Autor Wątek: "JAKOŚĆ ASO", a raczej jej brak - moja przygoda z wymianą szyby czołowej  (Przeczytany 2347 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Misiek00

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus CT200H
Cześć,
miał ktoś z Was wymienianą przednią szybę w swojej Toyocie? Miałem takie nieszczęście, że wracając ze swojego pierwszego urlopu nową Corollą w wersji GR Sport ( 1,5 tyś km przebieg ) strzelił kamień z koła wyprzedzającego auta i byłem zmuszony wymienić szybę, całe szczęście miałem AUTO-SZYBĘ w PZU i udało się po krótkiej batalii wykonać usługę w ASO w Warszawie ( o jaki ja byłęm naiwny myśląc, że wymiana będzie na poziomie "jakości jak w fabryce" jak to zapewnił konsultant z działu likwidacji szkód haha :D ), dokładnie gdzie usługę wykonywałem jeszcze nie zdradzam ponieważ czekam na rozwinięcie się sytuacji. Problemów jest kilka - kleju naładowane tyle pod szybę, że ten wylał się na słupki materiałowe podszybia ( zauważone wczoraj podczas mycia przedniej szyby ), obudowa kamery rozpoznającej znaki cała zakurzona, szyba została nierówno obsadzona ( lewy góry róg szyby w miejscu łączenia się z dachem jest zauważalnie wyższy [ prawie szyba zlicowana jest z dachem ] a prawy górny róg szyby jest zauważalnie niżej, wygląda to po prostu jakby po lewej stronie było dużo więcej kleju przez co i wyciekł on na słupek materiałowy i sama szyba jest "wyżej" w jej lewej części niż prawej. W dodatku coś zaczęło mi brzęczeć w podszybiu na nierównościach. Zastrzeżenia swoje już składałem na razie została mi wyczyszczona tylko obudowa kamery.

A Wy macie jakieś swoje przygody z wymianami szyb w ASO? Czy taka jakość usług w ASO to normalka? Załączam dla chętnych zdjęcia słupka gdzie w górnej części widać spory nadmiar kleju który jest sklejony z jego obiciem:

https://imgur.com/a/BQgKpPk

A i jeszcze jedno ważne pytanie, czy w razie batalii gdyby ASO nie chciało poprawić w.w. rzeczy to czy centrala Toyoty coś pomoże?

Auto nowe nie ma nawet pół roku a już taki niesmak po tej zdupionej wymianie...

BTW. Auto stało u mnie w garażu ponad 4 tygodnie bo taki był czas oczekiwania na szybe, było odbierane późną porą i niestety wszystkie mankamenty montażowe zacząłem zauważać w późniejszych dniach kiedy już na spokojnie auto użytkowałem i pielęgnowałem.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2024, 13:43:47 wysłana przez Misiek00 »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: "JAKOŚĆ ASO" - moja przygoda z wymianą szyby czołowej
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2024, 13:45:05 »
Ten materiał, który został sklejony to podczas demontażu słupka zerwie się na 100%
Popros także o przedstawienie screenu/wydruku z ponownej kalibracji osi systemu kamery bezpieczeństwa Safety Sense. Jest to obowiązkowa procedura podczas wymiany szyby i nie wyobrażam sobie ze to nie zostało wykonane. Ubezpieczyciel płaci im także za to
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Misiek00

• Toyot Leżący
  • *
Odp: "JAKOŚĆ ASO", a raczej jej brak - moja przygoda z wymianą szyby czołowej
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudnia 2024, 14:04:10 »
Dobry pomysł, podpytam. Było zapewnienie, że wszystko było kalibrowane bo musiałem czekać "esktra" godzinę na dziale blacharskim bo robili to na następny dzień przy odbiorze jak klej już związał. Ja jestem tak zażenowany poziomem tej naprawy, że powiedziałem im, że jedyne rozwiązanie jakie ja widzę to podstawienie im auta pod salon i odbiór jak wszystko będzie naprawione i zrobione zgodnie "ze sztuką Toyoty", chyba, że to co u mnie zostało wykonane to ta "zgodność ze sztuką" to nie mam pytań :D

Pewnie żeby to było wszystko naprawione musieliby demontować całą szybę i wklejać ponownie a i pewnie słupek by był materiałowy do wymiany jak Colin napisał bo by się zerwał materiał...

No i tak jak pisałem w temacie, ciekawe czy centrala Toyoty by coś pomogła jakbym się musiał szarpać z tym ASO o poprawę wykonanej usługi.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudnia 2024, 14:52:09 »
W sumie nawet nie przyszłoby mi do głowy robić szybę w aso, myślałem że z takimi rzeczami jeździ się do nordglassu. Jak jest krzywo to ciśnij temat, żeby ci nie strzeliła szyba przy jakiejś szybciej pokonywanej nierówności. Btw jak się sprawuje corolla w gr? Fotele wygodne?
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2024, 14:53:51 wysłana przez Niki »

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudnia 2024, 15:28:09 »
Ja o aso Toyoty mam jak najgorsze zdanie, jakość usług gorsza niż u Zenków w szopach. Zresztą większość jeśli nie wszystkie naprawy blacharskie właśnie tym szopom podzlecają.
Pozdro

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Grudnia 2024, 16:03:36 »
 Przyznaję koledze rację, w nordglass szyby wstawiają po kilka dziennie na okrągło. A w aso to jest sporadyczne i jak to wyszło to widać ...
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Misiek00

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Grudnia 2024, 17:09:33 »
Fotele GR takie mocne 2.5/10, zagłówki strasznie hałasują na nierównościach. Ogólnie więcej nie pójdę w Toyotę :D

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Grudnia 2024, 18:26:49 »
Fotele GR takie mocne 2.5/10, zagłówki strasznie hałasują na nierównościach. Ogólnie więcej nie pójdę w Toyotę :D

Hahaha. Kurde zdzierżyłem dopłatę do GRa (żeby nie brać białego basica) tylko przez te fotele

Offline Misiek00

• Toyot Leżący
  • *
UPDATE:

Szyba została ponownie wstawiona, jest dużo lepiej ale… teraz zaczęło coś cholernie brzęczeć w okolicach podszybia - może wyłamali jakiś zatrzask? Jak wjeżdżam na jakiekolwiek powierzchnie które wywołują jakiekolwiek drgania które są przenoszone na karoserię auta to te brzęczenie występuję. Wniosek? Nigdy więcej napraw związanych z wymianą szyb w ASO. Sprawę przekazali do kierownictwa, ciekawe co dalej, pewnie udowadnianie, że oni nic nie słyszą.

Oczywiście nie jest to żaden paragon ani inny syf, nic nie wkładam za podszybie, w dodatku wyjąłem wszystko z auta ze schowków itp. Dźwięk występuje typowo z podszybia i występuje również kiedy pukam w okolice deski rozdzielczej ręką.

I nie jest to też uchwyt od Yanosika umieszczony na monitorze. Zdejmowałem go.

Załączam link z dźwiękiem jaki się wydobywa z podszybia:
https://streamable.com/lcamdo
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2025, 11:29:18 wysłana przez Misiek00 »

Offline MarcinBo

• Prawie Toyot
Gdzie robiłeś wymianę? Właśnie czekam na wymianę szyby w ASO w Warszawie. Mam nadzieję że nie wymieniałeś w Carolina na Woli

Sent from my iPad using Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl