Autor Wątek: Ładowarka? prostownik? booster?  (Przeczytany 1327 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JaJarek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius, IQ,
Ładowarka? prostownik? booster?
« dnia: 09 Stycznia 2025, 17:55:51 »
Witam. Moje auto, to toyota prius plugin. Akumulator rozruchowy 12v to AGM yuasa 20HR 45Ah CCA285A(EN) na gwarancji. Ponieważ miewam dłuższe okresy nieużywania auta, już dwukrotnie akumulator był rozładowany, brak możliwości uruchomienia auta. Proszę o poradę- jaki prostownik /ładowarkę ( z "rozruchem?") kupić, by zapewnić niezawodność. A może wystarczy co jakiś czas włączać tryb "ready" na pół godzinki?
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa (J. Tuwim)

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
Odp: Ładowarka? prostownik? booster?
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Stycznia 2025, 15:53:05 »
może wystarczy co jakiś czas włączać tryb "ready" na pół godzinki?
To rozwiązanie jest najprostsze i skuteczne.
Natomiast w razie rozładowania aku 12V nie jest potrzebny zaden booster. W hybrydach prąd rozruchu jest niewielki, napięcie 12V zasila stycznik załaczający zasilanie z baterii trakcyjnej i wtedy już w prądzie można się tarzać. I to on uruchomi silnik spalinowy. Ja sobie już dawno temu zrobiłem taki awaryjny zasilaczyk z 8 baterii R20 (8*1,5=12V), dwa kabelki i dwa krokodylki. Terminal plusowy jest w skrzynce bezpieczników, a masa - wszędzie :) Podejrzewam, że w pluginie jest podobnie, jak w klasycznym Priusie. Można nawet mieć pod ręką w garażu akumulatorek motocyklowy, też zadziała.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Stycznia 2025, 17:37:36 »
W hybrydach prąd rozruchu jest niewielki

Zgadza się, ale gdy uruchomi się wcześniej wzmacniacz siły hamowania biorący 30A i zacznie nabijać cisnienie w ukl hamulcowym przez 20 sekund to z tych bateryjek niewiele prądu zostanie
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline JaJarek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Stycznia 2025, 19:10:33 »
Jak mawiał Każmirz Pawlak- "mądrego, to aż przyjemnie posłuchać" ale ja zrozumiałem tylko tyle, że powinienem mieć na podorędziu naładowany akumulatorek 12V. A mogę jeszcze prosić o wskazanie na dołączonym obrazku- gdzie podłączyć plus? Bo masę to już sam sobie znajdę ;)
https://drive.google.com/file/d/1FjKoTfx-zqgRZb5Kirfv5CA1Y_C5QrB7/view?usp=sharing

A nawiasem mówiąc, jeśli muszę pilnować aby ten zewnętrzny akumulator był zawsze naładowany, to czy nie lepiej doładowywać ten wewnętrzny w samochodzie?
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa (J. Tuwim)

Offline JaJarek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Stycznia 2025, 19:13:47 »
Czy to przypadkiem nie jest to srebrne kółeczko z prawej strony?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Stycznia 2025, 19:45:05 »
Plus jest pod czerwoną klapką a masa broń boże nie na sterowniku silnika, który jest obok. Assistance coś o tym wie, bo już niejeden uje... li.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline JaJarek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Stycznia 2025, 12:06:11 »
Super. Dziękuję!

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Stycznia 2025, 21:10:01 »
W hybrydach prąd rozruchu jest niewielki

Zgadza się, ale gdy uruchomi się wcześniej wzmacniacz siły hamowania biorący 30A i zacznie nabijać cisnienie w ukl hamulcowym przez 20 sekund to z tych bateryjek niewiele prądu zostanie

Sprawdzone w działaniu, więc nie ściemniam :)

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Stycznia 2025, 22:26:16 »
A nawiasem mówiąc, jeśli muszę pilnować aby ten zewnętrzny akumulator był zawsze naładowany, to czy nie lepiej doładowywać ten wewnętrzny w samochodzie?
To zależy gdzie samochód zazwyczaj stoi i jak komu wygodniej. Zapasowy aku 12V ja mam zawsze w razie czego do awaryjnego zasilania kotła i oświetlenia domu, jakby Ruskie albo cuś... :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl