Autor Wątek: Auto powystawowe  (Przeczytany 11617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Auto powystawowe
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Kwietnia 2024, 12:33:33 »
Corolla nie wiem, ale RAV4 homologowana jest na 3 rozmiarach kół w zależności od wersji. Przed ostatnimi zmianami nawet w tej samej wersji homologowane były na 2-3 rozmiarach kół. Niedawno to się zmieniło. Wydać mogą tylko na takich na jakie ma homologację. Zaraz potem możesz zmienić na zmienniki.
Powód jest taki, że auto ma kamery, tempomat adaptacyjny, czujniki odległości, to wszystko jest zgrane z komputerem. Zakładasz powiedzmy 18 zamiast 17, i różnica w obwodzie koła jest około 2%. Potem jedziesz sobie na autostradzie, auto przed tobą hamuje, systemy zaczynają działać, a ty wjeżdżasz w tyłek klientowi przed tobą. Zabrakło dosłownie kilku centymetrów. Masz pretensji do Toyoty, ale to wyłącznie twoja wina, gdyż zabrakło tych 2% z obwodu koła.
Nie, radar jest niezależny od kół. Sam mierzy odległość - nie bierze z kół. Poza tym RAV4 może mieć 17, 18, 19 cali, w zależności od wyposażenia. Ponieważ rozmiar kół może mieć wpływ na emisję CO2 to każdy rozmiar kół wymaga osobnej homologacji na cały samochód. A to dodatkowe koszty
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Kwietnia 2024, 14:16:18 »
Masz pretensji do Toyoty, ale to wyłącznie twoja wina, gdyż zabrakło tych 2% z obwodu koła.
Kolego, o czym Ty piszesz. Przy prawidłowo dobranych oponach/felgach różnica w obwodzie pomiędzy 16", a 18" wyniesie maksymalnie -0,4% do +0,9%. Nigdy nie będzie to 2%, no chyba że ktoś sobie zrobił wolną amerykankę z kołami. Jak nie wierzysz to sprawdź sobie w dowolnym kalkulatorze opon. Np. w tym: https://wulmarex.pl/Kalkulator-opon-i-felg-ccms-pol-15.html
A wracając do tematu. Sam mam(drugie auto w rodzinie) powystawowego Leona z przebiegiem 7 tys. km w chwili zakupu. Teraz ma przejechane ponad 60 tys. km i nic się z nim nie dzieje. No poza tym, że gość cofając nie zauważył auta i klepnął mi w zderzak(naprawa w ASO). Osobiście nie widzę przeciwskazań do zakupu auta powystawowego. Przecież nawet gdy znajdzie się jakaś skaza to najczęściej nie ma ona żadnego wpływu na funkcjonalność auta. A i tak już po kilku miesiącach eksploatacji i parkowania pod chmurką auto będzie wyglądało gorzej niż po pół roku stania w salonie. W Corolli znam to z autopsji. Po miesiącu rysa na tylnym błotniku, po następnych 2 miesiącach rysa na przednim błotniku, po pół roku przerysowane drzwi, a jako wisienka na torcie w rocznicę ktoś przydzwonił mi w tylny zderzak. I zauważyłem to dopiero po umyciu auta, że mam zdarty na rogu zderzaka lakier i delikatne zagięcie klapy bagażnika. Gdybym z każdą z tych duperelek leciał do ASO i naprawiał z AC to dzisiaj za ubezpieczenie auta zapewne zapłaciłbym kilka razy więcej niż przy zakupie.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2024, 14:29:59 wysłana przez bbbb »

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota TS GR
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Kwietnia 2024, 22:23:08 »
Chlopie czy ty potrafisz odpuścić?
Wyraziłeś swoje zdanie i wystarczy.
Naucz sie szanować wypowiedzi i zdanie innych.
Każdy kolejny post nie musi być okraszony Twoja złotą myślą.
Lepiej opowiedz trollom, którzy mnie obsiedli, z czego są szyby w toyotach. Tylko bez brzydkich słów. BTW zapytałem Ciebie kiedyś w prostej sprawie i nie znalazłeś czasu na odpowiedź. A tutaj bez sensu , i bez powodu...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Kwietnia 2024, 22:36:12 »
Chlopie czy ty potrafisz odpuścić?
Wyraziłeś swoje zdanie i wystarczy.
Naucz sie szanować wypowiedzi i zdanie innych.
Każdy kolejny post nie musi być okraszony Twoja złotą myślą.
Lepiej opowiedz trollom, którzy mnie obsiedli, z czego są szyby w toyotach. Tylko bez brzydkich słów. BTW zapytałem Ciebie kiedyś w prostej sprawie i nie znalazłeś czasu na odpowiedź. A tutaj bez sensu , i bez powodu...
@VAG...Masz bardzo dużo racji. Szyby w EU- toyotach są z "guanolitu", i to jest fakt! w Auris kilka lat temu, łapiąc za dolną krawędź kieszeni w drzwiach, skaleczyłem rękę i to jest fakt! Nie chcę dalej się znęcać na toyce, bo to BARDZO  bezproblemowe technicznie auto i to też jest w moim przypadku (rav4 2.0 at,ms D-CVT) fakt!
Myślę, że cała ta "nagonka" na Ciebie, jest spowodowana niezrozumieniem ze strony "userów" i złym opisem Twoim, swoich problemów (szczątkowych i nieprecyzyjnych). Także, wyluzuj, odpuść i ciesz się autem, lub sprzedaj :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #64 dnia: 13 Kwietnia 2024, 13:42:17 »
żaden ptak się na niego nie zesra

Ptak nie ale człowiek i do tego w środku auta już tak.

W salonie ptaki zazwyczaj nie latają, przynajmniej w tych, których ja byłem.

Nie lataja w ogole czy tylko nad tymi autami co sa wystawowe ?

Super forum

Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #65 dnia: 13 Kwietnia 2024, 13:45:40 »

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 13 Kwietnia 2024, 16:21:54 »
żaden ptak się na niego nie zesra

Ptak nie ale człowiek i do tego w środku auta już tak.

W salonie ptaki zazwyczaj nie latają, przynajmniej w tych, których ja byłem.

Nie lataja w ogole czy tylko nad tymi autami co sa wystawowe ?

Super forum

Trafiłes w sedno
Paru spamerów i troli prawie załatwiło to forum.
Brak moderacji spowodował, że zrobił się tu hyde park.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 13 Kwietnia 2024, 22:20:22 »
Myślę, że cała ta "nagonka" na Ciebie, jest spowodowana niezrozumieniem ze strony "userów" i złym opisem Twoim, swoich problemów (szczątkowych i nieprecyzyjnych). Także, wyluzuj, odpuść i ciesz się autem, lub sprzedaj
Przyszedłem tutaj ze szczerym zamiarem pomocy w świadomym wyborze. Przed zakupem wymarzonej, wyśnionej toyoty. Bo nic nie jest tym czym się nam wydaje. A już na pewno masowo produkowane samochody. No więc nie sprzedam i będę się cieszył, jak tylko ogarnę wszystkie ,,drobne" usterki.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #68 dnia: 14 Kwietnia 2024, 17:26:04 »
Trafiłes w sedno
Paru spamerów i troli prawie załatwiło to forum.
Brak moderacji spowodował, że zrobił się tu hyde park.

Nic nie szkodzi shark, jest ok. ;) trochę śmiechu przyda się dla zdrowia ;) po co ma wiać nudą? Zresztą ptasie sraki to też dział motoryzacji ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #69 dnia: 14 Kwietnia 2024, 20:15:16 »
Leci sobie ptasia rodzina i nagle odzywa się mały ptaszek:
- Tatusiu, kupę...
- Wytrzymaj synku, za chwilę będziemy przelatywać nad dużym parkingiem.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #70 dnia: 15 Kwietnia 2024, 20:37:31 »
 :grin: :grin: :grin:

:grin: :grin: :grin:

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 15 Kwietnia 2024, 20:39:13 »
Sranie ptaków was fascynuje? Wczonsajonce :)

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #72 dnia: 17 Kwietnia 2024, 18:20:52 »
Nie, radar jest niezależny od kół. Sam mierzy odległość - nie bierze z kół. Poza tym RAV4 może mieć 17, 18, 19 cali, w zależności od wyposażenia. Ponieważ rozmiar kół może mieć wpływ na emisję CO2 to każdy rozmiar kół wymaga osobnej homologacji na cały samochód. A to dodatkowe koszty
Radar tak, mierzy odległość, ale prędkość auta pobierana jest z abs. I chyba raczej na tej podstawie komputer wylicza moment i siłę hamowania?
 Jeśli nawet obwód koła różni się o 1%, to przy prędkości maksymalnej, może się okazać ze akurat zabraknie tych kilkunastu cm do kolizji.
Co do homologacji w corolli, ja mam na wlepie dopuszczenie tylko jednego rozmiaru opon 16 calowych. Wersja style ma 17. I tak dalej, czyli na każdą wersję trzeba zrobić osobną homologację, a wersje różnią się tylko opcją wyposażenia. Więc co za różnica czy po zrobieniu trzech homologacji na tą samą budę, nie pozwolą mieć róznych rozmiarów kół? Koszt jest teoretycznie ten sam, Buda i trzy rozmiaru kół, czy trzy budy z kołami. Przecież fizycznie różnią się tylko tym 1% obwodu koła. Ogólnie w specyfikacji podana jest ta sama wartość co2 dla każdej wersji corolli.

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 18 Kwietnia 2024, 08:32:58 »
Hej,
co do pytania głównego - auto zostało sprzedane. Natomiast zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia związana z akumulatorami. Jak w przypadku napędów hybrydowych Toyoty akumulatory trakcyjne znoszą dłuższy postój ? Mam jeszcze na oku nowe auto które mogło stać kilka miesięcy już u dealera i jakoś nie wierzę, że ktokolwiek mógł się przejmować zaleceniami/procedurami producenta odnośnie akumulatorów.

Pzdr.

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 18 Kwietnia 2024, 11:37:35 »
Natomiast zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia związana z akumulatorami. Jak w przypadku napędów hybrydowych Toyoty akumulatory trakcyjne znoszą dłuższy postój ? Mam jeszcze na oku nowe auto które mogło stać kilka miesięcy już u dealera i jakoś nie wierzę, że ktokolwiek mógł się przejmować zaleceniami/procedurami producenta odnośnie akumulatorów.
Moja toyota stała (na mrozie, przysypana śniegiem) 2 miesiące i nie miało to żadnego wpływu na aku trakcyjny ani kwasowy 12 V

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl