Autor Wątek: Lusterko wewnętrzna  (Przeczytany 1420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zielik86

• Toyot Leżący
  • *
Lusterko wewnętrzna
« dnia: 07 Marca 2024, 13:44:06 »
Nabyłem Yarisa 2018 r. wersja selection. Czy orientuje się ktoś czy można w nim zmienić lusterko wewnętrzne na elektrochromatyczne. Można kupić używane za ok. 150zł tylko to lusterko ma kostkę, która nie wiem gdzie powinna być wpięta.
Podobnie też kombinuję wymianę manetek do świateł. Są wersje z trybem w manetce "Auto". Czy wystarczyłoby wymienić same manetki żeby ten tryb "auto" działał czy jednak to jest bardziej skomplikowane?

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
Odp: Lusterko wewnętrzna
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2024, 17:13:08 »
w lusterku monochromatycznym musisz mieć masę, + po stacyjce i sygnał ze świateł cofania. To ostatnie nie jest obowiązkowe, lusterko zadziała ale nie będzie się rozjaśniało przy cofaniu (trzebaby je ręcznie wyłaczać gdy potrzeba). Czasami instalacja jest, czasami jej nie ma i trzeba powyzsze przewody pociągnąć samemu.
IMHO jeśli ktoś nie bawi się w takie rzeczy i musiałby dac auto do elektryka to szkoda zachodu mam dwa auta z fotochromami i dwa bez i nie jest to jakaś mega przydatna sprawa.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca 2024, 18:30:00 »
Manetka w trybie auto działa razem z niezbędnym do tego czujnikiem jasności. Sam montaż nic nie zmieni
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Zielik86

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marca 2024, 07:40:54 »
@Marx50
Mam corollę e12 właśnie z elektrochromatycznym i jestem bardzo zadowolony jazdą po nocy. Pociągnąć przewód do lusterka to żaden dla mnie problem.

@Colin
 a ten czujnik nie jest przypadkiem pod szybą? To nie jest ten sam co steruje również klimatyzacją automatyczną? Bo kiedyś czytałem, że właśnie tak jest.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Marca 2024, 08:28:33 »
Tak to ten czujnik (tzn na podszybiu po prawej stronie). Ale czujnik sam z siebie nic Ci nie da bo musi być obsługiwany przez body jeszcze.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Marca 2024, 10:08:22 »
Do klimatyzacji jest osobny, do oświetlenia osobny
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Marca 2024, 10:34:49 »
Do klimatyzacji jest osobny, do oświetlenia osobny
wg dokumentacji na toyaris4.com to jest ten sam czujnik. Tzn.pokazany jest wtym samym miejscu co czujnik oswietlenia i fizycznie tam jest tylko jeden. (a w corollach widziałem dwa obok siebie). Chyba że sa dwa w jednej obudowie

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Marca 2024, 11:01:21 »
Nabyłem Yarisa 2018 r. wersja selection

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Marca 2024, 11:25:09 »
Nabyłem Yarisa 2018 r. wersja selection
Aa OK.
sorry. ale reszta jak wyżej sam czujnik nie wystarczy trzeba jego obsługi w BC

Offline Zielik86

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Marca 2024, 15:27:57 »
w lusterku monochromatycznym musisz mieć masę, + po stacyjce i sygnał ze świateł cofania. To ostatnie nie jest obowiązkowe, lusterko zadziała ale nie będzie się rozjaśniało przy cofaniu (trzebaby je ręcznie wyłaczać gdy potrzeba). Czasami instalacja jest, czasami jej nie ma i trzeba powyzsze przewody pociągnąć samemu.
IMHO jeśli ktoś nie bawi się w takie rzeczy i musiałby dac auto do elektryka to szkoda zachodu mam dwa auta z fotochromami i dwa bez i nie jest to jakaś mega przydatna sprawa.

w lusterku monochromatycznym musisz mieć masę, + po stacyjce i sygnał ze świateł cofania
A czy znasz może na które piny w tym lusterku co podać?

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Marca 2024, 17:58:33 »
Niestety nie. Próbowałbym po kolorach przetestować z jakiegoś zasilacza dc. Pewnie czarny albo czarny z czymś to masa pozostałe plusy. Trochę loteria bo nie wiem czy jest zabezpieczenie przed odwrotną biegunowością i przeżyje odwrotne podłączenie.

Offline Zielik86

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Marca 2024, 16:49:09 »
A nie mógłby ktoś się poświęcić i sprawdzić te piny? A może ma ktoś jakąś serwisówkę?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl