Autor Wątek: Czy to już uszczelka?  (Przeczytany 2184 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rm_125

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius +
Odp: Czy to już uszczelka?
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Kwietnia 2025, 18:43:21 »
hello :-)))

nie wiem jak w plusie w p3 jest tzw,  ogrzewacz plynu za katalizatorem zdarza sie ze sie rozszczelnia i plyn dostaje do wydechu i wtedy plynu ubywa i jest brak wycieku na podlodze .

raczej wydaje mi sie ze u ciebie uszczelka zaczyna padac przy tym przebiegu nie beda to duze koszty jesli zrobisz wczesnie (tak naprawde planowanie glowicy uszczelka , nowy olej troche plynu)
no moze uszczelka dekla bo tania.

czywiscie mozna pojsc grubo = nowe sruby nowy rozrzad itp,itd  (widzialem kilka rozebranych silnikow kolo 300 kola nalotu i nie ma tam zadnej tragedii .

takze uszczelka nie jest taka straszna a w sumie wszystkich to czeka .

(co do pomp aisin to duzo na rynku podrubek na alli juz sa po 300 pln ) trzeba uwazac.

ps. oczywiscie kazdy moze miec inne zdanie i szanuje to :-))))

aaaaaa ps2.  mozesz sobie wykrecic swiece na drugim cylindrze i zobaczyc czy jest mokry gwint .

Plus nie ma grania z katalizatora.
Dałem sprawdzić mechanikowi nie znalazł żadnych wycieków, na tłokach też ok

Może to ranne telepanie to był wypadający zapłon z powodu słabych już świec.

Tak jak pisałem na bieżąco monitoruję temperaturę. Teraz byłem na większej trasie temperatura byłą w granicach 88-89stopni.

Sugerujesz, że warto wcześniej wymienić  uszczelkę nie czekać na to jak padnie?

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
Odp: Czy to już uszczelka?
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Kwietnia 2025, 08:42:24 »
Sugerujesz, że warto wcześniej wymienić  uszczelkę nie czekać na to jak padnie?

nie nie ewentualnie jesli bedzie diagnoza uszczelki to trzeba to zrobic moim zdaniem jak najszybciej bo pozniej beda wieksze koszty .  glowice obrobisz , blok juz srednio :-)))

ps 1 .

co do drgajacego katalizatora - to nie kat tylko ogrzewacz za katalizatorem nie wiem czy w plusie takowy jest , w srodku plyn sie ogrzewa i silnik szybciej i dluzej trzyma temperature jesli on sie rozszczelni to nie bedzie plynu na podlodze tylko w srodku zamieni sie w pare :-)))
ale to musial by byc straszny niefart , aczkolwiek ja kiedys z pol roku spedzilem z tym cholerstwem bo dzwonilo np. w srode i w piatek a pozniej dwa tygodnie nic .

dobrze by bylo zeby naprawde ten uklad egr ktos wyczyscil z sercem ( kolektor ,chlodniczka egr, przepustnica i reszta) ten zawor pvc bo jest juz widoczny jak kolektor zdejmiesz.
ja kupilem nowy egr i wszystkie uszczelki bardzo dokladnie umyte i wyczyszczone i jest ok (czas niestety 5 godzin na wszystko ) - nie tak jak na filmikach 30 minut (ale ja jestem slamazara co mysli na wszystkim i sprawdza po 3 razy ) odrazu swiece tez zmienilem z aso bo te z allegro to plastelina.

moim zdaniem to kupe roboty i nie wiem czy wszyscy sie przykladaja ja za 500 pln to nie wiem czy chcialbym to robic . (pewnie sa tacy co w 1h to zrobia ) ale nie kazdy jest idealem.
(oczywiscie wszystko wyjac i zrobic bardzo dokladnie ) jak jest gaz to jeszcze ciezszy dostep.

pozdr.
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl