Hej
Nie znalazłem odpowiedniego działu z wyborem auta, jeśli taki jest, proszę o przeniesienie wątku. Do rzeczy: planuję zakup auta z racji powiększającej się rodziny, obecnie 2+1, docelowo 2+2. W rodzinie same toyoty, ja obecnie jeżdżę Hondą Accord VIII sedan. Główny powód zmiany to mały bagażnik w sedanie. Po przewertowaniu praktycznie całego rynku samochodów stanęło obecnie na dwóch hybrydach: Corolla E21 Kombi z roczników 2019-2020 lub Ravka z roczników 2016-2017. Obie w najmocniejszych wersjach silnikowych ( Ravka ma jedną ) i najlepszym wyposażeniu.
Plusy Corolli:
- nowszy rocznik
- nowsza generacja hybrydy
- większy bagażnik
- niższe spalanie
Minusy Corolli:
- mała przestrzeń w kabinie
Plusy Ravki:
- duża przestrzeń w kabinie
Minusy Ravki:
- większe spalanie
- starsze roczniki
- starsza hybryda
- mniejszy bagażnik
Wypożyczyłem sobie Corollę na weekend, zrobiłem nią prawie 800 km, osobiście jestem bardzo na tak, ale całe otoczenie zgodnie stwierdziło że to auto jest za małe. Auto ma być pierwszym i główynm w rodzinie ( druga jest yariska ), ma służyć mi głównie na dojazdy do pracy autostradą i miasto w proporcji 80:20, na trasę do dziadków i kilka razy w roku wypad na weekendy/wczasy. Teoretycznie Corolla same plusy i jeden minus, ale nie wiem czy nie dosyć znaczący. Ogólnie jechaliśmy teraz w trójkę i jeden fotelik i wszyscy się pomieścili, no ale nie było jakiegoś większego komfortu i luzu. Doradźcie proszę, może jakiś argument wpłynie na decyzję.
Dzięki!