się po prostu nudzisz i nie masz nic lepszego do roboty?
Ciężko ogarnąć, że jako taksówkarz robi po 10 - 15kkm w trzy miesiące?
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2024, 13:30:01 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline nethobbit

• Prawie Toyot
  • Samochód:: 450h+
« Odpowiedź #126 dnia: 19 Listopada 2024, 14:21:11 »
Nie wiem jak dodać zdjecia wiec dam linka odnośnie niedocierania silnika

https://lexus-forum.pl/viewtopic.php?t=42661

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #127 dnia: 19 Listopada 2024, 14:50:33 »
Witamy na forum.

To teraz nie będą spać spokojnie osoby, które nie wymieniły po 1000 km ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #128 dnia: 19 Listopada 2024, 15:14:42 »
Jak dla mnie filtr zrobił swoją robotę, po to jest. To że silnik się będzie docierał to oczywiste, pytanie czy zasadne jest wymienianie oleju poza ustalonymi interwałami producenta. Jedna zmiana dodatkowa po 1-2k na pewno nie zaszkodzi, ale czy jest sens wydawać dodatkową kasę jeśli planuje auto zmienić za 3-4 lata od nowości?

PS. Zauważyłem w aplikacji że na CHR mk2 też zmienili wyświetlany interwał serwisu na 30k km. I wymiana opon zresetowała z jakiegoś powodu ten interwał  :shock:
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline nethobbit

• Prawie Toyot
  • Samochód:: 450h+
« Odpowiedź #129 dnia: 19 Listopada 2024, 16:55:11 »
Jedna zmiana dodatkowa po 1-2k na pewno nie zaszkodzi, ale czy jest sens wydawać dodatkową kasę jeśli planuje auto zmienić za 3-4 lata od nowości?

Dla mnie to po prostu kwestia kultury technicznej i szacunku wobec kolejnego właściciela. Podejście typu "po mnie choćby potop" raczej nie jest zbyt dobre co m.in. pokazują rządy w Polsce.
Gdyby wszyscy docierali silniki i dbali o samochody to jeździłyby one dłużej co jest prawdziwie ekologiczna postawą w przeciwieństwie do zamiany auta spalinowego na elektryczne.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #130 dnia: 19 Listopada 2024, 17:08:24 »

Dla mnie to po prostu kwestia kultury technicznej i szacunku wobec kolejnego właściciela.
W punkt.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #131 dnia: 19 Listopada 2024, 17:53:36 »
Porównanie rządzenia krajem w którym potencjalnie mieszka moja rodzina i ja z nadprogramowym serwisowaniem mojego auta jak dla mnie kompletnie nietrafione. Co to znaczy szacunek dla kolejnego właściciela, to może mu jeszcze zrobić konserwację podwozia za 5k PLN których nigdy nie zobaczę a kolejny właściciel po prostu się uśmiechnie przy zakupie. Auta w leasingu robią kilometry, normalnie się sprzedają, kompletnie bez sensu dopłacać poza własnym poczuciem spełnienia. To samo co płukanki silnika, placebo dla nadgorliwych.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #132 dnia: 19 Listopada 2024, 18:07:52 »
I tu się nie zgodzę. Jedni dbają to co mają a inni nie. Jedni kupują auta na lata a inni na max 3-4. Każdy jest kowalem swojego losu i jak dba tak ma.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #133 dnia: 19 Listopada 2024, 20:27:14 »
Jedna zmiana dodatkowa po 1-2k na pewno nie zaszkodzi, ale czy jest sens wydawać dodatkową kasę jeśli planuje auto zmienić za 3-4 lata od nowości?

Dla mnie to po prostu kwestia kultury technicznej i szacunku wobec kolejnego właściciela. Podejście typu "po mnie choćby potop" raczej nie jest zbyt dobre co m.in. pokazują rządy w Polsce.
Gdyby wszyscy docierali silniki i dbali o samochody to jeździłyby one dłużej co jest prawdziwie ekologiczna postawą w przeciwieństwie do zamiany auta spalinowego na elektryczne.

Piękna wypowiedź! Często kiedy się jedzie za starszym samochodem, to od razu czuć węchem które były źle eksploatowane w przeszłości.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #134 dnia: 19 Listopada 2024, 21:07:36 »

Piękna wypowiedź! Często kiedy się jedzie za starszym samochodem, to od razu czuć węchem które były źle eksploatowane w przeszłości.

Zdradź nam jakie nuty zapachu pozwalają odróźnić auto które miało wymieniany olej co 10k km a 30k km. Oczywiście nie mówimy o autach zostawiających chmurę dymu bo wtryski leją ze starości  :grin:
C-HR II 1.8 '24 Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl