Autor Wątek: Brak ładowania baterii hybrydowej Camry 2007 rok  (Przeczytany 2876 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
Brak ładowania baterii hybrydowej Camry 2007 rok
« dnia: 11 Grudnia 2024, 18:34:24 »
Dzisiaj zdarzyło się coś takiego, że w ogóle bateria nie była ładowana. Bardzo szybko poziom na wskaźniku pokazującym jej naładowanie spadł do 1 kreski i pomimo jazdy około 15 km nic prądu nie przybywało. Zapaliły się kontrolki Check Engine, okrągła żółta kontrolka jakby głowa ze słuchawkami na uszach, kontrolka trakcji, a na wyświetlaczu pojawiał się na przemian napis CHECK HYBRID SYSTEM/ CHECK VSC SYSTEM. Pojawiły się również błędy: P0A80, C1259, C1310. Po skasowaniu błędów przez złącze OBD auto bez zmian nie ładowało baterii hybrydowej. Wtedy odłączyłem klemę minusową małej baterii i odczekałem około minuty, a następnie ją podłączyłem. Po tym zabiegu i odpaleniu auta na wyświetlaczu ot tak pokazał się pełen stan naładowania baterii i później jechałem  bez żadnych problemów z normalną pracą układu hybrydowego, a przejechałem około 40 km. Co mogło być przyczyną takiego stanu rzeczy?

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Brak ładowania baterii hybrydowej Camry 2007 rok
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Grudnia 2024, 21:07:28 »
Bateria wysokiego napięcia - wygląda na początek końca
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudnia 2024, 08:39:59 »
Pewnie masz rację tylko dlaczego są problemy z jej ładowaniem? Wczoraj to był najbardziej drastyczny przypadek, że tyle kontrolek się zapaliło ale problem z ładowaniem baterii miałem już kilka razy, a mianowicie poziom baterii spadał do jednej kreski i pomimo jazdy nawet kilkanaście kilometrów nic nie przybywa prądu. Wtedy po podpięciu się pod wejście OBD pokazywał się błąd P0A80 mówiący o niskim napięciu, a który miał status w oczekiwaniu.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudnia 2024, 08:57:19 »
Wyeksploatowane ogniwa powodują uruchomienie algorytmów bezpieczeństwa. Jak tu naładować coś co jest uszkodzone?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Grudnia 2024, 10:19:57 »
Auris HSD 2014r. P0A80 pojawiło się u mnie pierwszy raz przy ok. 120 tys.km. Po odpięciu skumulatora 12V błąd kasował się i auto jeździło normalnie aż do kolejnego wystąpienia błędu. Kupiłem interfejs OBD i zacząłem przyglądać się baterii. Różnica napięć między najmocniejszym blokiem a naslabszym była na tyle duża, że wyskakiwał błąd P0A80. Były dni, że błąd wyskakiwał kilka razy dziennie. Przymierzałem się do wyciągnięcia baterii i wymiany naslabszych ogniw ale w między czasie zadbałem o lepsze chlodzenie baterii niż fabryczne, które w mojej ocenie działa co najmniej dziwnie. Czas upływał, wyskakujący błąd kasowałem, przyszła chłodniejsza pora roku i błąd pojawiał się coraz rzadziej. Mniej więcej przy 150 tys.km błąd przestał się pojawiać. Cudowne ozdrowienie? Nie. Po prostu te mocniejsze bloki baterii też nieco osłabły i różnica napięć się zmniejszyła. Obecnie bateria ma 400 tys.km przebiegu i nadal działa.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2024, 10:36:34 wysłana przez przmor »

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Grudnia 2024, 20:35:05 »
Wyeksploatowane ogniwa powodują uruchomienie algorytmów bezpieczeństwa. Jak tu naładować coś co jest uszkodzone?
To może wiele wyjaśniać. Dzisiaj zrobiłem około 100 km i na szczęście było wszystko dobrze.

Do przmor- dlaczego uważasz, że fabryczne chłodzenie działa dziwnie?
Jaką aplikacją sprawdzasz stan baterii?

Moje auto jest już wiekowe i ma 310 tyś km przebiegu. Myślałem o tym aby wyciągnąć baterię, sprawdzić i ewentualnie wyczyścić wszystkie połączenia. Zwłaszcza te miedziane podkładki, które potrafią śniedzieć. Wiem, że uszkodzonych ogniw to nie uzdrowi ale może by coś się poprawiło.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Grudnia 2024, 20:41:23 »
Aplikacje to dr.Prius i Hybrid Assistant. Fabryczne chłodzenie w Auris działa tak, że wentylator maksymalnie wchodzi na obroty 4 w skali do 6 i w upalne dni przy intensywnej jeździe miejskiej nie jest w stanie schłodzić baterii. Kiedy temperaturą baterii wzrośnie powyżej bodajże 44 stopni ograniczane jest jej używanie czyli hamowanie klockami i dużo częstszą pracą spalinowego. Dramat jest po zostawieniu auta z rozgrzaną baterią na nasłonecznionym parkingu np. pod marketem. Po powrocie temperatura sięga 50st. a wentylator nadal kręci się na 4.  Dopiero użycie Hybrid Assistant do sterowania wentylatorem powoduje, że zaczyna się on kręcić na 6 i bateria się schładza.

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia 2024, 12:23:06 wysłana przez Piotr. »

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Stycznia 2025, 13:19:06 »
Czy ktoś może orientuje się jaki jest moment dokręcania blaszek łączących ogniwa w baterii wysokiego napięcia czy przykręcamy na tzw „czuja”?
Czy można przestawiać ogniwa miejscami w tej baterii czyli te najsłabsze, które są zazwyczaj w środku baterii przełożyć na miejsca tych skrajnych, które są najlepsze?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl