Autor Wątek: Toyota Hybrid (Corolla) - Wymiana świec  (Przeczytany 5075 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Erkon

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Cor. TS 2.0 19r
Toyota Hybrid (Corolla) - Wymiana świec
« dnia: 14 Grudnia 2024, 16:34:45 »
Witam,

Czy po wymianie świec w hybrydach robicie czy należy zrobić procedurę "Sprawdzanie po wykonaniu naprawy" - czyli Zerowanie wartości adaptacyjnej?
Czy po prostu wystraczy wkręcić nowe świece i samochód/komputer sam sobie to ogarnie podczas użytkowania samochodu?
Jak czytałem w książce napraw to chodzi o coś z biegiem jałowym czy coś bo jako wskazówka jest napisane "Po wymianie świecy zapłonowej wykonaj procedurę "Sprawdzanie po wykonaniu naprawy"".

Z góry dzięki za odpowiedź!

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Toyota Hybrid (Corolla) - Wymiana świec
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Grudnia 2024, 16:47:22 »
A jakiego auta ta książka dotyczyła? W hybrydzie pojęcie "obroty biegu jałowego" raczej nie występuje.

Offline Erkon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudnia 2024, 10:46:45 »
Dzięki za odpowiedź, szkoda że nie jest odpowiedzią co do moich prostych pytan gdzie chciałem tylko usłyszeć z doświeczenia innych jak robią wymiane świec w hybrydach.

A jakiego auta ta książka dotyczyła?
Dotyczyła dokładnie silnika toyoty o oznaczeniu M20A-FXS z oficjalnej instukcji napraw producenta toyota-tech.eu możliwy dostęp po wykupieniu subskrypcji.

W hybrydzie pojęcie "obroty biegu jałowego" raczej nie występuje.
Napisałem że chodzi o coś z biegiem jałowym a chodzi dokładnie o ''prędkość obrotową biegu jałowego od 950 do 1050 obr/min'', ale jeżeli chodzi o "tryb pracy na biegu jałowym" występuje w samochodach hybrydowych.
Pojazd jest w trybie jałowym bez przeniesienia mocy. - może lepiej najpierw sprawdzić pewną informację niż po prostu pisać co się uważa.

Jeżeli chodzi o wymiane świec zapłonowych w tym silniku to procedura wykonania poniższych czynności po ich wymianie jest oznaczona jako ''Konieczna''- w oficjalnej instrucji napraw toyota-tech.eu
  • Procedura zerowania wartości adoptacyjnej
  • Procedura adaptacji sterownia prędkością obrotową biegu jałowego

Dlatego chciałem się dopwiedzieć od ludzi z doświadczeniem czy przy wymianie świec zapłonowych wykonują jakieś dodatkowe procedury czy tylko wymieniają stare świecę, montują cewke zapłonową i w drogę kolejne 90.000km

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudnia 2024, 11:06:32 »
Mógę opisać swoje doświadczenia jeśli chodzi o wymianę świec w hybrydowym Aurisie w przedziale od 77 do 403 tys.km ale boje się, że wyjdę na ignoranta. Świece prawdopodobnie zostały wymienione w ASO przy 90 tys. km ale czy ktoś coś adaptował to nie wiem. Przy 180 tys.km wymiana świec już poza ASO i na 100% bez żadnej adaptacji. Przy okazji tej wymiany okazało się, że wymieniłem dobre świece na nowe bo auto poruszające się w ruchu miejskim na 90 tys. km przebiegu na silniku spalinowym jedzie połowę tego dystansu. Stwierdziłem więc, że świece wymienię przy 360 tys.km. obecnie mam 403 tys.km i świec jeszcze nie wymieniłem. Możliwe że zrobię to przy wymianie oleju za 2 tys. km.
Co do pracy silnika spalinowego bez przekazywania mocy to trudno ten moment wyłapać bo jeśli silnik spalinowy jest uruchamiany to albo w celu napędzania pojazdu albo w celu ładowania baterii więc jest obciążony. Może na P kiedy bateria jest już pełna a włączone ogrzewanie i silnik pracuje aby zagrzać płyn chłodzący.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2024, 11:11:15 wysłana przez przmor »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Grudnia 2024, 12:59:28 »
Jeżeli chodzi o wymiane świec zapłonowych w tym silniku to procedura wykonania poniższych czynności po ich wymianie jest oznaczona jako ''Konieczna''- w oficjalnej instrucji napraw toyota-tech.eu

Nie doczytałeś ze zrozumieniem zawartości, która przeczytałeś ...

Ta procedura nie jest konieczna gdy nie wyskoczył wcześniej żaden kod błędu, silnik nie ma objawów usterki czy nierównej pracy oraz żadne z parametrów składu mieszanki nie przekroczyły granicy dopuszczalnej.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Erkon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Grudnia 2024, 14:55:05 »
Mógę opisać swoje doświadczenia jeśli chodzi o wymianę świec w hybrydowym Aurisie w przedziale od 77 do 403 tys.km ale boje się, że wyjdę na ignoranta. Świece prawdopodobnie zostały wymienione w ASO przy 90 tys. km ale czy ktoś coś adaptował to nie wiem. Przy 180 tys.km wymiana świec już poza ASO i na 100% bez żadnej adaptacji. Przy okazji tej wymiany okazało się, że wymieniłem dobre świece na nowe bo auto poruszające się w ruchu miejskim na 90 tys. km przebiegu na silniku spalinowym jedzie połowę tego dystansu. Stwierdziłem więc, że świece wymienię przy 360 tys.km. obecnie mam 403 tys.km i świec jeszcze nie wymieniłem. Możliwe że zrobię to przy wymianie oleju za 2 tys. km.
Co do pracy silnika spalinowego bez przekazywania mocy to trudno ten moment wyłapać bo jeśli silnik spalinowy jest uruchamiany to albo w celu napędzania pojazdu albo w celu ładowania baterii więc jest obciążony. Może na P kiedy bateria jest już pełna a włączone ogrzewanie i silnik pracuje aby zagrzać płyn chłodzący.
Dzięki wielkie za podzielenie się twoim doświadczeniem! Zmieniłem przedwczoraj świece bez żadnej adaptacji i wszystko wygląda cacy :)

Nie doczytałeś ze zrozumieniem zawartości, która przeczytałeś ...

Ta procedura nie jest konieczna gdy nie wyskoczył wcześniej żaden kod błędu, silnik nie ma objawów usterki czy nierównej pracy oraz żadne z parametrów składu mieszanki nie przekroczyły granicy dopuszczalnej.
Być może masz racje bo spisałem informacje jedynie z poddziału/katy ''Zamontowanie'' a były jeszcze ''Elementy'' oraz ''Wymontowanie'' i być może tam taka informacja była.
Tylko dziwne że takej informacji nie ma na karcie/stronie o zamontowaniu świecy zapłonowej bo sprawdzałem 3 razy a chyba jednak tam powinna się znaleźć.
Tylko tak dodam jak to wygląda na karcie/stronie co do zamontowania świec.

Procedura:
1. Wykręć świecie zapłonowe
Wskazówka
Po wymianie świecy zapłonmowej wykonaj procedurę ''Sprawdzanie po wykonaniu naprawy''

a. Wkręć 4 świece zapłonowe do głowicy
20nm

Mniejsza z tym, dzięki wam za pomoc i odpowiedzi!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl