Autor Wątek: Prius 3 Automatyczne poziomowanie swiatel led  (Przeczytany 1668 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jarecki84

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius 2012
Prius 3 Automatyczne poziomowanie swiatel led
« dnia: 21 Października 2024, 21:52:17 »
Witam wszystkich forumowiczow wlasnie dolaczylem do waszej spolecznosci wiec chcialem sie przywitac.Od okolo 6 miesiecy jestem posiadaczem priusa trzeciej generacji z 2012r od niedawna zwrocilem uwage na to że po uruchomieniu auta gdy swiatla sa w trybie auto to nie widze zeby swiatla dokonywaly regulacji wysokosci tak jak to mialem w mercedesie ze swiatla sie obnizaly i podnosily nie mam na desce zadnej kontrolki o awarii i teraz sie zastanawiam czy jest cos nie tak w aucie czy prius nie robi regulacji po wlaczeniu swiatel o co chodzi. Nigdzie nie moge znaleźć filmikow pokazowych jak to dziala po uruchomieniu auta moze macie taki filmik prosil bym o link i czy ktos moze mi wyjasnic o co kaman moze mam cos wyłączone a moze to nie dziala w trybie auto prosze o pomoc

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
Odp: Prius 3 Automatyczne poziomowanie swiatel led
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopada 2024, 09:36:48 »
pewnie juz rozwiazales swoj broblem ale :

wydaje mi sie ze p3  ledy ma do jazdy dziennej drl , ktore sa na sztywno .

co do swiatel mijania bo sadze ze o to chodzi to moga byc xenony tzw.  i one raczej tez sa na sztywno ewentualnie pokretlo reczne w kabinie .

tak dla pewnosci trzeba by sie schylic pod auto i zobaczyc czy na wahaczu np. przednim sa tzw. poziomice (puszeczka mala z ciegnem :-)))

jak sie myle chetnie sie czegos naucze .

pozdr.
laik/amator.
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline Jarecki84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Listopada 2024, 23:58:22 »
Zauwazylem ze po wlaczeniu auta i recznym wlaczeniu swiatel strumien swiatel bardzo szybko obniża się o kilka centymetrów  Na 100% sa ledy w swiatlach mijania lampy maja po 2 soczewki swiatla mijania i zarowka halogen jako drogowe lampy posiadaja spryskiwacze dodatkowo dodam ze do tych ledow nie mozna sie dostac sa nie wymienne czyli musza wystarczyc na caly okres eksploatacji auta ewentualnie wymiana lampy

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopada 2024, 17:48:57 »
a masz w kabinie pokretlo od regulacji wysokosci lamp (tak jak w zwyklych h11)

w lampach sa zapewne silniczki ktore powinny byc sterowane przez poziomice na wahaczach im bardziej zaladowany tyl tym lampy powinny sie obnizac .

chyba warto podlaczyc techstrema i zobaczyc czy sa lakies bledy w module swiatel i wykonac test elementow wykonawczych celem sprawdzenia czy wszystko dziala poprawnie .

zawsze wydawalo mi sie ze te lampy z dwiema soczewkami to sa xenony i sa tam zarniki zwykle jak w innych autach z xenonami a tu czlowiek cale zycie sie uczy :-))))

ps. jesli wydaje ci sie ze cos dziala niepoprawnie to mozliwe opcje :
uszkodzona poziomica na wahaczu (teoretycznie moga byc 2szt.)
uszkodzony silniczek w lampie 
uszkodzona sama lampa w srodku 
ewentualnie gdzies jakas wiazka uszkodzona
 ( ale skoro obie dzialaja recznie to raczej nie jest nic uszkodzone)

mozliwe ze w opcji recznej tak dzialaja a w opcji auto to poziomowanie jest inne , moze sprobuj cos poszukac w instrukcji obslugi od p3 moze cos tam jest opisane lub zaobserwowac w drugim p3 czy dziala tak samo ale malo ich z takimi lampami.
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline Jarecki84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopada 2024, 08:48:47 »
W kabinie nie mam pokretla od regulacji wysokosci na 100% te dwie soczewki to sa ledy bo po wlaczeniu swiatel od razu świecą normalnie a zarniki w xenonach musza sie rozpalic

Offline Jarek#65

• Prawie Toyot
    • Licencjonowany przewodnik podkarpacki
  • Samochód:: Toyota Prius W3
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopada 2024, 02:11:21 »
W modelu wyposażonym w światła led poziomowanie jest automatyczne w zależności od obciążenia. Możliwa jest korekta ręczna wstępnego ustawienia przy pomocy wkrętaka krzyżakowego.

Offline Jarecki84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Stycznia 2025, 08:52:48 »
Dzieki

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl