Autor Wątek: Hamulec postojowy  (Przeczytany 8617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Hamulec postojowy
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Kwietnia 2025, 09:44:24 »
A czy przyczyną zamarzania ręcznego nie były linki?

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Kwietnia 2025, 09:50:23 »
Na pewno były.
Ale, że nie wiem czy i co może zamraznąć w elektrycznym to przez te 2 - 3 tyg w roku bez tego jakoś żyję.
Pozdro!

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Kwietnia 2025, 10:07:10 »
Na pewno nie w Corolli HSD ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Kwietnia 2025, 10:11:51 »
Na pewno nie w Corolli HSD ;)

No nie wiem... Ostatnio stała 2 dni w garazu bez ruszania... Wrociłem R, puściłem hamulec - nic, nacisnąłem delikatnie gaz i wtedy zrobiło "BRZDĘK!", puściło i auto się potoczyło. Nie wiem co tam może ten hamulec trzymac...

Rozumiem, że to nie jest prawidłowe zachowanie i (jako zrelaksowany - póki co - posiadacz Relaksu) powinienem to zgłościć przy okazji przeglądu (ASO w Kato jest tak powolne, że torchę szkoda mi zycia na jazdę tam wczesniej)?

Ale mówisz, że powinno działac bez ryzyka zamarznięcia cały rok?
Pozdro!

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Kwietnia 2025, 10:45:43 »
Powinno. Linek nie ma. Taki urok klocków półmetalicznych.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Kwietnia 2025, 11:48:58 »
Powinno. Linek nie ma. Taki urok klocków półmetalicznych.
Ale właśnie problemem jest ten styk klocków z tarczami i po jedzie w wilgotnych warunkach potrafi nieźle to "przyłapać". Brak linek nic tu nie zmienia.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Kwietnia 2025, 11:53:29 »
Ma, ponieważ „przyłapanie” klocków do tarczy bez problemu zerwiesz manipulując pedałem gazu tak przymarzniętych linek nie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Kwietnia 2025, 11:22:44 »
Czyli tym, że czasem "mocniej złapie" się mam nie przjmować i to nie jest temat do serwisowania/naprawy?
Pozdro!

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Kwietnia 2025, 11:28:09 »
Moim zdaniem nie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Maja 2025, 07:16:17 »
Ma, ponieważ „przyłapanie” klocków do tarczy bez problemu zerwiesz manipulując pedałem gazu tak przymarzniętych linek nie.
...nie zmienia w sensie "przyłapania" i efektu jak wyżej opisany. Oczywiste jest, że system linkowy może przynieść większe kłopoty w momencie zamarznięcia.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline 1988maciejt

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Maja 2025, 19:08:05 »
A może by tak usystematyzować wiedzę? :D
1. W PSD (czyli tym co nazywacie eCVT) jest 'bolec' blokujący używany w trybie Parking.
2. W hamulcu postojowym Toyoty nie ma linek, nie ma więc tam co zamarznąć i nie zauważyłem, żeby kiedykolwiek się hamulec zastał.
3. "Brzdęk" przy ruszaniu może pojawić się nawet po kwadransie postoju, wystarczy w tym czasie umyć auto dobrą chemią. Może sie też pojawić po dłuższym postoju gdy NIE zachowujemy czystości pojazdu, a powodem jest korozja. I nie ma żadnego powodu do strachu.
4. Jeśli włączony i aktywny będzie tryb Hold (podtrzymania hamulca zasadniczego) i kierowca odepnie pas, to hamulec pomocniczy zostanie uruchomiony automatycznie.
5. Można włączać i wyłączać automatyczne uruchamianie hamulca pomocniczego w synchronizmie z ustawieniem dźwigni trybu jazdy z/na P.
6. Powiedzenie, że Hold "jest robiony ABSem" jest pozbawione sensu, jako, że w hybrydowych pojazdach Toyoty system haulcowy to ECB, a wiec elektrohydrauliczny, w którym ruch pedału hamulca nie powoduje (z wyjątkiem trybu awaryjnego) pompowania płynu hamulcowego do zacisków i nie ma oddzielnego modułu ABS. Ruch pedału to sygnał dla ECU, który dysponuje akumulatorem cisnienia (ok. 20 MPa) i zaworami, które rozdzielają ciśnienie do poszczególnych zacisków. Hold jest realizowany przez ustawienie określnego przez ECU (a nie kierowce) ciśnienia w tylnych zaciskach hamulcowych (kierowca nie ma realnego wpływu na ciśnienie w układzie tak, jak to się dzieje w klasycznym hamulcu ze wspomaganiem i oddzielnym ABSem). Jeśli auto zacznie się staczać to spowoduje ruch przednich kół i w takim przypadku ECU natychmiast zatrzyma samochód (mnie się tak zdarzyło).
7. Wyłączanie elektrycznego hamulca postojowego na zimę jest pozbawione sensu. Ma sens tylko w takich samochodach, których elektryczny postojowy posiada jeden wspólny silnik i dwie krótkie linki. We współczesnych Toyotach bez sensu, oni nie stosują takiego rozwiązania.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Maja 2025, 07:55:50 »
Fajne info, dzięki.

