Autor Wątek: Odgłosy pompy wspomagania  (Przeczytany 3189 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gregpo

• Gość
Odgłosy pompy wspomagania
« dnia: 02 Sierpnia 2005, 01:27:03 »
Witam.

Od tygodnia jestem posiadaczem Corolli E10 1600 '94 liftback. Eh... Marka VW i inne na długo pozostaną wspomnieniem.
:)

Zrobiłem ok 1kkm. Niemal od początku dochodzą mnie pewne odgłosy metaliczne, najwyraźniej z pompy wspomagania. I tu pytanko: co to może być?

Odgłosy pojawiają sięprzy uruchomieniu auta. Po dłuższej jeździe wydają siębyć mniejsze lub w ogóle brak. Są to takie metaliczne lekko dźwięki, nasilające sięnieco przy kręceniu kierownicą.

Poza tym silnik pracuje bradzo ładnie. Pierwsze stwierdzone spalanie: 60% trasy, z czego część przy większym obciążeniu, 40% miasto - krótkie - od 2 do 6 km podjazdy - wynik: 7.44 literka. Przy tym wykorzystaniu wydaje mi sie niewiele. Jazda w trasie 120 - 130 km (na razie podgoniłem Ją max 160km :) ).

Na sobote mam umowionego mechaniora do rozrządu, filtrów, oleju etc.  Na co warto zwrócić jeszcze uwage przy takim podstawowym przeglądzie nie w ASO? :)

Pozdrawiam
--
gp
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:24:44 wysłana przez Janmor »

Spro-ket

• Gość
Odg³osy pompy wspomagania
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpnia 2005, 02:12:35 »
Cytat: gregpo
Po dłuższej jeździe wydają siębyć mniejsze lub w ogóle brak. Są to takie metaliczne lekko dźwięki, nasilające sięnieco przy kręceniu kierownicą.

Stawiam na bolczyk/kuleczkęklaksonu.
Wystarczy zdjąć pokrywęklaksonu z kierownicy i lekko przesmarować półkoliste metalowe styki w tym miejscu.
U mnie załatwiło sprawę.

gregpo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Sierpnia 2005, 08:34:29 »
Cytat: Spro-ket
Po dłuższej jeździe wydają siębyć mniejsze lub w ogóle brak. Są to takie metaliczne lekko dźwięki, nasilające sięnieco przy kręceniu kierownicą.

Stawiam na bolczyk/kuleczkęklaksonu.
Wystarczy zdjąć pokrywęklaksonu z kierownicy i lekko przesmarować półkoliste metalowe styki w tym miejscu.
U mnie załatwiło sprawę.

Powaga? Ale odgłos dochodzi raczej spod maski... U Ciebie też tak było? A może mnie słucj zawodzi, odgłosy w autku to często dyskusyjna sprawa :)

Pozdrawiam
--
Grzes
Corolka E10 '94

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Sierpnia 2005, 10:37:43 »
A mnie to bardziej wygląda na lożysko kola pasowego od pompy wspomagania, bo nienasmarowane styki klaksonu też wydają dziwne metaliczne dzwięki, ale mozna je dokladnie zlokalizować bo dochodzą idealnie z za kola kierownicy.

Andrzej1

• Gość
Re: Odg³osy pompy wspomagania
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Sierpnia 2005, 10:54:41 »
[A sprawdziłeś olej w zbiorniczku od wspomagania?

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Sierpnia 2005, 13:37:33 »
No witam posiadacza najladniejszego modelu E10 :D

A może to paski klinowe. U mnie było tak że rano po odpaleniu zimnego auta spod maski dobiegały metaliczne piski... myślałem ze to łożyska alternatora, ale po wymianie pasków wszystko ucichło :) Inna sprawa ze moze paski byly za mocno naciagniete...

Zwróć uwagęna poduszki silnika i amortyzatory, chłodnicęczy nie cieknie, sprzęgło no i obserwuj ile ubywa oleju z silnika.

Co do spalania to bardzo ładnie. Moja pali na trasie jakieś 7-7,5 l/100km.

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Sierpnia 2005, 13:57:29 »
Są to takie metaliczne lekko dźwięki, nasilające sięnieco przy kręceniu kierownicą.

Metaliczne czy piszczące ?? Bo jezeli piszczące to na bank pasek  :wink:  :wink:
Najlepiej sprawdzić ściagając na chwilkępasek, wtedt będziesz miał 100% pewności czy to pasek lub pompa czy nie  :wink:

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Sierpnia 2005, 14:02:52 »
Właśnie u mnie były metaliczne a nie piszczące... a wymiana pasków pomogła :)

gregpo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Sierpnia 2005, 15:20:37 »
Cytat: Pigletto
No witam posiadacza najladniejszego modelu E10 :D

A może to paski klinowe. U mnie było tak że rano po odpaleniu zimnego auta spod maski dobiegały metaliczne piski... myślałem ze to łożyska alternatora, ale po wymianie pasków wszystko ucichło :) Inna sprawa ze moze paski byly za mocno naciagniete...

Zwróć uwagęna poduszki silnika i amortyzatory, chłodnicęczy nie cieknie, sprzęgło no i obserwuj ile ubywa oleju z silnika.

Co do spalania to bardzo ładnie. Moja pali na trasie jakieś 7-7,5 l/100km.

Najładniejsza... Ta fakt, zakochaliśmy sięw autku od pierwszego wejrzenia :). Zresztą nie tylko najładniejsza, bo i bardzo bardzo sympatyczna w jeździe, i w ogóle :)

W sobotke wymiana rozrządu, olejów, filtrów. Wtedy z mekaniorem popatrzymy co tam może wydawać te dźwięki.
Olej w zbiorniczku od wspomagania jest. Silnik generalnie suchy, chłodnia też, olej obserwujęi jeszcze nic złego nie zauważyłem.

Pozdrawiam, dzieki za posty.

--
Grzes
Corolla E10 '94 1.6

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl