Autor Wątek: Zacięta stacyjka - info dla użytkowników  (Przeczytany 1339 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michallo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross HDF
Zacięta stacyjka - info dla użytkowników
« dnia: 01 Marca 2025, 18:07:04 »
Witam Szanowne Grono,

Informacja dla potomnych, może się komuś przyda. Doświadczyłem ostatnio przed wyjazdem na urlop takiej sytuacji - nie mogłem wyciągnąć kluczyka ze stacyjki. Sytuacja miała miejsce w garażu podziemnym dzień przed urlopem, więc idealny moment na taką usterkę. Nie chcąc niczego uszkodzić zadzwoniłem na Assistance Toyoty, wszak auto na gwarancji producenta. Przyjechał pan z lawetą Mondial Assistance, psikał środków, szarpał ale nie puściło. Jako że samochód normalnie się uruchamiał odmówiono transportu do najbliższego ASO. Odwiozłem więc sam samochód i zostawiłem na strzeżonym parkingu. Po 3 dniach i diagnozie telefon z serwisu - znaleźliśmy powód.

Okazało się że winna jest skrzynia biegów - winny konkretnie był przycisk który trzymamy gdy przerzucamy między P a D i odwrotnie - mimo że odskoczył, to nie zwolnił „blokady”. Oczywiście w międzyczasie przez to że nie dało się wyciagnac kluczyka i włączony był zapłon bez działania układu hybrydowego rozładował się akumulator więc i go wymieniono na nowy. Blokadę skrzyni według info z ASO nasmarowano i problem ustąpił.

Info dla potomnych, gdyby ktoś miał taki problem :)

Generalnie samochód super, ale z żadnym innym samochodem przez 2 lata nie miałem tyle małych kłopotów - Toyotowska niezawodność w praktyce.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl