Autor Wątek: Ewolucja Rav4 gen 5  (Przeczytany 12366 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
Odp: Ewolucja Rav4 gen 5
« Odpowiedź #75 dnia: 11 Maja 2024, 09:58:27 »
Brakuje mi w tym artykule rozróżnienia na różne typy napędu na 4 koła.

Jednak napisali o rzeczy najważniejszej w codziennej jeżdzie 80% kierowców. System ESP.
Mi AWDi i wcześniej 4x4 przydaje się czasami przy dojeździe do domu na wsi. Oczywiście C-HR z FWD też bez problemu dojeżdża. Różnicę jednak widać w prowadzeniu auta po zabłoconych, pełnych wody koleinach. RAV4 AWDi jedzie jak po sznurku, a C-HR FWD lekkim slalomem.
Jednak nawet w miejskiej jeździe AWDi w tak cięzkim samochodzie jak RAV4 poprawia ruszanie, zwłaszcza na śliskiej nawierzchni.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #76 dnia: 11 Maja 2024, 16:03:41 »
ravka nie ma zadnej szpery, więc awd-i to kluczowa sprawa. fwd mieli kołami przy starcie nawet na suchym asfalcie. awd startuje jak z procy, zwłaszcza ze ten napęd nie ma żadnej zwłoki. to kluczowa sprawa w codziennej eksploatacji, dlatego wolałbym nawet style awd niż exe fwd..

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #77 dnia: 11 Maja 2024, 16:56:12 »
fwd mieli kołami przy starcie nawet na suchym asfalcie.
To dużo zależy od samochodu. Bardzo łatwo łapałem taki poślizg przy ruszaniu Priusem+. Z C-HR na takich samych oponach prawie się nie zdarza. Silnik ten sam. RAV4 AWDi postarałem się tak, że zerwałem przyczepność przy ruszaniu. Naprawdę się postarałem, bo przy zwykłej jeździe to prawie niemożliwe.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #78 dnia: 11 Maja 2024, 17:19:48 »
ravka nie ma zadnej szpery, więc awd-i to kluczowa sprawa. fwd mieli kołami przy starcie nawet na suchym asfalcie. awd startuje jak z procy, zwłaszcza ze ten napęd nie ma żadnej zwłoki. to kluczowa sprawa w codziennej eksploatacji, dlatego wolałbym nawet style awd niż exe fwd..
Witam , od 2020 r miałem RAV 2,0 manual FWD , przy delikatnym operowaniu gazem nie
miałem problemu z mieleniem przednich kół , nawet zimą na oponach oczywiście zimowych. Przy zakupie w 23 r RAV 4 HEV nawet nie rozważałem zakupu z tylnym napędem , ten przedni napęd jest świetny , auto prowadzi się bardzo dobrze , jest
lżejsze choć ma ograniczenia , holowanie przyczepy tylko do 800 kg.
pozdrawiam kolegów z napędem FWD , pozostałych również
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #79 dnia: 13 Maja 2024, 19:10:33 »
RAV4 AWDi postarałem się tak, że zerwałem przyczepność przy ruszaniu. Naprawdę się postarałem, bo przy zwykłej jeździe to prawie niemożliwe.
A mi się zdarza zabuksować kołami w AWD, nawet na suchym asfalcie. Mam taki wyjazd z pracy, że trzeba wyjechać z małej uliczki na taką dość ruchliwą, gdzie często trzeba polować na choćby niewielką przerwę między samochodami, więc ruszam dynamicznie że skręconymi kołami. Fakt, że na wyprostowanych chyba mi się nie zdarzyło

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #80 dnia: 13 Maja 2024, 20:28:01 »
Już Pertyn na to zwracał uwagę, że w AWD-I zrywa przy skręconych nawet lekko kołach (miał tak przy wymijaniu).
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #81 dnia: 14 Maja 2024, 07:00:29 »
Już Pertyn na to zwracał uwagę, że w AWD-I zrywa przy skręconych nawet lekko kołach (miał tak przy wymijaniu).
RAV 4 PHEV moze zerwac przyczepnosc nawet na suchym asfalcie przy ostrym ruszaniu i kolach wyprostowanych.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #82 dnia: 14 Maja 2024, 09:43:23 »
Wszystko sie zgadza. Też mi się zdarzyło zerwać przyczepnośc kół przy ruszaniu ale ostrym i na skręconych kolach. Bardzo pomaga tez w tym tryb S przekladni. Natomiast przy FWD w Tucsonie to trochę mocniej przyspieszając po wrzuceniu dwójki potrafił zerwać i w sumie to o tym piszemy w kontekscie wygody jeżdżenia AWD i FWD.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #83 dnia: 14 Maja 2024, 14:29:06 »
Dzisiaj trochę po mieście pokrążyłem i dwukrotnie udało mi się delikatnie zapiszczeć oponą przy włączaniu do ruchu ale to piszczy raczej ta opona od wewnętrznej, odciążona przez skręcanie i przerzucenie środka ciężkości na drugą stronę. Przez dużą moc (przynajmniej jak dla mnie przyzwyczajonego do jazdy autami o 100KM słabszymi) nie jest to aż taki prosty manewr bo dzieje się to bardzo szybko a samo auto mocno wyrzuca na zewnątrz łuku pomimo skręconych kół także trzeba tu "powalczyć" aby trafić w pas ruchu żeby zaraz w mgnieniu oka wyprostować kierownicę ;p
Ale jak tak teraz myślę kiedyś też 100KM Yariską wystrzeliłem z podporządkowanej w lewo i musiałem gazu odpuścić żeby wyrobić się na pas i nie zahaczyć o krawężnik bo też wynosiło dość znacznie na zewnątrz. Chyba taka to cecha FWD a w rawce AWD-i dodatkowo tył też przecież pcha auto do przodu a nie w kierunku gdzie są skręcona koła więc efekt "wypadania" jest nieco większy.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #84 dnia: 14 Maja 2024, 15:08:55 »
To tak nie działa. Wychodziłoby, że auto AWD jest bardziej podsterowne od FWD a tak nie jest. Gdy tylne kola nie pchają (FWD) to przednie łatwiej zrywają przyczepność. Jeśli dodatkowo są skręcone to przez tą utratę przyczepności słabiej kierują i auto jedzie prosto. W RAV4 moc tylnego silnika jest znacznie mniejsza od przodu dlatego jak sie mocniej przyciśnie to pojawia się efekt poodbny jak w FWD ale jednak mniejszy. 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl