Autor Wątek: Wskazanie ilości paliwa w zbiorniku  (Przeczytany 733 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Schock

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Suzuki Swace
Wskazanie ilości paliwa w zbiorniku
« dnia: 01 Kwietnia 2024, 18:31:43 »
Hej
Witajcie
Mój pierwszy post na forum, mam nadzieje że w poprawnym miejscu lub nie dubel jakiegoś tematu...
 Co prawda temat dotyczy Suzuki Swace ale jak wiadomo to Corolla z innymi znaczkami  :grin:
Posiadam od listopada owe auto(140 KM) i ogólnie jest ok, spalanie, komfort, wyposażenie świetne.
Problem a w zasadzie ciekawostka jest dla mnie następująca i liczyłbym na pomoc lub łopatologiczne wyjaśnienie-
Zatankowałem auto pod korek i wyzerowałem licznik .Wskazanie zasięgu ok. 798 km i ruszyłem w trasę do Bratysławy -ode mnie ok. 340 km w jedną stronę.
W czasie jazdy na tempomacie 125 km/h komp pokazywał zużycie 5-5.1 l/100km i ok.
Wracając zasięg zaczął dość drastycznie spadać tak że do domu dotarłem z przebiegiem ok. 640 km i 15 km zasięgu !  Wychodziło że auto spaliło dość sporo jednak tankując znowu pod korek weszło 34 litry benzyny przy katalogowej pojemności zbiornika 43 litry. Tak więc spalanie pokryło się z tym co wskazał komp jednak przy pozostałych w zbiorniku 9 litrach zasięg to tylko 15 km ???!!!  Czysto teoretycznie mógłbym zrobić jeszcze spokojnie ok. 150 km i jakiś litr powinien zostać.. Dodam że kontrolka rezerwy zapaliła się dokładnie przy 50 km zasięgu.
Tak więc interesuje mnie czy ten typ tak ma czy może coś nie teges z tym wskazaniem zasięgu . Wg mnie dość spore to przekłamanie choć w dobrą stronę  :cheesy:
czy Toyota/Suzuki zostawia aż taki nadmiar rezerwy czy to efekt że hybrid i inaczej przelicza ?

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wskazanie ilości paliwa w zbiorniku
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwietnia 2024, 18:36:15 »
To jest standard że zostaje tyle paliwa, hybrydy mają dość wysoko postawioną poprzeczkę zapasu paliwa w zbiorniku, ja tankuje to przeważnie wchodzi mi 37l a mam 2.0. Zbiornik ma pojemność 43l więc zapas jest spory.

Offline Schock

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwietnia 2024, 18:45:08 »
No to trochę mi wyjaśniłeś, dzięki za info  :-)
Miałem już dość sporo aut i nigdy takiej sytuacji że aż tyle paliwa zostawało w zbiorniku
Dobrze o tym wiedzieć i pamiętać np. w trasie na Chorwację i nie panikować na autostradzie  :grin:
Ciekawe co by było gdybym jeszcze jechał ok. 100 km przy wskazaniu zasięgu 15 km ? komp by pokazywał zero a auto jeszcze sporo przejechało ?
Oczywiście nie chciałby nigdy dojechać do zera i braku benzyny  :-)

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Kwietnia 2024, 18:56:02 »
Miej na uwadze fakt, że nikomu nie udało sie nalać wiecej niż 38 litrów, nie licząc pierwszego tankowania gdzie zbiornik jest prawie pusty.
Owe 5 litrów to zapas nienaruszalny.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Schock

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Kwietnia 2024, 19:57:30 »
Colin -wszystko jasne  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl