Autor Wątek: Błędy po czyszczeniu EGR PRIUS 3  (Przeczytany 4150 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arkadiusz91

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 3
Błędy po czyszczeniu EGR PRIUS 3
« dnia: 12 Kwietnia 2025, 11:51:41 »
Dzień dobry, mam problem z poprawnym działaniem samochodu, mianowicie po wyczyszczeniu EGR oraz uruchomieniu silnika, silnik wszedł na chwilę na obroty i po chwili zgasł, pojawił się check engine z błędamiP3190 oraz P0A0F, skasowałem błędy i przejechałem się po parkingu ale silnik się nie załączył nawet na wyższych obrotach. Uruchomiłem samochód ponownie i silnik się załączył, a spalanie było maksymalne (to akurat mogło być spowodowane próbą naładowania baterii) po chwili ponownie silnik zgasł i znowu pokazały się te same błędy, ponownie je skasowałem i uruchomiłem ponownie samochód, tym razem pojawiły się te same błędy oraz dodatkowo jeszcze kolejne błędy C1259 oraz C1310 i za każdym razem był żółty trójkąt z wykrzyknikiem. Proszę o pomoc.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Błędy po czyszczeniu EGR PRIUS 3
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Kwietnia 2025, 12:16:00 »
Wyciąg EGR I obejrzyj czy nic nie uszkodziłeś lub źle złożyłeś
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Arkadiusz91

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwietnia 2025, 12:27:23 »
Bardzo dużą wagę przywiązywałem do prawidłowego złożenia EGR i raczej nic nie uszkodziłem, zastanawiam mnie czy mogłem coś źle podłączyć? Bo czyściłem również kolektor ssący, oraz chłodniczkę EGRa, więc wiele rzeczy odłączałem, dodam również, że mam instalację LPG.

Offline Arkadiusz91

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwietnia 2025, 12:39:25 »
mogę jeszcze dodać, że samochód był rozebrany i wszystkie części w miejscu gdzie się bardzo kurzy i tak to leżało 2 dni, czy to mogło mieć wpływ na to, że teraz występują te błędy?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwietnia 2025, 22:56:35 »
Było dobrze przed a objaw powstał po. Rozbieraj i sprawdzaj.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Kwietnia 2025, 08:40:45 »
robilem to ostatni ze 3 razy i nie bylo problemow

tak z pamieci
kolektor 5 srub i uszczelka - uszczelka lewe powietrze
jakies 4-5 kostek elektrycznych trzeba odlaczyc  - sprawdz piny i wpiecie
wszystkie uszczelki od egr chlodniczki czy szczelne
przepustnica duza kostka
czujnik na przepustnicy a wlasciwie kolektorze ten na jedna srube.
waz laczacy kolektor z  czujnikiem pvc
na dole kolektora z prawej strony czujni z kostka i wezyki
egr to srednio mozna go zle skrecic bo nie bedzie pasowal
kolektor w srodku tez nie ma nic specjalnego (mala uszczelka okragla co idzie do egr)

kostki,piny,kostki,piny.

chyba ze wiazke gdzies przerqales ciagnac cos mocno .

jak odlaczysz egr kostke i zapalisz auto powinno chodzic na wyzszych obrotach i zapalic check.

co by nie bylo czeka sie jeszcze raz rozbiorka i zlozenie wszystkiego do kupu czystego .
(druciane wyciorki plus breake cleaner.

ogolnie srednia robota plecy bola :-)))))))))  podszybie trzeba sciagac    ach........

jakby co egr z uszczelkami podatkiem i clem na amayama cars wychodzi 1150 pln  :-))))

ps. w sumie ten post za wiele nie wnosi  ale .......:-)))))
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2025, 08:50:35 wysłana przez sirkris55 »
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline Arkadiusz91

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Kwietnia 2025, 12:20:33 »
Wymieniłem przepływomierz i wszystko działało przez kilka - kilkanaście minut, po  czym pojawił się błąd P0103 (Przepływomierz powietrza — zbyt wysoka wartość wejściowa Kod usterki P0103 ostrzega o wykryciu problemu w obwodzie czujnika przepływu powietrza.) Po skasowaniu tych błędów, minęło kilka minut, przepływomierz się spalił i pojawiły się te same błędy co na początku tego postu.

Offline skroch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Maja 2025, 20:12:51 »
Jak spali się przepływomierz? fizycznie widać że jest sprzepalony? Jak by od jakiegos zwarcia? Sprawdź czy masz podpięte wszystkie wężyki do kolektora ssącego,  miałem podobna sytuację,jedna rurka gdzieś się schowała i nie była podpięta, odpalał i gasl po chwili.

Offline 1988maciejt

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Maja 2025, 23:06:51 »
To, że masz błąd mówiący o zbyt wysokiej wartości od przepływomierza to przecież nie informacja o tym, że jest on uszkodzony, więc po cholerę go wymieniać.
To jest informacja, że w miejscu, w którym jest przepływomierz, występuje większy przepływ powietrza niż ten, którego spodziewa się komputer.
A ponieważ grzebałeś przy dolocie, to mogłeś np. rozszczelnić połączenie od zaworu EGR i masz „lewe powietrze”. I to wyjaśnia, dlaczego nie od razu masz błąd tylko po pewnym czasie - bo nieszczelność nie jest jakaś ordynarnie wielka.

Offline Arkadiusz91

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Maja 2025, 14:07:05 »
Fizycznie widać na drucikach, że jest przepalony, są czarne. Możliwe, że gdzieś jakoś przeciągnąłem jakieś kable od instalacji LGP, które były słabo połączone ze sobą, z resztą gazownicy zrobili mi też dodatkowe dziury w kolektorze ssącym (oprócz tych od wtrysków gazu), jedną zalepili śrubą, a drugą jakimś klejem i ta zalepiona klejem się rozszczelniła, ją zalepiłem też śrubą, więc jeśli tu coś odje*ali, to wcale bym się nie zdziwił gdyby słabo połączyli też kable, które ostatecznie zrobiły zwarcie.

Offline Arkadiusz91

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Maja 2025, 14:09:46 »
To, że masz błąd mówiący o zbyt wysokiej wartości od przepływomierza to przecież nie informacja o tym, że jest on uszkodzony, więc po cholerę go wymieniać.
To jest informacja, że w miejscu, w którym jest przepływomierz, występuje większy przepływ powietrza niż ten, którego spodziewa się komputer.
A ponieważ grzebałeś przy dolocie, to mogłeś np. rozszczelnić połączenie od zaworu EGR i masz „lewe powietrze”. I to wyjaśnia, dlaczego nie od razu masz błąd tylko po pewnym czasie - bo nieszczelność nie jest jakaś ordynarnie wielka.

No ja wiem, że ten błąd tego nie oznacza, ale błędy które są w pierwszej mojej wiadomości już oznaczają, że przepływomierz albo jest zepsuty albo brudny, a skoro dałem nowy i na początku pojawił się błąd o zbyt wysokim sygnale wejściowym, a później że przepływomierz zepsuty lub brudny, to raczej oznacza, że przepływomierz znowu padł.

Offline Arkadiusz91

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Czerwca 2025, 19:15:08 »
Czy mogłem walnąć sondę lambda i przez to sypie błędami?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Czerwca 2025, 21:02:40 »
Jeśli EGR czyscileś poza samochodem to raczej nie walnęła

Offline Arkadiusz91

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Czerwca 2025, 10:49:49 »
sam EGR wyciągnąłem z samochodu ale chłodniczkę od EGR czyściłem na samochodzie i odciągałem wydech od silnika, właśnie tam gdzie znajduje się sonda, mogłem ją uderzyć prętem

Offline Arkadiusz91

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Czerwca 2025, 12:41:24 »
sprawdziłem i dwa piny obok siebie są ze sobą zwarte na sondzie lambda, czy to tak powinno być?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl