Autor Wątek: wentylacja  (Przeczytany 2609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

piotrploc

• Gość
wentylacja
« dnia: 29 Lipca 2005, 09:00:17 »
Samochód: toyota corolla, r. 2003, 5d-hatchback, bez klimatyzacji
Problem: niewydajny system wentylacji. W ciepłe dni to koszmar. Wiem, że
wentylacja nie zastąpi klimatyzacji ale wydajność wiatraka jest poniżej
wszelkiej krytyki. W porównaniu np ze skodą fabią (jechałem niedawno) nawiew
na 2-gim stopniu fabii odpowowiada 4-mu stopniowi nawiewu w corolli.
Więcej hałasu niż dmuchania :)
Czy inni użytkownicy corolli mają to samo, czy to jakaś przypadłość mojego
egzemplarza?

niedzio

• Gość
wentylacja
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lipca 2005, 12:03:35 »
Kiedy był wymieniany filtr przeciwpyłkowy. Przy zapchanym filtrze zdecydowanie obniża sięwydajność nawiewu.

bartholus

• Gość
wentylacja
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lipca 2005, 14:44:42 »
najprawdopodobniej wina filtra p-pyłkowego, ja swój wyprałem i znacząco poprawiła sięsiła nawiewu ...

pozdr

vito

• Gość
wentylacja
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lipca 2005, 14:45:33 »
wymieniaj filtr przeciwpyłkowy taki objaw jak piszesz to zapewne znak ze przyszła na niego pora Pozdrawiam

piotrploc

• Gość
wentylacja
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpnia 2005, 12:13:54 »
Wymiana filtra pomogła. Dalej nie jest to rewelacja, ale bez porównania lepiej.
Dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam.

KÂłopot

• Gość
wentylacja
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpnia 2005, 10:59:43 »
Witam,

Przede wszystkim chcialem sie przywitac :) Ale do rzeczy...
Mam corolke 1,4 z 2003 z klima manualna. I podczas ostatniego dalekiego wyjazdu urlopowego pojawil sie problem z wentylacja. Wydaje mi sie ze przyczyna nie jest klimatyzacja bo powietrze wydobywajace sie jest chlodne. Ale mniej wiecej po godzinie, dwoch  jazdy wydajnosc nawiewu spadala mniej wiecej o polowe. Na 4  dziala jak na 2. czy nawet 1. Wydobywa sie przy tym syczenie jakby cos sie przytykalo. Dodam, ze silnik pracowal na wysokich obrotach podczas wysokiej temperatury (autostrada ale nie tylko). Po jakims czasie znowu jest ok.  W jezdzie miejskiej takie objawy nie wystepuja. Zdarzylo sie cos podobnego tylko raz na samym poczatku 2 miesiace po odbiorze samochodu tez jak jechalem po Europie. Widac tego nie lubi :) Samochod byl teraz swiezo po przegladzie na 60 tys. wiec filtr ppylkowy byl wymieniony (mam ten stary zasyfialy). Bede wdzieczny za jakies uwagi bo do serwisu nie mam juz sily...
Pozdrawiam

pat

• Gość
wentylacja
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Września 2005, 20:59:02 »
Witam kolegów! Miałem b. podobną sytułacje jak kolega "Kłopot" tyle że u mnie nie raczej nie bylo żadnego syczenia  natomniast wydajność nawiewu przy włączonej klimatyzacji (manualna) spadła z 4 do 1 a także klima przestała chłodzić stało sie to podczas dość długiej  drogi klima pracowała ok. 2 godz. Wyłączyłem klimatyzacje na ok. 10 min. ale nawiew pracował cały czas i odziwo po 3min wrócił do stanu normalnego(zaczoł dobrze dmuchać) po chwili włączyłem też klimatyzacje i także chłodziła już dobrze przez następne 1.5 godź i historia sie powtórzyła ta sama procedura i znowu wszystko wróciło do normy. Jeśli wiecie o co w tym chodzi to prosze o rade co to może być ?

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
wentylacja
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Września 2005, 21:38:15 »
Cytat: pat
wydajność nawiewu przy włączonej klimatyzacji (manualna) spadła z 4 do 1 a także klima przestała chłodzić stało sie to podczas dość długiej drogi klima pracowała ok. 2 godz.

A nie dziala to na zasadzie jakiegoś półautomatu :?:  Kolega w misku tak miał, też był to manual ale sam także regulował poziom dmuchania, jeśli jakiś tam czujnik stwierdził, ze osiągnięta została optymalna temperatura.
U mnie w automacie jest podobnie z tą róznicą, ze ustawiam żądaną temperaturę, niewazne czy optymalną, czy nie, funkcjęauto i po schłodzeniu auta dmuchawa/klima stopniowo zmniejsza wydajnośc utrzymując żadaną przez uzytkownika temperaturę:D
E18_Prestige_MultidriveS

pat

• Gość
wentylacja
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Września 2005, 21:53:52 »
W żadnym przypadku nie jest to półautomat. Jak pisałem w aucie zrobilo sie gorąco bo klimka przestała działać.
Dzięki za zainteresowanie i prosze jeszcze o jakieś opinie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl