To ja się podepnę z innym przypadkiem, ale w sumie z tym samym problemem co w temacie.
Polacy poprawili Toyotę. Masz takie auto - musisz to wiedzieć! Dlaczego hybryda nie odpala?Robert Mularczyk – Toyota Central Europe (od 2:10 na filmie)https://youtu.be/x5rfXmzlSjU?si=aE1OSJAzaWSxwLNVMoja przygoda z niemożliwością odpalenia hybrydy.
Przypadek pierwszy wycieczka 20 km do wulkanizatora na wymianę opon. Po wymianie (ok. 10-15 min) nie można było uruchomić samochodu. Trudno mi określić co w tym czasie robili z samochodem, jaki był jego status (włączone światła, radio, etc.), ale na pewno nie trwało to dłużej niż 15 min. Finalnie samochód został odpalony z boostera.
Przypadek drugi status samochodu bardziej kontrolowany przeze mnie.
1 odpalenie i przejazd EV (bez uruchomienia silnika spalinowego) 20 m na działkę obok celem umycia samochodu.
2 odpalenie i przejazd EV (bez uruchomienia silnika spalinowego) 20 m na działkę obok do cienia celem odkurzenia i woskowania samochodu.
3 odpalenie i przejazd EV (bez uruchomienia silnika spalinowego) kilka metrów do garażu.
4 odpalenie tego samego dnia wieczorem już było niemożliwe – objawy: odbicie wciśniętego pedału hamulca, brak wyświetlanych standardowych komunikatów przy uruchamianiu samochodu, przy zamykaniu lusterka składały się spokojnie 3x dłużej (co sugerowałoby na niskie napięcie w akumulatorze).
Finalnie samochód został odpalony od samochodu sąsiada.
Myślałem, że coś jest na rzeczy więc pojechałem do serwisu i poprosiłem o sprawdzenie. Oczywiście dopytałem, czy testy wykonywane są zgodnie z nową procedurą oraz nowymi dedykowanymi miernikami. Samochód zostawiony na noc, jeden test wykonany tego samego dnia o 17:00, drugi następnego dnia 6:34. Wynik: akumulator sprawny.
Próbowałem wyjaśnić przy odbiorze z czego mógł wynikać problem z uruchomieniem samochodu i doradca serwisowy stwierdził, że w drugim przypadku (mycie samochodu) owszem wyłączałem samochód, ale nie zamykałem go przez co przez cały czas mycia do momentu wjechania do garażu samochód był w trybie „czuwania” i ciągłego minimalnego poboru prądu.
Serio ?? Rzeczywiście tak jest ?? Oczywiście nie widzę problemu i mogę bawić się w zamykanie samochodu po każdym przestawieniu w inne miejsce, ale jakoś to do mnie nie przemawia (choć nie twierdzę, że się nie mylę).
Druga sprawa, czy powinienem przynajmniej raz wymusić włączenie silnika spalinowego i naładować akumulator, żeby rozwiązać problem ?? Nie wiem może w hybrydach tak jest, że ultra krótkie przebiegi bez uruchomienia silnika spalinowego i 3-4 krotne uruchomienia hybrydy tak szybko rozładowują akumulator.
Link do wyników testów:
http://gofile.me/6DqCG/jQN9T8D9N