Autor Wątek: Jakiej firmy sprezyny na tyl Priusa 2?  (Przeczytany 1663 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomasz66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius II
Jakiej firmy sprezyny na tyl Priusa 2?
« dnia: 04 Kwietnia 2025, 18:35:11 »
No wlasnie odebralem te sprezyny Lesjofors i na obu sa ubytki w farbie zabezpieczajacej, tak jakby tam byl jakis drut na ktorym wisialy przy malowaniu. Odeslac i kupic KYB (Kayaba) czy kazde beda mialy takie niepomalowane miejsca bo tak sie je maluje? Obawiam sie ze tam wlasnie najpierw zlapie korozja no i znow pekna :( Zauwazyliscie ze czesto peka tak ze jeden koncowy zwoj odpada? Moze to wlasnie dlatego ze tam jest niepomalowane? A moze maznac Hammerite te miejsca i dac sobie spokoj?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Jakiej firmy sprezyny na tyl Priusa 2?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwietnia 2025, 18:51:49 »
Zanim złapie Ci rdza tak żeby coś zaszkodzić sprężynie to Twój Prius już będzie zjedzony :-)
Pyknij je Hemrajtem może coś to da jak nie odpadnie i będziesz spokojniejszy.

Offline Tomasz66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Kwietnia 2025, 20:15:25 »
Zanim złapie Ci rdza tak żeby coś zaszkodzić sprężynie to Twój Prius już będzie zjedzony
No coz znajac historie tego konkretnego Priusa to pierwsze sprezyny padły po 100 tys. km. Drugie mniej wiecej tak samo - po kolejnych 100 tys. km, wiec moze te wytrzymaja kolejne 100 tys? :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Kwietnia 2025, 20:49:05 »
Oby tak było. Nie ma co się przejmować :-)

Offline Tomasz66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Kwietnia 2025, 17:44:46 »
Oby tak było. Nie ma co się przejmować
czyli nie wymieniac? KYB tez beda miec takie niepomalowane miejsca? kazdej firmy tak maja?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwietnia 2025, 07:48:27 »
czyli nie wymieniac? KYB tez beda miec takie niepomalowane miejsca? kazdej firmy tak maja?
Co ja mam Ci powiedzieć przy produkcie powstającym w milionach sztuk ? Jak Cię bardzo to nurtuje i Ci przeszkadza to złóż reklamację. Osobiście nigdy nie oglądałem malowania nowych sprężyn. W dzisiejszych czasach podchodzę do tematu tylko na zasadzie pękła/nie pękła, Lesjo nie miałem żadnej reklamacji ale czy się coś nie trafi tego nie wiem bo to jest wszystko masówka.

Offline Tomasz66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Kwietnia 2025, 07:48:53 »
A co sadzicie o sprezynach i ogolnie o niemieckiej firmie Sachs? Kupic sprezyny na tyl Priusa firmy Sachs?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Kwietnia 2025, 08:08:56 »
A co sadzicie o sprezynach i ogolnie o niemieckiej firmie Sachs? Kupic sprezyny na tyl Priusa firmy Sachs?
Problem polega na tym że masz teraz globalizację i nawet nie wiadomo jakiej firmy jest produkt w pudełku.
Dam Ci przykład z ostatniego tygodnia.
3 szt.zestaw Sachs sprzęgło. 1szt nie Sachs, 2ga szt.reklamacja a 3ecia założona.
Jest do tego stopnia źle że ostatnio szykowałem sobie auto to zamówiłem kilka zestawów dwumas, musiałem jechać z tym wszystkim do znajomego szpenia a on dopiero sprawdzał co można założyć.

Spręźyny Sachs mają przewagę bo sama w sobie firma kiedyś była ok.więc teraz można mieć nadzieję że podwykonawca jest pilnowany. Ciekawe czy Sachs kiedykolwiek sam produkował sprężyny. Jak tak to też na duży plus.

Offline Tomasz66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Kwietnia 2025, 11:00:21 »
Zwrocilem te Lesjofors. Nie mam zaufania do firmy, ktora zostawia niezabezpieczone przed rdza miejsca na elemencie, ktory jest bardzo na to narazony. Zreszta wiele osob w komentarzach na Allegro zrocilo uwage na te niedorobki w Lesjofors i domyslnie tez podaly ta sama przyczyne - niedomalowanie miejsc na ktorych wisialy sprezyny. Zamowie KYB i Sachs i zobaczymy ktore beda dobrze calkowicie pomalowane.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2025, 11:19:10 wysłana przez Tomasz66 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Kwietnia 2025, 11:21:46 »
Zwrocilem te Lesjofors. Nie mam zaufania do firmy, ktora zostawia niezabezpieczone przed rdza miejsca na elemencie, ktory jest bardzo na to narazony. Zamowie KYB i Sachs i zobaczymy ktore beda dobrze calkowicie pomalowane.
Panoçku :-) ale to nie ma znaczenia, chcesz po pomalowaniu sprężyn wybierać te najlepsze ?! :-) . A jak założysz i w miejscach montażowych po miesiącu nie będzie pewnie farby to zwrócisz ? A jak kamień uderzy i odpadnie farba to kupisz nowe sprężyny ?

A jak już tak strasznie boisz się sprężyn to mogę Ci dać namiary na firmę która zrobi Ci je na zamówienie a nawet wzmocni jak masz np.lpg. Wtedy nie masz produktu masowego tylko "espeszeli for ju"  :-)
Jedyny problem to taki że jak nie mają danych technicznych sprężyn z Twojego auta to musisz im podesłać starą na wzór.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2025, 11:34:03 wysłana przez ledziu »

Offline Tomasz66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Kwietnia 2025, 11:36:49 »
A jak założysz i w miejscach montażowych po miesiącu nie będzie pewnie farby to zwrócisz ?
W miejscach montazowych nie, ale jakos czesto te sprezyny pekaja wlasnie tak po jednym zwoju od konca i to obie, dokladnie tam gdzie sa te braki w malowaniu. Wiec cos w tym jest pewnie. Zreszta co mi szkodzi, wysylka w obie strony za darmo. Jak KYB i Sachs beda mialy tak samo to temat odpuszcze.

Offline Tomasz66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Czerwca 2025, 08:07:13 »
Jak KYB i Sachs beda mialy tak samo to temat odpuszcze.
No i jak sie okazuje sprezyny SACHS sa super pomalowane od poczatku do konca, o wiele lepiej niz Lesjofors. Wiec tu mam pewnosc ze szybciej nie zardzewieja. Polecam sprezyny SACHS, super jakosc i wykonanie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl