Autor Wątek: Problem z elektryką - co łączy radio, gniazdo zapalniczki i regulację lusterek.  (Przeczytany 656 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aero94

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla e15
Dzień dobry, potrzebuję porady bo mam problem z elektryką w Corolli e15 z 2012 roku. Nie umiem rozwiązać zagadki samemu, chciałem zapytać o pomoc zanim dam auto do serwisu.

Nie działa regulacja i składanie lusterek. Gdy wciskam klawisz regulacji lub składania, wyłącza się radio (razem z podświetleniem), które następnie po chwili włącza się z powrotem. Radio potrafi się też samo wyłączyć co jakiś czas.
Bezpieczniki przy kierowcy i pod maską sprawdzone, kostki przy radiu i w miarę możliwości te przy tablicy bezpieczników też. Po przekręceniu kluczyka na ACC przekaźnik słychać. Gdzie jeszcze powinienem szukać problemu?

Dziękuję za pomysły.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
wiele pewnie nie pomoge, ale przy takich objawach jak piszesz, sprawdzilbym lusterka pojedynczo, z odlaczonym drugim

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
Pierwsze co bym sprawdził to czy kable nie są przełamane w wiązce drzwi (w tym gumowym kolanku). Często w różnych autach się zdarza, ze pęka izolacja i potem kabelki zaczynają zwierać ze sobą w jakiejś pozycji.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Brakuje masy albo zwarcie w kostce na pinach. Trzeba "szukać"
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Aero94

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla e15
Dziękuję wszystkim za pomoc. Zabrałem się jeszcze raz za kabelki, winny okazał się uszkodzony przekaźnik/przekaźniki R3 i R4 w skrzynce przekaźników pod radiem - tak dla potomnych.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl