Zastanawiam się co zmusza takich ludzi do pisania tych swoich "mądrości".... Nie masz pojęcia jak jeżdzą ludzie do których piszesz te teksty, ale oczywiście błyszczysz, a nawet znasz słowo vhdl - gratuluje, ja ostatni raz programowałem w vhdl 25 lat temu, na politechnice, i nie wiedziałem że ktokolwiek jeszcze czegoś takiego używa. Za to o szynach can masz widać zerowe pojęcie.
Aha no i muszę się odnieść, bo się uduszę

Otóż, nawet średnio inteligentna EJAJ pisze, że:
Yes, VHDL is still used in the automotive industry as of 2026. It is particularly valued for its strong typing, reliability, and structured approach, which are crucial for safety-critical and complex systems. VHDL is commonly employed in the design and verification of digital circuits for automotive applications, including advanced driver assistance systems (ADAS) and other electronic control units (ECUs). The language is also supported by industry standards and working groups, such as the German automotive organization VDA, which uses VHDL-AMS (a mixed-signal extension of VHDL) for modeling and simulation in automotive system design
Zatem szanowny adwersarzu, nie wiem jaką politechnikę kończyłeś, ja szacowną i na kierunku szacownym, zatem spieszę z odpowiedzią - TAK, VHDL jest dalej używany, tak jak 100 innych "legacy programming languages". I nie wiem jakie miałeś oceny z matematyki i prawdopodobieństwa, ale chyba nie doczytałeś jak działa prawdopodobieństwo skoro kompletnie lekceważysz taką ewentualność, że oto jakieś badziewie z chin wyłączy coś niespodziewanie (no żodyn się tego nie spodziewoł

).
A immobilizer to coś co pozwala uruchomić silnik, ale NIGDY go nie zatrzyma gdy już się uruchomi. A taki składak chiński jak najbardziej może zrobić coś czego nie przewidzisz, przykładowo wyprogramować Ci PCS'a w trakcie jazdy.
Ale wiem dla Ciebie to czarna magia...