Tej zimy automatycznego (na P) postojowego nie wyłączę.

"Brzdęk" + ewidentne przytrzymanie auta przy ruszaniu po nocy w garazu mam praktycznie co 2 - 3 dni. Mam wrazenie, że sporo zależy od poziomu wilgotności powietrza? A tarczej raczej faktycznie czyste/bez nalotu rdzy nie sa, bo... jednak i używane sporadycznie. Cóż poradzić.
Pozdro!

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Maja 2025, 15:30:51 »
Fajne info, dzięki.

Tej zimy automatycznego (na P) postojowego nie wyłączę.

"Brzdęk" + ewidentne przytrzymanie auta przy ruszaniu po nocy w garazu mam praktycznie co 2 - 3 dni. Mam wrazenie, że sporo zależy od poziomu wilgotności powietrza? A tarczej raczej faktycznie czyste/bez nalotu rdzy nie sa, bo... jednak i używane sporadycznie. Cóż poradzić.
Nie do końca o to chodzi. Im czystsza tarcza tym szybciej taki proces zachodzi. I im wyższa wilgotność też.

Offline 1988maciejt

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Maja 2025, 15:32:07 »
No tak tak, od wilgotności, dobry trop.
Polecam porządnie spryskać koła i elementy układu hamulcowego, i zawieszenia, dobrym preparatem TFR. Poczekać, na to piana aktywna i spłukać wodą demineralizowaną. Po tym wszystko, co możliwe, pokryje się rdzawym nalotem, ale to normalne i nic złego.
Teraz powtarzamy z kwasem do felg - też wszystko, łącznie z tarczami i zaciskami, niech wpłynie między klocki hamulcowe. Czekamy z 5 minut, na to piana i obficie spłukujemy wodą demineralizowaną pod ciśnieniem. Płuczemy tak długo, aż nie będzie oznak, że te środki czyszczące jeszcze tam zostały.
Teraz to mamy jak w banku, że klocki się przykleją do tarczy, a dana tarcza będzie wyglądać jak ze złomu.
Ruszamy na krótką przejażdżkę, głównie po to, żeby kilka razy przyhamować z umiarkowaną siłą.
Na końcu jeszcze raz spłukujemy wodą demineralizowaną i witamy się z ładnym wyglądem wszystkiego, a żegnamy z brzdękiem niezależnie od warunków pogodowych na długi czas.
Jeśli będziemy poprawnie myć auto, jak można zobaczyć na różnych kanałach na YT (garage boys, czy miłośnicy detailingu) to ten brzęczący problem nigdy nas nie będzie dotyczył (jedynie raz po myciu, ale nie każdym tylko takim mocnym).
Przy okazji polecam spłukiwać podwozie, ja tylko opryskiwaczem ogrodowym spryskuje wszystko TFR a potem spłukuję myjką ciśnieniową, auto stoi na kołach, manipuluje tylko lancą. Zimą po każdej dłuższej jeździe spłukuje, to tylko 3 minuty a dzięki temu nie mam żadnej rdzy w 5-letniej Corolli :)

Offline Poli

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla1.8
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Maja 2025, 17:04:37 »
Nie wierzę. A lekarze co mówią?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl