Autor Wątek: Kontrolka rezerwy paliwa  (Przeczytany 6959 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dgalka

• Toyot Leżący
  • *
Kontrolka rezerwy paliwa
« dnia: 23 Lutego 2025, 21:11:43 »
Witam, były tematy o źle wskazującym lub prognozie na ile zasięg przejazdu itp. Ale mam dziwne odczucie gdyż wszędzie wyczytać można że yaris cross ma bak 36 litrów. A już drugi raz zdążyło mi się jechać na ,,oparach,, np dzisiaj zasięg pokazywał komputer 11 km i krzyczał niemiłosiernie że niski stan paliwa itp. Zajechałem na stację i co ?? Wlałem tylko 27 litrów czyli wychodzi na to że jeszcze miałem koło 7 litrów w baku. Co za tym idzie no 100 powinno się przelecieć?? Ale nie próbowałem zjechać do zera aż stanie bo słyszałem różne teorię.

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Sedan
Odp: Kontrolka rezerwy paliwa
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2025, 21:38:14 »
Zaniża spalanie, I zbyt wcześnie ostrzega przed końcem paliwa.... Widać toyoty tak mają.
Gdy mi Corolla włącza kontrolka rezerwy pokazuje jakieś 38 km zasięgu a na stacji wlewam jakieś 32 litry czyli zostało jakieś 9 w baku o ile wierzyć że Corolla ma 43 litrowy zbiornik
| Corolla Sedan Hybrid | 1.8 | E211 | Tokyo Red | 76000 | Warszawa |

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2025, 21:53:49 »
Zasięg zero zmieściłem niecałe 30 litrów. Więc nie ma stresu że auto stanie po kilometrze ale uważam że nie ma co jeździć na oparach

Offline dgalka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2025, 21:54:23 »
No właśnie, czyli jednak zostaje spora ilość tego paliwa. Więc co by się stało gdybym pojechał więcej niż powiedzmy te 11 litrów co pokazuje komputer. Jechałby dalej i czerpał by z tej rezerwy ?? Czy staną by i koniec?? Ktoś może próbował dojeżdżać do końca baku ??

Offline luxman

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Hybryda
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2025, 22:03:59 »
Do końca baku to nie, bo to chyba niezbyt bezpieczne, ale przy zasięgu 0 km zrobiłem kiedyś około 25 kilometrów i weszło chyba koło 32 litrów, więc jeszcze parę litrów zostało.

Offline Para_Graf

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris/Yaris Cro
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lutego 2025, 14:06:49 »
Cześć,
do tej pory miałem trzy toyoty.
We wszystkich trzymam się zasady, że po zapaleniu się kontrolki rezerwy mogę przejechać do 100 km.
Jeszcze nigdy nie tankowałem pełnego zbiornika.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Czerwca 2025, 21:30:56 »
Bo rezerwa kłamie … zasięg auta zmienia się nie proporcjonalnie do kilometrów jeśli zatankuje i pisze mi ze zrobi 500 lub 700 to mu wierzyć i tyle nie patrzeć potem co pokazuje bo pokazuje gupoty ! Kiedy tankuje pod korek i wyskakuje zasięg 600 to po 400km jest niemożliwe aby nie miał paliwa !

Offline Kwazar

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lipca 2025, 07:52:37 »
Ostatnio zrobiłem test z ograniczonym zaufaniem. Kupiłem 5 litrowy kanister i go napełniłem oraz zatankowałem do pełna bak. Pokazany zasięg wyniósł 627 km. Wyzerowałem średnie zużycie paliwa.
Miałem do przejechania około 500 km. Do miejsca docelowego dojechałem przy wskazaniu, że zostało mi benzyny na 10 km. Średnie zużycie paliwa wyniosło 5,1 l/100km.
Postanowiłem jeździć dalej mając w bagażniku 5 litrów paliwa. Szybko pokazał się napis zatankuj paliwo. Przejechałem jeszcze 25 km i dla bezpieczeństwa wlałem te 5 litrów do baku.
Niestety pokazał się tylko napis niski poziom paliwa i zero zasięgu. Pojechałem uzupełnić paliwo do pełna. Zmieściłem 23,82 litra benzyny. to by oznaczało, że w baku i w przewodach pozostało przed uzupełnieniem 12 litrów paliwa. Dziwna sprawa.
W instrukcji jest napisane:

Wyczerpanie paliwa
W przypadku niemożliwości uruchomienia
hybrydowego układu napędowego na
skutek wyczerpania paliwa należy nalać
do zbiornika co najmniej taka ilość benzyny,
aby zgasła lampka ostrzegawcza
niskiego poziomu paliwa (_S. 480). Uruchomienie
hybrydowego układu napędowego
może nie być możliwe również
w sytuacji, gdy w zbiorniku znajduje się
niewielka ilość paliwa. (Gdy samochód
stoi poziomo, minimalna ilość paliwa, wymagana
by zgasła lampka ostrzegawcza
niskiego poziomu paliwa, wynosi około
6,3 L. Gdy samochód stoi na pochyłości,
wartość ta może być inna. Należy wtedy
odpowiednio zwiększyć ilość paliwa.)

Nie bardzo to się trzyma kupy.
YARIS CROSS HSD 5SUV 1,5VVT130H CVT EXECUTIVE

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lipca 2025, 15:02:03 »
Zmieściłem 23,82 litra benzyny
Trochę mało weszło, mi przy podobnym średnim spalaniu do zwykłego Yarisa weszło 29 litrów. A zbiorniki nie są chyba aż tak bardzo inne?
Ogólnie to w którym momencie wybija zero wynika ze średniego spalania. Nie ma stałego poziomu od rezerwy.
Im niższe średnie spalanie tym mniej paliwa zostaje w momencie zera zasięgu.
Analogicznie - im wyższe średnie spalanie tym więcej paliwa mamy.

EDIT
A nie, ok, nie doczytałem że wlałeś jeszcze piątkę. Czyli zmieściłeś do zbiornika z zasięgiem -25 km 28.82 litra. Wszystko się zgadza.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2025, 15:03:53 wysłana przez hindus »

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lipca 2025, 19:22:01 »
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=46329.msg754966#msg754966

Czyli wg tego co napisaleś w tym linku to od pojemności jaką podaje producent należy odjąc te 5 litrów którcyh pompa nie ruszy.

czyli moja corolla 43 -5 =38

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lipca 2025, 20:29:56 »
u mnie gdy się zapala to wchodzi jakies 32-33 czyli faktycznie jakieś 5 l rezerwy, w zalożeniu że faktyczna pojemność mojego zbiornika to 38.

Offline Lechocz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross Hyb
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lipca 2025, 11:16:40 »
U mnie, co sprawdziłem już wielokrotnie, po zaświeceniu się kontrolki rezerwy oraz wskazywanego zasięgu 0 km, w zbiorniku pozostaje jeszcze ilość paliwa, w ilości około +/- 7 do 9 litrów, pozwalająca na przejechanie co najmniej 150 kilometrów. Uważam, iż takie wskazania są najprawdopodobniej uzasadnione tym aby zmotywować kierującego do jak najszybszego uzupełnienia paliwa. Dla własnych potrzeb, wielokrotnie, doświadczalnie ustaliłem, iż przy poszczególnych wskazaniach wskaźnika paliwa, faktycznie pozostaje w nim: 4/4 - 36l, 3/4 - 27l, 1/2 - 21l, 1/4 - 14l. 0/R - 7 do 9l.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lipca 2025, 11:30:46 »
pozwalająca na przejechanie co najmniej 150 kilometrów

Zasadnicze pytanie - ile paliwa zostaje zanim pompa zacznie łapać powietrze? Colin w wątku z Corolli wspominał o 5 litrach. Moim zdaniem jednak trochę mniej, ale ile mniej to nie mam chęci sprawdzać xD

Mi z moich obliczeń zakładając 36 litrów zbiornika i wyjeżdżenie do ostatniej kropelki (nierealne) za każdym razem wychodziło równo 140 kilometrów. Więc żeby być po bezpiecznej stronie, nigdy nie przekroczyłbym 70 km - utrzymując dotychczasowe spalanie. Jeśli spalanie obniżymy (np. zwolnimy na autostradzie ze 140 do 90 i schowamy się za tira) to oczywiście zapas mamy większy... ale i tak bym nie ryzykował ;)

Offline nop

• Początkujący
  • Samochód:: Yaris Cross Hyb
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lipca 2025, 12:55:19 »
Witam,
  W moim przypadku ikona rezerwy zaświeca się na 30km zasięgu (czasami nawet już 33km). 
Już po przejechaniu 27km zaświeca się napis "Zatankuj".
Jak na razie mój rekord przejechania od zaświecenia Zatankuj do momentu tankowania wyniosi 41km.
Udało się wtedy zatankować 31litrów (do odbicia było dokładnie 30,78)
Toyota Yaris Cross Hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl