Autor Wątek: Wybór auta - Corolla E21 vs RAV4 IV Gen  (Przeczytany 5649 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wybór auta - Corolla E21 vs RAV4 IV Gen
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Maja 2024, 00:28:06 »
Jak polubiłeś hybrydę to już plus :)
W przyszłości do corolli możesz dodać box dachowy, w ravce może być za wysoko.
Ja osobiście wybrałbym corollę. Natomiast kupujesz używkę i może się okazać, że przy założonych kryteriach trudno trafić fajny egzemplarz, więc ostatecznie przeglądałbym oba modele. Powodzenia :)
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline blazejma

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Maja 2024, 11:16:46 »
Myślałem jeszcze o Prius+ ( Tata ma Priusa zwykłego ), ale nie podoba mi się ten plastik wewnątrz...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Maja 2024, 11:35:33 »
Tak, ten plastik-fantastik w Priusie+ mnie też od razu odrzucił… Pojechałem takiego obejrzeć, wsiadłem i zaraz wysiadłem. Nie mogłem na niego patrzeć…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Maja 2024, 13:44:01 »
Damian - ja osobiście byłem mile zaskoczony, bo siedziało mi się za kierownicą całkiem wygodnie ( mając w głowie przesiadkę z segmentu D na C ) i nie odczuwałem zmęczenia. Pasażerka obok też na brak miejsca nie narzekała,  Z tyłu z kolei wszyscy stwierdzili że niski sufit i ciężko się wychodzi. Jeśli chodzi o gaz w Ravce - wiem, myślałem o tym, ale u siebie w obecnym aucie gazu nie montowałem i chyba chciałbym przy tym pozostać.
Ale czegoś tu nie rozumiem - skoro Tobie i pasażerce jest z przodu wygodnie to kto narzeka na tył? Dziecko? ;) Przy 2+2 to i tak będą z tyłu jeździć tylko dzieci i sugeruj się tym czy im będzie wygodnie (a pewnie będzie).
Za około 100k kupisz też Camry w hybrydzie - tam nikt nie może narzekać na miejsce w kabinie, bagażnik większy niż w Hondzie ale dalej sedan.

Osobiście gydybm miał kupić Rav4 IV gen a nowszą Corollę 2.0 to poszedłbym w Corollę.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Maja 2024, 14:19:10 »
Mam Corollę Sedan. Mierzę 191cm. Fotel mam na 4 "ząbku" od max odsunięcia - w tym ustawieniu ręce na kierownicy w pozycji "za dziesięć druga" lekko ugięte w łokciach, przy wciśniętym sprzęgle lewa noga lekko zgięta w kolanie.
Prawy fotel odsunięty tak samo. Córka 182cm i zięć 199cm swobodnie siedzą tyłu, muszą tylko uważać na głowy przy większych bujnięciach.
Myślę więc, że dla rodziny 2÷2 Corolla kombi będzie ok.

Offline blazejma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Maja 2024, 16:29:15 »
Damian - ja osobiście byłem mile zaskoczony, bo siedziało mi się za kierownicą całkiem wygodnie ( mając w głowie przesiadkę z segmentu D na C ) i nie odczuwałem zmęczenia. Pasażerka obok też na brak miejsca nie narzekała,  Z tyłu z kolei wszyscy stwierdzili że niski sufit i ciężko się wychodzi. Jeśli chodzi o gaz w Ravce - wiem, myślałem o tym, ale u siebie w obecnym aucie gazu nie montowałem i chyba chciałbym przy tym pozostać.
Ale czegoś tu nie rozumiem - skoro Tobie i pasażerce jest z przodu wygodnie to kto narzeka na tył? Dziecko? ;) Przy 2+2 to i tak będą z tyłu jeździć tylko dzieci i sugeruj się tym czy im będzie wygodnie (a pewnie będzie).
Za około 100k kupisz też Camry w hybrydzie - tam nikt nie może narzekać na miejsce w kabinie, bagażnik większy niż w Hondzie ale dalej sedan.

Osobiście gydybm miał kupić Rav4 IV gen a nowszą Corollę 2.0 to poszedłbym w Corollę.

Żona obecnie jeździ z tyłu z Młodym obok fotelika. I twierdzi, że po prostu nie jest to dla niej żadna zmiana na plus jeśli chodzi o wielkość auta. A SUV byłby taką zmianą. Camry niestety odpada, bo ma taki sam rodzaj bagażnika, a to miałbyć główny powód zmiany auta. Gdyby Avensis był w kombi z takim silnikiem hybrydowym jak Corolla, byłby ideał...
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2024, 16:31:53 wysłana przez blazejma »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Maja 2024, 16:30:14 »
To zostaje RAV4.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline blazejma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Maja 2024, 16:34:34 »
A macie może porównanie, jak wygląda komfort jazdy tymi autami w trasie i poziom szumu na autostradzie? Bo otrzymałem też komentarz, że strasznie zapieprzałem i że było to bardzo czuć w aucie. Corolla, prędkość ok. 160 km/h ). Może Ravka z racji wielkości jest bardziej komfortowa?

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Maja 2024, 20:21:16 »
Corolla, prędkość ok. 160 km/h ). Może Ravka z racji wielkości jest bardziej komfortowa?
Nie jest.
Jeżdżę corollą, pare razy była okazja rav4.
Na autostradzie w corolli jest ciszej.
Nie rozumiem u Ciebie jednego.
Po co Ci hybryda jesli masz proporcje autostrada/miasto 80% do 20% aż się prosi o "dizla"

Mam znajomego który przesiadł się sluzbowo w leasingu z superba w dieslu na 2,5 litrowa camry w hybrydzie.
Jego praca to 8 razy w miesiacu ślask-Holandia i spowrotem.
Facet jest poprostu zniesmaczony a świadomosć że jeszcze dwa lata przed nim przyprawia go o ból głowy.

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline blazejma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Maja 2024, 08:37:43 »
Odpowiedź jest prosta: budżet jakim dysponuję pozwala mi na zakup diesla z przebiegiem ok. 150-200k km, co w przypadku diesla może w najbliższym czasie generować problemy z pompą wody, pompą wysokiego ciśnienia, wtryskami, rozrządem, termostatem, DPFem, a z tyłu głowy mam też, że te skrzynie nie są idealnie bezawaryjne. Rozważałem Superba i Smaxa.

Corolla, prędkość ok. 160 km/h ). Może Ravka z racji wielkości jest bardziej komfortowa?
Nie jest.
Jeżdżę corollą, pare razy była okazja rav4.
Na autostradzie w corolli jest ciszej.

Które generacje?
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2024, 08:40:10 wysłana przez blazejma »

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Maja 2024, 09:36:09 »
Przymierz się do do tej Ravki bo czasem SUV daje złudne uczucie większej kabiny. Miałem Mazdę CX5 i kiedy moja żona 160cm wzrostu siedziała z przodu a za nią był fotelik w bazie to miała kolana na schowku pasażera. Jedyny plus to miejsce nad głową.
Rav4 będzie też głośniejsza w trasie z uwagi na aerodynamikę kiosku ruchu.
Przy Twoim docelowym 2+2 zona i tak będzie jeździła z przodu gdzie jest jej wygodnie więc nie robiłbym tu problemu :-)

Offline blazejma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Maja 2024, 11:33:36 »
Chciałbym wypożyczyć Ravkę, ale w wypożyczalniach są tylko ostatnie generacje, IV chyba już nigdzie nie dostanę... A nowa Corolla kombi od ostatniej Avensis kombi jest dużo mniejsza w środku, ktoś wie?

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Maja 2024, 12:12:14 »
Znajdź takie auto do sprzedania w Twojej okolicy i po prostu jedź je obejrzeć.

Offline blazejma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Maja 2024, 12:29:55 »
W taki sposób to oczywiście już oglądałem, ale to kompletnie nie to samo. Po krótkiej przejażdżce nie jestem w stanie odpowiedzieć, czy SUV mi odpowiada, czy nie. :)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Maja 2024, 12:35:43 »
W RAV 4 gen nie odrzuca cię wnętrze z przed epoki i przestarzałe multimedia ?
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl