Autor Wątek: Jaki akumulator siedzi fabrycznie w MY2024? (60Ah?) wsadzę więcej?  (Przeczytany 3304 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xclone

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Executive
Hej.

wiecie może jaki aku siedzi w nowych RAV4? Sprawdzał ktos co tam można większego wstawić w te komorę, żeby nakarmić wzmacniacz z głosnikami i SUBem?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Jaki akumulator siedzi fabrycznie w MY2024? (60Ah?) wsadzę więcej?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Czerwca 2024, 16:06:10 »
Nie jestem przekonany, że akumulator 12V o większej pojemności coś poprawi, gdyż w hybrydzie jest słabe ładowanie, tzn. bardzo oszczędne.
Jak widzę jakie są okresy ładowania (ponad 14V) podczas jazdy to się nie dziwię, że akumulator 12V bardzo łatwo można wykończyć.

Poniżej zapis z wczoraj - trochę jeździłem, ten dłuższy fragment z napięciem 14,35V to kilkadziesiąt minut postoju z włączonym napędem gdy ładowałem coś tam do auta

A tu z dziś - z rana po 8 do pracy, a potem koło 14 jazda w kilka miejsc.

Jak widać momenty gdy akumulator jest ładowany nie dominują, delikatnie rzecz ujmując. ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2024, 16:15:16 wysłana przez Markid »

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Czerwca 2024, 16:24:27 »
Poniżej zapis z wczoraj
czym to mierzysz?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Czerwca 2024, 16:32:53 »
BM2 z Ali....

Offline xclone

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Executive
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Czerwca 2024, 22:31:19 »
szlag... to jest jakis dobry sposób na zasilenie porządniejszego audio w RAV4? czy po prostu wyłączać wszystko na postoju? i tak super rzadko zdarza sie, że mam cos na postoju (na wyłączony silniku) włączone - przeważnie i tak uruchamiam samochód i chodzi sobie na jałowym jak cos robię... ale to co mówicie oznacza, że od dzisiaj muszę tego pilnować... :/
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2024, 22:43:37 wysłana przez xclone »

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Czerwca 2024, 07:07:29 »
Nie jestem przekonany, że akumulator 12V o większej pojemności coś poprawi, gdyż w hybrydzie jest słabe ładowanie, tzn. bardzo oszczędne.
Jak widzę jakie są okresy ładowania (ponad 14V) podczas jazdy to się nie dziwię, że akumulator 12V bardzo łatwo można wykończyć.

Poniżej zapis z wczoraj - trochę jeździłem, ten dłuższy fragment z napięciem 14,35V to kilkadziesiąt minut postoju z włączonym napędem gdy ładowałem coś tam do auta

A tu z dziś - z rana po 8 do pracy, a potem koło 14 jazda w kilka miejsc.

Jak widać momenty gdy akumulator jest ładowany nie dominują, delikatnie rzecz ujmując. ;)

W benzynie 2.0 jest podobnie. Na tym samym koniu jeździmy.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Czerwca 2024, 10:41:51 »
On tak oszczędnie to 14V załącza bo zapewne widzi przed uruchomieniem że akumulator jest w "dobrym" stanie mierząc napięcie czy rezystancje oraz może ile mocy akumulator przyjmuje na 14V. Miałem tak kiedyś w Kii, notorycznie jeździła na ok 12,8V i 14,4V odpalała tylko na światłach mijania. Na sam koniec życia akumulatora od 2-3 lat (wymieniłem aku po 9) nie widziałem żeby auto utrzymywało napięcie poniżej 14V. Obecnie mam tam "jakiś nowy" ale też nie widziałem żeby sobie radośnie jeździł na 12,8V także nowemu akumulatorowi zdecydowanie nie wróżę 9 lat życia ;p a jest rzekomo pojemniejszy przy jednocześnie mniejszej wadze i wymiarach.

Większy akumulator jak najbardziej pomoże, nawet jeśli 14V pojawia się chwilami to większy akumulator przez taką chwilę przyjmie więcej prądu niż mniejszy a przy wyłączonym aucie pobór jest taki sam więc z pojemniejszego akumulatora mniej energii odejdzie niż z mniejszego.

Jeśli miałbyś już wybierać to lepiej mniejszy ale z górnej półki, może i EFB albo nawet AGM niż większy ale jakiś badziew.

Dzisiaj jadę do elektryka na wpięcie kamerki z trybem parkingowym do akumulatora, jak trochę danych zbiorę (też mam BM2) to dam znać jak to się zachowuje, czy auto wykrywa większe rozładowanie i częściej będzie trzymał ponad 14V itp. no i czy mi auto kiedyś nie odpali ;P akurat dzisiaj tata coś podpytał o starter bo mu corolla nie odpaliła któryś raz też w aucie z 2020r a kamerek nie ma...

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Czerwca 2024, 10:58:26 »
To będzie ciekawe - obserwacja co się dzieje z aku po podłączeniu kamerki z trybem parkingowym.
Warto co jakiś czas zaglądać do nagrań parkingowych aby sprawdzać jak długo jest w stanie nagrywać.

U mnie po podłączeniu kamerki z trybem parkingowym z adapterem odcinającym zasilanie ale bez powerbanku czas rejestracji był bardzo krótki.
Z tego co pamiętam - po dłuższej jeździe (3..4 h) rejestracja na parkingu trwała kilka godzin.
Natomiast przy codziennych jazdach po ok 40..60 min spadała do niecałej godziny.
Po kilku miesiącach użytkowania kamerki miałem pierwszy pad akumulatora i konieczność użycia jump startera.
Po tym odłączyłem tryb parkingowy i wróciłem do niego dopiero po instalacji powerbanku - od tego czasu nie miałem problemu z aku, czas nagrań wystarcza na cała noc.
Faktem jest też, że od ok 2 lat codzienne trasy mi się wydłużyły do ok 1,5 godz - powerbank ma czas się naładować (pełne ładowanie ok 80 min).

Obawiałem się czy czasem BM2 nie przyczyni się do padu aku ale pomierzyłem prąd pobierany przez BM2 i jest mniej więcej taki jak w danych technicznych:
1 ... 1,5 mA gdy nie działa apka z połączeniem BT,
2 ... 3 mA gdy apka na smartfonie jest połączona po BT z BM2.

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Czerwca 2024, 23:37:17 »
W temacie akumulatora 12V. Po odebraniu samochodu przejechałem 302km i zostawiłem samochód na 18 dni na lotnisku. Przed powrotem kupiłem power bank rozruchowy. Okazał sie całkowicie niepotrzebny samochód bezproblemowo uruchomił sie po 18 dniach postoju.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Czerwca 2024, 07:11:59 »
Przed powrotem kupiłem power bank rozruchowy
Czy mógłbyś podać konkretny produkt? Ja również będę zmuszony pozostawić auto na parkingu otwartym na 15 dni. Muszę kupić powrbank, nawet jeśli okaże się niepotrzebny.
Pozdrawiam,

Offline krzy.sc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: EXE AWD-I
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Czerwca 2024, 09:36:46 »
Ja kupiłem taki " Baseus Rozrusznik/Jump Starter Pro+ 1200A"

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Czerwca 2024, 11:11:28 »
Przed powrotem kupiłem power bank rozruchowy
Czy mógłbyś podać konkretny produkt? Ja również będę zmuszony pozostawić auto na parkingu otwartym na 15 dni. Muszę kupić powrbank, nawet jeśli okaże się niepotrzebny.
Ja kupiłem awaryjnie w Londynie po lekturze postów na forum na amazonie Utrai T1 https://www.utrai.com/products/jump-starter-t1 i miałem obawy czy przejdzie kontrolę na lotnisku ale było Ok tak więc moim wyborem sie nie kieruj.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Czerwca 2024, 11:24:13 »
To nie musi być żaden wypasiony powerbank z niewiadomo jakim prądem rozruchowym. Od biedy 8-9 połączonych szeregowo paluszków AA też by pewnie dało radę ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Czerwca 2024, 16:07:59 »
A ja jak już kiedyś pisałem kupiłem z Lidla i gdy auto nie odpaliło normalnie, to ten jumpstarter dał radę.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Czerwca 2024, 12:06:58 »
Jaki konkretnie akumulator polecilibyście jak już ten fabryczny dokona żywota? Producent, model, pojemność?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl