Autor Wątek: Aygo II zawieszająca się przednia wycieraczka  (Przeczytany 1980 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ziele6

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Aygo II
Aygo II zawieszająca się przednia wycieraczka
« dnia: 09 Lipca 2024, 00:39:29 »
Po sześciu latach przednia wycieraczka zaczęła się dziwnie zachować. Pierwszy raz podczas deszczu na autostradzie zniknął tryb najszybszy. Zaczęła pracować jak na zwykłej prędkości. Po kilku - kilkunastu minutach zawiesiła się w losowej pozycji. Ruszanie przełącznikiem nic nie dawało. Na szczęście deszcz zelżał, bo było by kiepsko. Po pewnym czasie odwiesiła się i schowała się do pozycji spoczynkowej. Potem dalszą jazdę musiałem kontynuować ręcznie rzadko wyzwalając, bo włączenie ciągłe, a potem nawet cykliczne zawieszało wycieraczkę.
Czy ktoś spotkał się z czym takim? Dodam jeszcze, że ostatniej zimy jak tylko schodziło poniżej 0 stopni, to mechanizm zamarzał i ani drgnął. Pomagało wjechanie do ocieplanego garażu.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Aygo II zawieszająca się przednia wycieraczka
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lipca 2024, 18:31:51 »
Do sprawdzenia silnik oraz sterowanie z manetki.

Też witamy
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ziele6

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Aygo II
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lipca 2024, 16:30:30 »
Również witam :)

Bardziej bym stawiał na silnik. Spróbuję rozebrać mechanizm. Przypuszczam że dostała się tam w jakiś sposób woda.

Tak przy okazji. Element tylnej klapy w którym jest osadzone trzecie światło stopu, zaczął zbierać wodę. Jak ruszam, albo autem buja, a wcześniej padało to widzę jak z pod szkiełka lampy ciekną strużki wody po szybie. Kiedyś w ASO rozwalili mi klapę bo mechanik nie podniósł dostatecznie wysoko bramy i w nią wycofał. Wymienili ją, ale nie mam porównania jak wyglądał oryginał, a w tym nie widzę żadnych otworków odpływowych jak są stosowane np. w drzwiach.

Offline Talar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudnia 2024, 15:27:42 »
tam dostaje się woda przez trzecie światło stop właśnie - taka typowa wada. Można wyjąć je i wkleić na silikon. Mam tak od 6 lat i spokój z wodą w klapie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl