Autor Wątek: Dziwne pikanie - Auris I  (Przeczytany 783 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jaaness

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris I
Dziwne pikanie - Auris I
« dnia: 29 Kwietnia 2024, 09:58:56 »
Witajcie
Od prawie 2 lat posiadam Toyotę Auris pierwszej generacji, z pierwszego rocznika produkcji.
Od jakiegoś czasu, słyszę pikanie takie samo jak przy niezapiętych pasach, jednocześnie nie świeci się kontrolka niezapiętych pasów (ani żadna inna). Pikanie pojawia się przy jeździe po nierównościach (przyznaję, że niekonieczne przy tych wolnych) oraz przy skręcie w prawo. Pikanie właściwie nie pojawiało się w zimie, kiedy nawierzchnia była śliska (może spokojniej jeździłam? ). Podczas pikania siedzenie pasażera jest wolne, co najwyżej jest na nim  moja torebka (lekka ;) ).
Sama kontrolka niezapiętych pasów działa prawidłowo i alarm włącza się prawidłowo gdy pasy nie są zapięte.
Czy możecie mi podpowiedzieć co to może być? Czasem są dwa piknięcia, czasem pika i pika aż się "wypika".
Nie mam alarmu, nawigacji czy innych ulepszeń o których pisaliście w temacie z Auris II.
Jeśli by to było ESP to czy nie powinna się świecić kontrolka ESP?
Komputer nie wskazuje błędów - "jeździć, obserwować"

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Dziwne pikanie - Auris I
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Kwietnia 2024, 10:58:57 »
Witamy na forum

A skąd dobiega dźwięk i jaką masz skrzynię biegów?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Jaaness

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Kwietnia 2024, 12:15:02 »
Dźwięk dobiega dokładnie z tego samego miejsca co dźwięk przy braku zapiętych pasów.
Skrzynia manualna

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Kwietnia 2024, 22:00:51 »
Przy lewarku jest kontrolka niezapietego pasa pasażera. Czy w momencie pikania owa kontrolka zaświeca się?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Jaaness

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Kwietnia 2024, 09:29:33 »
[...]jednocześnie nie świeci się kontrolka niezapiętych pasów (ani żadna inna). [...]

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Maja 2024, 21:42:39 »
Witajcie
co najwyżej jest na nim  moja torebka (lekka ;)
Jeśli by to było ESP to czy nie powinna się świecić kontrolka ESP?
Komputer nie wskazuje błędów - "jeździć, obserwować"
WItam jak dla mnie to jest twoja torebka mam auris 2007 i tez mnie wkurza jak pika widziałem ze nawet pare gramów kurtka lub sweter i juz pika siedzenie ze nie ma zapietych pasów
2) czasami pika bo ma cos innego czyli "LOW FUEL" albo cos innego co powinno byc napisane na zegarach kilometrów .....
3) pytanie czy ty masz ESP takie auta nie miały ESP chyba ze to TOP OF the TOP model 2.2 D-CAT
4) komputer nigdy nic nie wskazuje bo wsystko jest spoko.. albo z drugiej strony powiem tak dobrze ze nie wskazujena mojim OPLU starym mnie irituje wszystko palą sie lampki za byłe małe pierdoły.. Auris to porządny wóz ....

Jesli to nie jest napewno torebka to cos innego co powinno byc napisane na LCD tam gdzie kilometry ODO..
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl