Autor Wątek: Pobór oleju.  (Przeczytany 1839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomek_Bialystok

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla e12 1.6
Pobór oleju.
« dnia: 30 Stycznia 2025, 04:35:22 »
Witam.
Kupiłem dzis toyotę e12 1.6 z 2002.
Wyczytałem gdzies o jakiejś wadzie fabrycznej ale 0 konkretów na czym polega.
Czy polegała na zalewaniu corolli w serwisie nieodpowiednim olejem który powodował szlam i nagary?

Moja toyota ma 130tys. Km wyglada dobrze, w środku jak nowa, calkiem ladnie pracuje ale dymi i pobiera ponad 0.5 l oleju na 100km!
 Auto stalo 4 lata bez ruchu..
Myślę że pierścienie są zapieczone.
Teraz będę sprawdzal czy sa i probowal je odpiec.
Jeśli wiecie coś o tej wodzie fabrycznej albo znacie podobne przypadki dajcie proszę znać.
Dzieki

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Pobór oleju.
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Stycznia 2025, 07:23:18 »
Wada dotyczyła pierścieni, sporo aut jest już po wymianie shortblocka w ASO tym bardziej że nie robiono z tym problemu nawet po gwarancji.
U Ciebie mogą być dwa problemy. Jak auto długo stało to zapieczone pierścionki i wtedy trzebaby przelać silnik naftą i na to może nakładać się wada. Oczywiście jakieś uszczelniacze zaworowe też już mogą być liche.
Sprawdź kompresję, przelej naftą i zobacz co wyjdzie. Jak dalej to samo to albo łatanie tego silnika czyli wymienić pierścienie  że sprawdzenie głowicy albo nowy shortblok.

I ta historia o zalewaniu złym olejem dotyczy spinki Castrol vs Toyota. Potem przeniesiona przez fanów marki na biorące olej silniki ale niestety one i tak brały olej co byś nie zalał.

Offline Tomek_Bialystok

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lutego 2025, 02:52:51 »
OK
Wypłukanie i przelewanie nafta nie pomogło, a powrót do rzadszego dedykowanego oleju bardzo zwiekszył pobór

Dużo czytałem o wadzie olejowej niestety więcej z amerykańskich źródeł dot. silnika 1.8 1zzfe bodajże.
Piszą coś o zbyt małych kanałach odprowadzających olej z tłoków, o zmianach w shortblocku i jakiś kanałach, a nawet o zmianach w głowicy.. Coś mogłem dodać.. coś źle zrozumieć..  Nie wiem ile to się ma to 1.6 3zzfe.

Skuśiłbym się na remont gdybym wiedział, że mój silnik zostanie pozbawiony wad.
Jednak z braku rzetelnej wiedzy zdecyduje sie na zakup 3zzfe po 2003 roku a najlepiej 2005 i wymienie silnik.

Ponieważ będę szukał całego samochodu celem odsprzedaży części, jeśli a forum znajdzie się ktoś kto swapował silnik 3zzfe na np. 1zz albo coś mocniejszego i ma przerobiony temat w 100% proszę o info. Interesują mnie względnie budżetowe rozwiązania. Chętnie sprowadzę odpowiednie auto np. z UK.

Pozdrowienia

Offline mech z toyoty

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lutego 2025, 06:49:51 »
remont pozbawi go wad na 1000 procent tylko musi być zrobiony dobrze nie kupisz dobrego silnika pozdr

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lutego 2025, 07:18:44 »
Nie wiem ile to się ma to 1.6 3zzfe.
1,6 = 1,8
Jednak z braku rzetelnej wiedzy zdecyduje sie na zakup 3zzfe po 2003 roku a najlepiej 2005 i wymienie silnik.
To będzie zwykły remont. Jak zostajesz z autem na dłużej to się opłaca. Musisz tylko poszukać zaufany warsztat bo przy remoncie silnika też jest ryzyko wtopy.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lutego 2025, 09:46:02 »
remont pozbawi go wad na 1000 procent tylko musi być zrobiony dobrze nie kupisz dobrego silnika pozdr

Potwierdzam. Mój kolega robił u Was swój silnik 4ZZ z E11.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Tomek_Bialystok

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lutego 2025, 01:04:31 »
ok remont pozbawi mnie wad.
dlaczego ludzie po naprawach w toyocie z powodu tego problemu (ktos pisze ze bylo ich ponad 1000 w PL)
otrzymywali nowy slupek silnika?

ktos pisze :

"W Corollach i Avensach silniki VVTi 1,4 (Corolla) i 1,6 (Corolla i Avens) mają
problem z kanałami magistrali olejowej w kadłubie. Jeśli bierze dużo oleju
(ponad 0,75 l) silnik ( i to cały silnik !!!, a nie pierścienie, panewki i inne
pierdoły - leczenie syfa pudrem) jest do wymiany. Problem jest Toyocie znany.."

ktos pisze ze same pierscienie byly liche i korodowaly od siarki w paliwie..

Ludzie pisza o kilku toyotach w firmach ktore zaczely brac olej w tytm samym momencie..

serio duzo tych sluchow i brak konkretow co bylo przyczyna tej wczesnej serii.

Gdybym znal konkretna odpowiedz zdecyowalbym sie na remont bez wachania.
Niestety nie ma oficialnej odpowiedzi w czym tkwil problem i to mnie martwi ;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lutego 2025, 07:10:05 »
Ja miałem w kilku Toyotach za dawnych czasów wymieniany słupek. Jest u mnie jeszcze jedna e12 po słupku której nie sprzedałem bo jest obita z każdej strony a ma 65k.km. Wszystko robione w ASO na gwarancji gdzie jest pewna procedura napraw. Tam nikt się nie będzie bawił w remonty bo potem trzeba dać na to wszystko gwarancję tylko wymieniano kompletem. Natomiast pracownicy jak już sobie dorabiali po godzinach (teraz tego nie robią) to wymieniali pierścienie (rosyjski remont :-)) + ewentualnie zrobienie głowicy.
Dla mnie aktualnie problemem jest wartość auta. E12 jest w śmiesznych cenach i ładowanie tyle kasy w silnik jest ekonomicznie bez sensu. Wolałbym dopłacić i kupić coś FL co najlepiej nie jeździło w Pl czyli świeżo po sprowadzeniu.

Offline mech z toyoty

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lutego 2025, 07:34:09 »
zadzwoń do mnie t
ok remont pozbawi mnie wad.
dlaczego ludzie po naprawach w toyocie z powodu tego problemu (ktos pisze ze bylo ich ponad 1000 w PL)
otrzymywali nowy slupek silnika?

ktos pisze :

"W Corollach i Avensach silniki VVTi 1,4 (Corolla) i 1,6 (Corolla i Avens) mają
problem z kanałami magistrali olejowej w kadłubie. Jeśli bierze dużo oleju
(ponad 0,75 l) silnik ( i to cały silnik !!!, a nie pierścienie, panewki i inne
pierdoły - leczenie syfa pudrem) jest do wymiany. Problem jest Toyocie znany.."

ktos pisze ze same pierscienie byly liche i korodowaly od siarki w paliwie..

Ludzie pisza o kilku toyotach w firmach ktore zaczely brac olej w tytm samym momencie..

serio duzo tych sluchow i brak konkretow co bylo przyczyna tej wczesnej serii.

Gdybym znal konkretna odpowiedz zdecyowalbym sie na remont bez wachania.
Niestety nie ma oficialnej odpowiedzi w czym tkwil problem i to mnie martwi ;)

zadzwoń do mnie to ci opowiem historie brania oleju w tych silnikach nie będę tu pisał wypracowania 668411657 pozdr

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lutego 2025, 08:41:06 »
Zobacz też ostatni film Marcina na kanale "Stacja konserwacja" o Toyocie Avensis. On tak wspomina jak naprawiali ten problem bez wymiany słupka.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl