Autor Wątek: Wymiana tarcz i kocków przy prebiegu 80.000km.  (Przeczytany 6993 razy)

Offline P.Sz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris I hubrid
Wymiana tarcz i kocków przy prebiegu 80.000km.
« dnia: 23 Kwietnia 2024, 09:55:35 »
Witam.
Kupiłem Toyotę Auris hybryda kombi 2018r. Auto generalnie ma prejechane 80.000 tyś i całkowicie starły mi się klocki hamulcowe z tyłu.
Moje pytanie czy jest możliwe aby przy takim przebiegu starły się klocki czy coś kombinowane pez przebiegu???

Offline Rekultywator

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wymiana tarcz i kocków przy prebiegu 80.000km.
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwietnia 2024, 10:07:45 »
Witam.
Kupiłem Toyotę Auris hybryda kombi 2018r. Auto generalnie ma prejechane 80.000 tyś i całkowicie starły mi się klocki hamulcowe z tyłu.
Moje pytanie czy jest możliwe aby przy takim przebiegu starły się klocki czy coś kombinowane pez przebiegu???
Klocki to element zużywalny. Jeśli ktoś katował samochód i witał się z przechodniami na każdym skrzyżowaniu bo łeb latał do przodu o deptania to oczywiście że jest możliwe. A jeśli był normalnie użytkowany to jeszcze mógłby z 40000 przelatać bez wymiany. Ja w swoim przy przelocie 50000 mam okładziny po osiem milimetrów.  Także tego

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Kwietnia 2024, 10:29:17 »
Nie wiem, jaki przebieg wytrzymują  klocki w hybrydzie (nigdy nie miałem), ale dziwne jest dla mnie to, że "posypały" się tylne, a przednie są jeszcze dobre...

Offline Rekultywator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Kwietnia 2024, 10:30:29 »
Nie wiem, jaki przebieg wytrzymują  klocki w hybrydzie (nigdy nie miałem), ale dziwne jest dla mnie to, że "posypały" się tylne, a przednie są jeszcze dobre...
To zależy od tylu różnych rzeczy że nikt tu konkretnie nie odpowie. Trzeba pojechać do mechanika niech obejrzy i się wypowie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Kwietnia 2024, 10:49:51 »
Gdzieś mi się obiło o uszy, że w hybrydzie najpierw hamuje rekuperacja, potem tył, a potem przód.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Kwietnia 2024, 10:53:37 »
U mnie w Auris klocki z przodu wytrzymały 200 tys.km intensywnej jazdy miejskiej. Z tyłu wytrzymałyby więcej ale były wymienione przy okazji regeneracji zacisku hamulcowego.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwietnia 2024, 11:15:27 »
170 tys. km z czego u mnie 80 tys. km, oryginalne tarcze i klocki, klocków jest znacznie więcej jak połowa grubości. Auto użytkowane owe 80 tys. km w trójmieście.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Kwietnia 2024, 19:57:26 »
U mnie w Auris klocki z przodu wytrzymały 200 tys.km intensywnej jazdy miejskiej.

Ja jeżdżę nie intensywnie, spokojnie, hamuję najwięcej generatorem. Czy jest możliwe, że przez taką technikę tłoczki z tyłu po prostu zapieką się i stąd to szybkie zużywanie się tylnych hamulców, jak to tu już pisało kilka osób, co mnie bardzo dziwiło, że akurat hamulce z tyłu a nie z przodu?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Kwietnia 2024, 23:22:49 »
Podstawa hamowania to przednia oś, tylna wspomaga. Dlatego przód ma większe tarcze, większe okładziny. Stara zasada: mało używane niszczeje wcześniej niż używane. Jazda dynamiczna powinna dać równomierne zużycia na obu osiach. Jazda emerycka powoduje delikatne użycie na osi tylnej, a to z czasem powoduje osady i zapiekanie syfem zacisków i tłoczków z tyłu. "Nie robi, to gnije".
Dlatego raz w roku należy dobrać się do hamulców, wyczyścić i wyskrobać naloty i inne syfy.
Spalanie - Motostat.pl

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Kwietnia 2024, 12:10:15 »
Trochę się tu zagalopowałeś z tymi informacjami.

Stara zasada: mało używane niszczeje wcześniej niż używane.

To się zgadza, ale ja nie używam hamulców mało, jeżdżę normalnie, tylko hamuję dość delikatnie, generatorem głównie, choć zawsze zdarza mi się przyhamować mocniej, np. jadąc z górki, czy kiedy pieszy nagle wejdzie na jezdnię itp.

Jazda dynamiczna powinna dać równomierne zużycia na obu osiach.

Wcale nieprawda. Po pierwsze - hybryda nie służy do dynamicznej jazdy. To jest auto stworzone do oszczędzania paliwa, do jazdy płynnej, spokojnej i wykorzystywania silnika elektrycznego, choć warunki na drogach powodują, że czasem trzeba gaz nacisnąć mocniej. Przy spokojnej jeździe hamulce też będą zużywały się równomiernie pod warunkiem, że są sprawne. Dynamiczne przyspieszenie, czy mocniejsze hamowanie kłóci mi się z aplikacją MyToyota, gdzie pokazują się komunikaty z tras - gwałtowne przyspieszanie, przyspieszaj łagodniej oraz gwałtowne hamowanie, hamuj łagodniej.

raz w roku należy dobrać się do hamulców, wyczyścić i wyskrobać naloty i inne syfy

Raz w roku to przesada. Zresztą hamulce wymagające przeczyszczenia dają pewne objawy, symptomy jak np. piszczenie, grzanie się. Wystarczy obserwować i da się określić, kiedy hamulce należy rozebrać i przeczyścić, choć można to zrobić zapobiegawczo np. raz na trzy lata. W innym aucie niedawno zaczęło popiskiwać mi przednie koło. Sprawdziłem, że po jeździe koło jest ciplejsze od drugiego. Rozebrałem oba hamulce, przeczyściłem wszystko, przesmarowałem gniazda klocków specjalnym smarem do hamulców i cisza, problem zniknął.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2024, 12:13:05 wysłana przez fynooh »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Kwietnia 2024, 13:10:23 »
Pomijając fakt, że hybrydy wcale nie są przeznaczone do emeryckiej jazdy, to w ramach corocznego przeglądu powinno się hamulce rozebrać, wyczyścić itp. Jest to jedna z podstawowych czynności przy przeglądzie.
Szkoda, że zamiast to wykonać tylko zaznaczają „ptaszka”, że wykonane.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Kwietnia 2024, 20:35:54 »
Pomijając fakt, że hybrydy wcale nie są przeznaczone do emeryckiej jazdy, to w ramach corocznego przeglądu powinno się hamulce rozebrać, wyczyścić itp. Jest to jedna z podstawowych czynności przy przeglądzie.
Szkoda, że zamiast to wykonać tylko zaznaczają „ptaszka”, że wykonane.
Nie wszędzie. U mnie na 2 przeglądach to zrobili na 100%, więc nie jest regułą oszukiwanie klientów na maxa, co nie znaczy, że nie robią tego w ogóle ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Kwietnia 2024, 10:24:19 »
Pomijając fakt, że hybrydy wcale nie są przeznaczone do emeryckiej jazdy

A co to znaczy emerycka jazda? Czy jazda zgodnie z przepisami, to źle? Musowo zapieprzać?? U nas wszyscy jeżdżą spokojnie, w kolumnie, a czasem zdarza się, że ktoś zasuwa, śpieszy się, wyprzedza w niedozwolonych miejscach, w terenie zabudowanym, na ciągłej linii. Sam niedawno zapieprzałem Aurisem, ale teraz jeżdżąc hybrydą, jeżdżę właśnie po "emerycku", jak ty to nazywasz, czyli wolniej i zgodnie z przepisami i uważam, że hybryda służy właśnie do takiej jazdy, tym bardziej, że aplikacja MyT wysyła komunikaty, że czasem np. za ostro przyspieszam, za ostro hamuję.

Sprawdź, czy po jeździe tylne koła, tarcze nie są zbyt ciepłe, może tłoczki się zapiekły.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2024, 10:26:16 wysłana przez fynooh »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Kwietnia 2024, 11:49:13 »
Warto też sprawdzić czy ręczny nie trzyma.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Kwietnia 2024, 19:10:18 »
Ja mało mocno hamuję - krótkie odcinki - jazda miejska małe przebiegi to raz albo dwa razy na miesiąc jak jestem sam na drodze to ze 100/h robię hamowanie awaryjne czyli deptam hamulec na maxa aż do zatrzymania albo kilka takich prób pod rząd. Hamulce mało używane zapiekają się i korodują.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl