Autor Wątek: Olej w przepustnicy  (Przeczytany 1325 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Prius V Lodz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: prius v
Olej w przepustnicy
« dnia: 02 Grudnia 2024, 20:14:07 »
Nie wiem czy był już założony taki temat ale nie mogę znaleźć, dzisiaj zabrałem się za czyszczenie przepustnicy i zobaczyłem że jest sporo oleju w niej , czy to jest normalne ? Czym jest to spowodowane ! Czy zawór PVC ma z tym związek ? Auto ma przejechane 265.000 km

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Olej w przepustnicy
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Grudnia 2024, 20:24:22 »
Wyczyść i obserwuj. Przy tym przebiegu to nic nadzwyczajnego jeśli nikt wcześniej jej nie oczyścił. Odma działa.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Prius V Lodz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Grudnia 2024, 20:30:24 »
Nie za bardzo wiem , odma działa tam miał być znak zapytania ? Czy po prostu jak jest olej to działa odma ?

Offline Prius V Lodz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Grudnia 2024, 20:31:30 »
2 lata temu przepustnica była czyszczona

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudnia 2024, 13:35:51 »
Nie wiem czy był już założony taki temat ale nie mogę znaleźć, dzisiaj zabrałem się za czyszczenie przepustnicy i zobaczyłem że jest sporo oleju w niej , czy to jest normalne ? Czym jest to spowodowane ! Czy zawór PVC ma z tym związek ? Auto ma przejechane 265.000 km

zawor mozesz sobie zalozyc nowy nie zaszkodzi kiedys w aso 58pln  30min roboty .
jak lubisz sie bawic mozesz zalozyc separator jak w rajdowkach bedziesz widzial ile oleju bedzie sie gromadzic .

raczej nic zlego sie nie powinno dziac .  (chyba ze 265 tys  mil :-))) ale to tez nie jest duzo znam auta 500-600 i nadal jest ok .

pozdr.
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline Prius V Lodz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Grudnia 2024, 09:33:58 »
Nie 265.000 km nie mil , przeluczyłem z mil, przepustnice wymieniłem na nową, dostałem w gratisie, ale cały czas wywala bład P3090 , tak jak wcześniej, rano jak go uruchamiam to jest takie podszarpywanie , później auto już jeździ ok , może ktoś się orientuje co to może być ? EGR czyszony był 2 lata temu , rano to tak wygląda jak by na wszystkich garach nie chodził , płynu chłodniczego nie ubywa , ile czysciutki , nie wiem co może być ?

Offline Prius V Lodz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Grudnia 2024, 09:45:07 »
 <kucharz>świece też nowe, na starych i nowych tak samo jest ,

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: prius II
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Grudnia 2024, 20:48:20 »
Olej się dostaje przez uszczelniacie zaworów wpustowych. Nic nie zrobisz, możesz je wymienić bez rozbierania silnika i głowicy. Ale montowałem rok temu nowe i dalej olej w przepustnicy. Lepiej olać dopóki auto jeździ. Wymień wtryski, bo może już nie trzymać któryś dla tego nie równa praca. Na allegro kupisz za 150 zł komplet. Mam takie wychodzili 13 tys i je wymieniłem profilaktycznie na takie same nowe. Sprawdziłbym też czy ciśnienie w silniku jest ok.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl