Autor Wątek: Pytania do użytkowników RAV 2024  (Przeczytany 9516 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Pytania do użytkowników RAV 2024
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Marca 2024, 13:20:40 »
...bo test telefonem, to można sobie dla zabawy robić.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Marca 2024, 14:07:25 »
A jak hałas?

Oddałem już samochód, ale go sobie jeszcze przegoniłem po autostradzie. Generalnie mam bardzo niejednoznaczne wyniki vs odczucia. Mierzyłem sobie poziom głośności w aucie telefonem
W RAV4 przy prędkości autostradowej wyszło mi około 80dB, w moim starym Sceniku jakieś 72dB... i powiem szczerze mam problem z tym wynikiem bo 8dB to BARDZO dużo a jak porównywałem w obu to subiektywnie różnicy nie odczuwałem.

Możliwości widzę takie:
- nieskalibrowany mikrofon telefonu komórkowego to bardzo słaby aparat pomiarowy. Nie wiem czy jest on tak samo czuły w pełnym zakresie częstotliwości. Subiektywne wrażenie poziomu hałasu jest dla mnie zbliżone w obu autach, ale w RAV4 częstotliwość hałasu jest wyższa. W moim Sceniku dominuje dość niski głos Diesla przy dużych prędkościach. Być może mikrofon telefonu rejestrował wyższe poziomy natężenia dźwięku dla wyższych częstotliwości.
- może być tak, że czułość mojego słuchu jest ograniczona i powyżej pewnego poziomu rejestruję już tylko "głośno"
- może być też tak, że emocjonalnie sobie już wkręciłem, że chcę ten samochód i sam siebie oszukuję

Generalnie uważam, że wyniki mojego "testu" są kompletnie niemiarodajne.
Witam , testuję od 2020 r RAV 4 5 generacji , wcześniej była to 2,0 benzyna , teraz od pół roku HEV , moje odczucia to jazda w mieście do 80 km /h , nie zauważyłem zbyt
dużej hałaśliwości , przy włączonej muzyce /lepsze radyjko w HEV / .
Na S i autostradach  przy prędkościach powyżej 120 km/h   rozmowa i słuchanie muzyki
jest niestety mocno zagłuszane , przejechałem  w niedzielę ponad 200 km w silnym wietrze , to już była tragedia. Winę myślę ponoszą słabe uszczelki w drzwiach , ale chyba
nie da się ich wymienić na lepsze?
Również szczególnie w czasie dużych opadów deszczu , mocno słyszalne są głośne opony,
te które założyłem na lato 72 dB , są dużo głośniejsze od zimowych Michelin 68 dB .
Mam w planie wygłuszenie nadkoli , zobaczę jaka będzie poprawa , dalej ewentualnie drzwi , ale zobaczę jakie to koszty .
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Marca 2024, 21:05:15 »
Nie wiem czy to kwestia opon, czy czegoś innego, ale u mnie przy prędkościach autostradowych rozmawia się normalnie

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Marca 2024, 21:17:20 »
Nie wiem czy to kwestia opon, czy czegoś innego, ale u mnie przy prędkościach autostradowych rozmawia się normalnie
Samochód nie ma żadnego wygłuszenie , jak miałem jazdę tym samochodem to odczucia były jakbym prowadził stara stodołę z otwartymi wrotami.
Mam iveco deily , i jazda nawet z pustą paką jest cichsza niż jazda ravką

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Marca 2024, 23:41:01 »
to odczucia były jakbym prowadził stara stodołę z otwartymi wrotami
Że RAV-ka ma aerodynamikę kiosku Ruch'u, to słyszałem. Ale o jeździe stodołą z otwartymi wrotami jeszcze nie. Mistrzowski tekst! Mało się nie udusiłem ze śmiechu!  :laugh:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Marca 2024, 09:16:31 »
Tyle piszą na forum, że Ravka ma zerowe wyciszenie, a tyle osób nadal kupuje, a potem płacze na forum, że Ravka ma zerowe wyciszenie. Jak dla mnie brak konsekwencji. Nie lepiej kupić inne auto, bardzo dobrze wyciszone? Ja swoją kupiłem w pełni świadomie, znałem plusy i minusy i zdecydowałem się na RAvkę, a nie na Volvo xc60, bo nie chciałem wydać 300 tys, a maksymalnie 190. I za te pieniądze dostałem samochód bardzo dobrze wyposażony, wygodny, niezawodny i spalający przyzwoite ilości paliwa. Wyciszenie jest na poziomie Toyoty, a nie Volvo, ale ja wiedziałem o tym kupując samochód, więc nie będę teraz płakał, że to nie Volvo. To jest Toyota Rav4 V generacji, która jest wyciszona lepiej niż ta IV gen.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Marca 2024, 17:15:52 »
Dokładnie tak, a dodam jeszcze, że według mnie te opinie są mocno przesadzone (jak pisałem - może kwestia opon? Ja wymieniłem na Michelin jeszcze przed odbiorem, więc nie jeździłem w ogóle na fabrycznych).
Jasne, że nie jest to najcichszy samochód, ale jak dla mnie, nie ma tragedii. Na autostradach jeżdżę rzadko, ale jak już jadę, to jest głośno, ale akceptowalnie - nie ma np. żadnych problemów z normalną rozmową, jak piszą niektórzy. Kilka dłuższych wyjazdów, które już zrobiłem tym autem nie było w żadnym razie z tego powodu męczących

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Marca 2024, 19:30:32 »
tempomat - ogólnie fajnie, ale musiałem się trochę nauczyć jego charakterystyki - natomiast rozczarował mnie trochę jeśli chodzi o zachowanie na zakrętach. W Australu bardzo fajnie redukował prędkość kiedy dojeżdżałem do ostrego zakrętu, w testowanej Ravce w ogóle nie reagował na zakręty a jedynie na inne samochody. Po tym jak wziąłem na to poprawkę jeździło mi się z nim już bardzo dobrze. Nie do końca wiem czy ten tempomat tak ma czy też trzeba sobie coś ustawić

Można ustawić jak bardzo ma zwalniać w zakrętach

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Marca 2024, 20:48:53 »
W RAV4?   Moze przy nowych zegarach? W starych nic takiego nie znalazłem, ani nie słyszałem o tym.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Marca 2024, 00:53:55 »
AllSeasonContact2 są cichsze od Dunlopów OE.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Marca 2024, 16:34:15 »
Jasne, że nie jest to najcichszy samochód, ale jak dla mnie, nie ma tragedii. Na autostradach jeżdżę rzadko, ale jak już jadę, to jest głośno, ale akceptowalnie - nie ma np. żadnych problemów z normalną rozmową, jak piszą niektórzy. Kilka dłuższych wyjazdów, które już zrobiłem tym autem nie było w żadnym razie z tego powodu męczących

Właśnie dlatego zdecydowałem się wziąć samochód na weekendowe testy i właśnie dlatego przejechałem nim w tym czasie łącznie 800km, żeby sobie wyrobić własne zdanie. Wiem czego się spodziewać i z pełną świadomością zdecydowałem się kupić właśnie ten a nie inny samochód. Owszem - jest głośno, ale też uważam, że niektóre opinie są zdecydowanie przesadzone.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Marca 2024, 08:44:57 »
Też zależy do czego ma być przeznaczone auto. Jak ktoś po autostradzie jeździ na okrągło to pewnie będzie mu przeszkadzać zarówno spalanie jak i hałas, choć to pewnie dużo zależy od tego z czego ktoś się przesiadł. Jak na jazdy z dziećmi po mieście czy na dojazdówkach do miasta to auto nie męczy i ma dobre wyniki. Miałem diesla wcześniej, kombi, palił na autostradzie mniej i mogłem go cisnąć po 150 czy 160 natomiast w mieście się męczył i nie było to dla mnie dobre rozwiązanie na dłuższą metę bo rzadko jeżdżę trasy stąd HEV, bo auta nie mam gdzie ładować :)

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #42 dnia: 30 Marca 2024, 10:43:13 »
Cytat: Arnie w 28-03-2024, 19:30:32
W RAV4?�  � Moze przy nowych zegarach? W starych nic takiego nie znalazłem, ani nie słyszałem o tym.
Pytanie było o nową - w RAV4 PHEV 2024 jest to możliwe.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Marca 2024, 14:04:27 »
Cytat: Arnie w 28-03-2024, 19:30:32
W RAV4?�  � Moze przy nowych zegarach? W starych nic takiego nie znalazłem, ani nie słyszałem o tym.
Pytanie było o nową - w RAV4 PHEV 2024 jest to możliwe.
Ciekaw jestem czy MY’24 HEV różni się czymś od PHEV pod tym względem. No cóż - jeśli będzie się to dało ustawić bardziej pod indywidualne potrzeby to będzie to fajna niespodzianka:) - choć już się pogodziłem z tym, że może nie działać aż tak fajnie jak miałem nadzieję. I tak będzie postęp bo w tym momencie nadal mam auto z pasywnym tempomatem :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #44 dnia: 30 Marca 2024, 19:30:27 »
Sam aktywny tempomat to duża różnica na plus.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl