Autor Wątek: Pewne auto toyota  (Przeczytany 13573 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stysiushine

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
Pewne auto toyota
« dnia: 01 Maja 2024, 11:57:13 »
Cześć

Na wstępie posiadałem wcześniej hybryde priusa3 i wiem co nie co o autach tego typu.

Jutro jadę po toyote corolla 2020 rok 1.9 z silnikiem 122 km więc ta lepsza 4 generacji.

Auto będzie kupowane w salonie toyoty z programu pewne auto. Samochód ma przebieg 71300 tys km.

Moje pytanie brzmi co ile w hybrydzie wymienią się tarcze klocki wedle harmonogramu serwisowego toyoty, bo ja w moim priusie 3 tarcze I klocki wymieniałem po 90 tys km.

Drugie pytanie co ile w hybrydzie wymienia się płyn hamulcowy  bo jedni mówią że raz na 2 lata albo co 30 tys km. drudzy że co 60 tys ja wymieniałem co 30 tys km

Pytam dlatego że jutro nie chce się dać wydymac na mój koszt do wymiany tarcz klocków i płynu hamulcowego.

Ostatnie pytanie na co zwracać uwagęu nich przy kupnie

A może ktoś ma z was serwisowke do corolla 2020 albo link.do.pobrania harmonogramu ?

Z góry dzieki

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Pewne auto toyota
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Maja 2024, 12:35:19 »
co zwracać uwagęu nich przy kupnie

Na wszystko począwszy od działania elementów samochodu, klimatyzacji, oświetlenia, parujacych reflektorów, powłoki lakierniczej.... , niech Cie nie zwiedzie że to sprzedaje salon, z flagą Toyoty przed budynkiem.

Domagaj się przekazania dokumentu z przeglądu tego pojazdu i zeskanuj go sobie bo się przyda. Z pewnym ma to niewiele wspólnego poza tym, że budynek stoi cały czas w tym samym miejscu i nie zniknie.

Dokładnie też przeczytaj warunki "pewnego auta" żebyś nie był zawiedziony.

Hamulcowy co 2 lata lub 30kkm, tarcze i klocki według zuzycia
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2024, 12:51:29 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline stysiushine

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Maja 2024, 13:35:57 »
Dokumentu z przeglądu samochodu ? Możesz rozwinąć myśl.

Rozumiem że mam dostać, dokumenty od testów samochodu u nich w placówce, książkę serwisowa, testy z badań u nich.

Offline stysiushine

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Maja 2024, 13:44:46 »
To rozumiem że u nich sprawdzę całe auto a jechać na szarpaki i stacje kontroli pojazdow

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Maja 2024, 16:14:25 »
Poproś o raport z przeglądu pojazdu (nawet na emaila by wysłali) bo takowy posiadają i musieli wykonać przed wystawieniem go na sprzedaż. Jest tam zawarte zestawienie wszystkich informacji o stanie pojazdu, pomiar grubości powłoki, opon, hamulców, stan funkcjonalny poszczególnych ukladow, ilość kluczyków etc. oraz dodatkowe uwagi jak obecność trójkąta i gaśnicy, rezerwy pelonwymiarowej/zestawu naprawczego opon...

Wszak to pewne auto :)

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=56398.0
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline stysiushine

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Maja 2024, 16:43:14 »
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, jeżeli jeszcze cię mogę pomęczyć to doradź czy oblecieć auto miernikiem niby nic nigdy nie było robione (lakierowane ) i czy warto auto wziac na stację kontroli pojazdow czy to u nich można zrobić wtedy 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Maja 2024, 16:47:48 »
Jak będzie pełny raport z przejęcia auta, to wszystko tam o nim będzie, m/I grubość powłoki, stan hamulców, zawieszenia itp.
Oni to robią przed odkupem.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline stysiushine

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Maja 2024, 18:58:18 »
A jeszcze jedno ta corolla ma zalany olej 5w30 co jest dla mnie dziwne bo na rekomendacji na stronie toyoty jest 0w16 oni twierdzą że zalali taki bo to olej rekomendowany przez serwis toyoty, jest to dla mnie dziwne bo ja w priusie 3 łam 0w20 a w priusie 4 leję 0w16

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Maja 2024, 19:14:50 »
Tak robi się  w autach flotowych, po taniości.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline stysiushine

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Maja 2024, 20:22:55 »
Czyli co sugerować im przed kupnem zmianę na rekomendowany olej 0w16 czy olać dla spokoju i samemu zmienić?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Maja 2024, 20:49:15 »
Ja na Twoim miejscu skupionym się na ustaleniu kto użytkował wcześniej to auto. Bo jak był olej 5w30 to jest duże ryzyko p, że Corolla śmigała na Uberze itp.

Offline stysiushine

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Maja 2024, 20:56:12 »
Myślę że na uberze nikt nie śmigał bo przebieg  70 000 tys km.to dziwne aby uber, śmigał po sprawdzeniu na historiapojazdu.gov.pl jest ze kupiony był na firmę pierwsza rejestracja 20.05.2021 a odkupiony przez toyote 23.10.2023 więc myślę że to nie uber.

Moje pytanie czy  żądać wlanie 0w16 czy jak ? Bo jutro.jade.po auto

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Maja 2024, 21:09:47 »
Na Uberach itp. nie robią dużych przebiegów.
W tych aplikacjach przychód generuje „trzaśnięcie drzwiami”, wiec im krótsze trasy tym lepiej.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Maja 2024, 21:20:45 »
To ten wóz?

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-corolla-toyota-corolla-1-8-kombi-hybrid-comfort-czujniki-przod-tyl-ID6G4qSP.html

Ma bardzo dziwna historię Serwisową. Poproś by Ci ja udostępnili i zapytaj czy były wykonane wszystkie przeglądy zgodnie z interwałem.
Obejrzyj dokładnie stan hamulców/wykonaj badanie na skp bo pojazd od roku stoi w miejscu a jego licznik wzrósł o kilka km przez rok...
Poproś o pomiar stanu akumulatora, bądź przy tym osobiście.
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2024, 21:24:34 wysłana przez Colin »

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Maja 2024, 21:56:22 »
Jeśli to auto z aukcji podlinkowanej przez Colina to zwróć uwagę, że auto 1 właściciel zbył 21.07.2023
Kolejna sprawa to ubezpieczenie które się zazwyczaj zawiera  na pełny rok. Pierwsza rejestracja .... 15 marca a ubezpieczenie ważne do 11 sierpnia 2024  coś sie rozjechało

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl