Autor Wątek: Toyota Auris hybrid 1.8 kombi 2015 rok  (Przeczytany 1381 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krystian999

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Auris
Toyota Auris hybrid 1.8 kombi 2015 rok
« dnia: 15 Kwietnia 2025, 18:05:53 »
Witam serdecznie :)
Od sierpnia 2024 jestem posiadaczem samochodu Toyota Auris hybrid 1.8 kombi 2015 rok. Auto na ten moment ma przejechane 180 tyś. km.
Nie można ciągle tylko chwalić auta ale trzeba też porozmawiać o problemach. Wczoraj jadąc do pracy usłyszałem (i nawet poczułem) huk. Był on dosyć mocny. Na drodze nic nie było. Auto dalej jechało normalnie. Dzisiaj też auto jeździło bez żadnych problemów. Jedyne co mogę powiedzieć to to że (a przynajmniej może mi sie tak wydawać) charakterystyczne dźwięki po wyłączeniu samochodu jakby zanikły albo bardzo ucichły (jestem nowy w hybrydy). Poczytałem trochę na internecie i teoretycznie może być to związane z przekaźnikiem wysokiego napięcia HV. Jeżeli dobrze rozumiem to też nie zdiagnozuje się tego bez diagnozy komputerowej. (wchodziłem pod samochód i nic nie zauważyłem) Czy miał może ktoś podobny problem i podzieli się swoimi przeżyciami? Albo może jest tu jakiś znawca co może coś podpowiedzieć? Z góry dziękuję :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Toyota Auris hybrid 1.8 kombi 2015 rok
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia 2025, 18:24:57 »
Skoro auto normalnie jeździ to znaczy, że przekaznik HV działa.

Offline Krystian999

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwietnia 2025, 18:53:20 »
Hmm. Więc jaka mogła być przyczyna tego dosyć głośnego huku? Prosta droga, nic na niej nie leżało a trochę się zląkłem.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Kwietnia 2025, 20:50:19 »
mogła być przyczyna tego dosyć głośnego huku

Wrozymy ze szklanej kuli, że pękła sprężyna
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Kwietnia 2025, 22:26:55 »
Czasem (bardzo rzadko) mam głośny huk podczas ruszania z miejsca, kiedy silnik spalinowy z jakiegoś powodu nie uruchomi się tak jak powinien. Innych głośnych huków nie stwierdziłem.

Offline Krystian999

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Kwietnia 2025, 05:58:15 »
Wrozymy ze szklanej kuli, że pękła sprężyna

Właśnie chodzi o to że wszystko z zawieszeniem jest ok. Nie ma żadnych objawów, że było to odpowiedzialne za ten huk :/ ale może sprawdzę to bardziej dogłębnie

Offline Krystian999

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Kwietnia 2025, 06:02:04 »
Czasem (bardzo rzadko) mam głośny huk podczas ruszania z miejsca, kiedy silnik spalinowy z jakiegoś powodu nie uruchomi się tak jak powinien. Innych głośnych huków nie stwierdziłem.

Było to dosłownie 1-2 minuty po ruszeniu z przejazdu kolejowego. Samochodu nie gasiłem. I tak jak mówię huk i aż zatrzęsło fotelem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl